Спеціальні потреби

МВФ попередньо узгодив надання Україні чергового траншу фінансової допомоги на 1,1 мільярда доларів


Штаб-квартира Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні, 8 квітня 2019 р. (Фото: REUTERS/Юрій Грипас)
Штаб-квартира Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні, 8 квітня 2019 р. (Фото: REUTERS/Юрій Грипас)

Міжнародний валютний фонд заявив ввечері 10 вересня про досягнення попередньої угоди з Україною, яка, у разі схвалення виконавчою радою фонду, надасть Києву доступ до фінансової допомоги обсягом 1,1 мільярда доларів.

Угода, досягнута на рівні робочих груп, стала результатом переговорів, які українські посадовці схарактеризували як “важкі”.

Угода має бути затверджена виконавчою Радою МВФ, її планують розглянути в найближчі тижні, мовиться у повідомлення МВФ.

МВФ є ключовим міжнародним кредитором для Києва. Чотирирічна програма фонду загальним обсягом 15,6 мільярда доларів є важливою частиною економічної підтримки України західними країнами та міжнародними організаціями.

Теперішній транш збільшить загальну суму коштів, вже виділених Україні в рамках цієї програми, до 8,7 мільярда доларів.

“Війна Росії в Україні продовжує мати руйнівний вплив на країну та її народ”, — йдеться у заяві Гевіна Грея, який очолював моніторингову місію МВФ у Києві, яка вела перемовини щодо п’ятого перегляду програми кредитування.

“Вміле формування політики, адаптивність домогосподарств і фірм, а також потужне зовнішнє фінансування допомогли підтримати макроекономічну та фінансову стабільність”, - додав Грей.

За оцінками Грея, реальний ВВП України у першому кварталі 2024 року збільшився на 6,5 відсотка в порівнянні з подібним періодом минулого року. Тим часом інфляція в липні залишалася низькою на рівні 5,4 відсотка в порівнянні з рівнем липня минулого року.

Втім МВФ очікує економічного уповільнення у другій половині 2024 року, у зв’язку з постійними атаками Росії на енергетичну інфраструктуру України та впливом війни на ринок праці та стабільність.

За 2024 рік МВФ очікує загального зростання економіки на 3%. Відтак ризики для України “залишаються надзвичайно високими”.

“Розв'язання питання дефіциту енергії напередодні зими є критично важливим, що вимагає скоординованих зусиль, у тому числі з міжнародними партнерами”, - йдеться далі у заяві Грея.

Україна витрачає приблизно 60% свого загального бюджету на фінансування армії й покладається великою мірою на фінансову підтримку західних партнерів для виплати пенсій і зарплат працівникам бюджетної сфери та фінансування соціальних і гуманітарних витрат.

Від початку війни, за даними Мінфіну, Україна отримала від західних партнерів близько 98 мільярдів доларів фінансової допомоги.

“Фінансовий сектор є стабільним і ліквідним, а реформи продовжуються швидкими темпами, попри проблеми, пов’язані з воєнним станом”, — також зазначив у своїй заяві Грей.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG