Спеціальні потреби

Макрон сподівається, що з французькими літаками Сербія обирає Європу


Сербський президент Александар Вучич не соромиться рішення свого уряду не приєднуватися до санкцій ЄС щодо Росії, хоча Сербія кандидат на вступ до Євросоюзу.
Сербський президент Александар Вучич не соромиться рішення свого уряду не приєднуватися до санкцій ЄС щодо Росії, хоча Сербія кандидат на вступ до Євросоюзу.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що контракт про придбання Сербією дванадцяти французьких літаків - винищувачів Rafale (Рафаль) означає стратегічний вибір Белграда на користь Європи.

Те, що Сербія обрала винищувачі Рафаль, є чітким рішенням - довготерміновим альянсом...
Еммануель Макрон

Сербія є країною кандидатом на членство в Європейському Союзі, але підтримує дружні стосунки з Росією і тісно співпрацює з Китаєм.

Делегація на чолі з Макроном 29 серпня підписала у Белграді одинадцять двосторонніх угод, серед яких контракт на продаж французьких бойових літаків та про участь Франції у розвитку атомної енергетики Сербії.

Сербський президент Александар Вучич заявив, що для його країни контракт на 2,7 млрд євро ($2,99 млрд) , який передбачає довготермінове обслуговування літаків, має дуже вагоме значення.

Досі сербська бойова авіація закуповувала літаки Міг з Росії.

Французький президент назвав оборонну співпрацю Франції і Сербії частиною втілення ідеї згуртованішої і самостійнішої - стратегічно автономної Європи.

“Цю стратегічну автономію можна посилювати разом, зміцнюючи нашу безпеку. Вона також існує в Європейській політичній спільноті та з країнами, які мають намір вступити в Європейський Союз. Ось чому те, що Сербія обрала винищувачі Рафаль є чітким рішенням - довготерміновим альянсом між двома нашими країнами в міцнішій і більш суверенній Європі. Цей вибір є внеском у нашу стратегічну автономію, він посилює її, включно з промисловою базою, стратегічними рішеннями і операційною незалежністю”, - сказав Еммануель Макрон.

Вучич не відвертається від Москви

Сербія засудила вторгнення Росії в Україну, але уряд у Белграді зберігає приязні відносини з Москвою, і на відміну від більшості країн Європи Сербія не долучилася до міжнародних санкцій проти Росії.

У відповідь на запитання французьких журналістів Александар Вучич заявив, що не збирається змінювати позицію.

“Я не буду просити за це пробачення… Я знаю, що Еммануель хотів би, щоб я запровадив санкції проти Росії. Але ми цього не зробили, і ми не соромимося свого рішення”, - цитує Вучича видання Politico.eu.

Вучич також відкинув побоювання, що, отримавши доступ до новітньої західної бойової авіації, Сербія може передати технології Росії.

Західні коментатори зауважують, що Сербія і зараз час від часу висловлює погрози щодо своїх балканських сусідів, а уряду Вучича закидають авторитаризм.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG