Спеціальні потреби

Влада і опозиція спільно голосують за полегшення доступу до публічної інформації


Влада і опозиція спільно голосують за полегшення доступу до публічної інформації
Влада і опозиція спільно голосують за полегшення доступу до публічної інформації

Верховна Рада зробила перший крок до врегулювання доступу до інформації. В останній день листопада парламент силами депутатів від провладної більшості та опозиції ухвалив відповідний закон у першому читанні. Спільно працювати над документом парламентарі домовилися ще минулого тижня. Тоді ж представники різних фракцій і президента узгодили спільний варіант законопроекту.

У Партії регіонів звертають увагу на те, що законопроект став чи не першим успішним досвідом спільної роботи провладних і опозиіцйних політиків над важливим документом. Член парламентського комітету з питань свободи слова та інформції Олена Бондаренко пояснює майже одностайну підтримку в сесійній залі тим, що до роботи над законопроектом залучали широке коло фахівців.

«Була створена дуже потужна, професійно підготовлена робоча група з доопрацювання цього документа, в яку увійшли не тільки депутати, представники адміністрації президента, а й представники громадських організацій, юристи, представники Держкомітету з питань телебачення і радіомолвдення та самі журналісти. Всі члени робочої групи змогли запропонувати свої правки. І всі, хто хотів допомогти, змогли зробити свій внесок у написання закону. Тому закон вийшов збалансованим. Підстав для подальшої критики цього документа не буде ні в кого», – цитує Олену Бондаренко офіційний сайт Партії регіонів.

Більшої відкритості від урядовців вимагали неурядові організації та журналісти, які нарікали на невмотивовану закритість для громадськості даних як про діяльність органів влади, так і про самих владоможців. У разі остаточного ухвалення закону, як сподіваються розробники, доступ до інформації якою володіють урядовці буде значно спрощений. Зокрема, на законодавчому рівні чікіше визначать дані, які чиновники можуть засекречувати або обмежувати доступ громадськості.

Експерти сподіваються, що законодавчо вдасться привідкрити завісу, яка захищає від уваги громадськості приватне життя публічних політиків. Такий підхід діє в багатьох країнах, зокрема європейських. Він означає для чиновників і урядовців обмежене право на захист приватного життя. Законопроект також пропонує зробити максимально доступною інформацію про використання бюджетних коштів. Парламентарі прогнозують ухвалення закону вцілому вже наступного тижня.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG