Спеціальні потреби

"Я хотіла дізнатись, хто запускає ці пекельні пташки" - авторка розслідування про операторів дронів-вбивць. Інтервʼю.


Запуск іранського дрона-смертника.
Запуск іранського дрона-смертника.

Українські журналісти заявляють, що встановили особи росіян - операторів іранських дронів. Про те, як вдалось ідентифікувати операторів безпілотників Голосу Америки розповіла авторка розслідування, журналістка "Наші гроші. Львів"Єлизавета Чип.

Як вказують у розслідуванні журналісти, російські військові, які запускають дрони-вбивці по Україні, навчаються у 924-му Державному центрі безпілотної авіації міноборони РФ, у підмосковному місті Коломна.

А у серпні 2022 року група російських пілотів дронів вчилася керувати іранськими безпілотниками «Шахед», як кажуть українські журналісти, найімовірніше, під прикриттям армійських змагань «Соколиная охота» («Соколине полювання») в Ірані. Деяких учасників цих змагань журналістам вдалося знайти і поговорити з ними по-телефону.

Розмову відредаговано для ясності та плинності.

Ксенія Туркова, «Голос Америки», Російська служба: Як виникла ідея дізнатися, хто керує дронами? І що було тією ниточкою, за яку ви потягли, – ігри в Ірані?

Є.Ч.: Ні, це не були ігри в Ірані, вони з'явилися, коли ми цей клубочок почали розмотувати. Насамперед мене просто неймовірно вразили відео – якщо пам'ятаєте, ті перші дронні атаки, особливо на Київ – відео, на якому наші поліцейські збивають із рушниць прямо у місті, в столиці, ці дрони. І мене так це вразило! Засіла в голові думка: хто ж запускає цих “пекельних пташок”, хто вчить цих людей, хто вони? Засіла ця думка, я не могла її позбутися. Власне, із цього все й почалося. Довелося проаналізувати абсолютно весь цикл підготовки операторів російських дронів.

І вже коли я почала цей клубок розмотувати – дивитися, де готують, як готують – з'ясувалося, що сама ця галузь підготовки дронів нещодавно з'явилася в Росії, вони кілька років тому почали цим активно займатися. Потім з'явилася інформація про ігри "Соколиная охота" в Ірані. І тут все зупинилося — буквально два-три дні я думала, що все, загубила тему.

Справа в тому, що Міноборони Росії у всіх своїх офіційних повідомленнях давало інформацію, що ці ігри "Соколиная охота", тобто військові ігри, змагання операторів безпілотних літальних апаратів, що вони проходили в іранському місті Ісфаган.

Російська брехня полягала в тому, що всі іранські ЗМІ писали, що локація змагань — місто Кашан

Власне, коли я почала дивитися по іранських сайтах, іранських ЗМІ, шукати за пошуковими запитами "Соколиная охота Ісфаган", "оператори дронів Ісфаган", я нічого не могла знайти. Ну, просто нічого! І мене це так здивувало і зачепило…

Я думала: ну, як так? Змагання позиціонуються як міжнародні, тобто їх та сторона мала висвітлювати. Де що, чому? А з'ясувалося... І тут з'ясувалася брехня Міноборони РФ. Брехня полягала в тому, що всі іранські ЗМІ, всі іранські джерела писали, що локація змагань — місто Кашан. А це – «дві великі різниці». Якщо в Ісфагані є найбільший військовий аеродром Ірану, то аеродром у Кашані — це “серце” безпілотної іранської авіації.

К.Т.: Ви думаєте, це було зроблено навмисно, щоб приховати інформацію?

Є.Ч.: Я в цьому впевнена. Звичайно, я не можу стверджувати, що вони збрехали, але виглядає воно так. Чому не написати про те місце, де все було в реальності? А тут справа в чому? По-перше, авіабаза в Кашані — це "серце безпілотної авіації"; і ця база була секретною до 2021 року.

І в 2021 році ізраїльтяни відкрили цю базу і відразу звинуватили Іран у підготовці на цій базі дронних терористів з Лівії, Сирії та інших країн. Плюс десь за місяць до "Соколиного полювання" на цій базі в Кашані, як мінімум, двічі була російська делегація. І чому вони там були — тому що іранці, власне, їм демонстрували ударні дрони, зокрема дрони Шахед. І про це говорила й американська розвідка, у них такі дані були. Так що такий збіг обставин.

К.Т.: Чи було важко ідентифікувати цих людей? Наскільки я розумію, вашим основним інструментом були соцмережі, як уже не вперше відбувається, тому що росіяни залишають "цифровий слід".

Сергій Созінов, викладав свої фотографії з Кашана під час “Соколиной охоты”. І це ще раз підтвердило, що наша ідентифікація була вірною

Є.Ч.: Було досить важко їх ідентифікувати, але загалом не складніше, ніж інших. У чому полягає складність – у тому, що зазвичай російські військові, по-перше, свої соцмережі закривають, а по-друге, рідко хто називається там своїм справжнім ім'ям. Тобто вони ховаються під ніками, під різними неймами і так далі. І в цьому випадку це не було винятком.

Наприклад, один із ідентифікованих нами військових, Сергій Созінов, на диво, мав, по-перше, незакритий аккаунт, хоч там і були інші ім'я-прізвище; по-друге, викладав свої фотографії і з Ісфагана, і з Кашана, тобто фото свого перебування там під час “Соколиной охоты”. І це ще раз підтвердило, що наша ідентифікація була вірною. Тож так, за соцмережами їх вдалося знайти. І не лише за соцмережами.

Ми використовуємо велику кількість інструментів: різних реєстрів і так далі. Ось як, наприклад, вдалося дізнатися, що вони всі з міста Коломни, і що вони військові 924 центру безпілотної авіації Російської Федерації? Це, власне, за реєстрами, бо хтось зареєстрував машину на адресу цього центру, хтось у документах вказав 924-й центр своїм місцем проживання… І так далі.

Злочини вони всі вчиняти можуть, а визнати, що це вони мало хто на це погоджується

К.Т.: Ви у вашому відео показуєте дзвінки росіянам, але ми не знаємо, що там на самому початку. Якою була перша реакція, коли ви дзвонили та представлялись?

Є.Ч.: Здивування. Першою реакцією було здивування. І насправді мало хто хоче відкрито спілкуватись. Тож злочини вони всі вчиняти можуть, а визнати, що це вони мало хто на це погоджується.

Євген Глухов – один із учасників, один із ідентифікованих нами операторів дронів – він дуже спокійно, вільно відреагував, розмовляв (з нами), пішов на контакт дуже легко.

Звичайно, я йому пояснила, навіщо дзвоню. Звичайно, було питання про Іран, що вони робили в Ірані, чи вчили їх в Ірані. Він сказав: “Я в захваті від тієї інформації, яку ви здобули. Більшість інформації правдива”.

Але коли я захотіла уточнити, в якій саме частині правда, він не захотів коментувати і почав говорити, типу: "Який сенс у цій розмові з вами?"

Але його риторика абсолютно змінилася, коли я запитала, чи розуміє він, що атакуючи цивільну інфраструктуру України дронами-камікадзе, він скоює воєнний злочин, він воєнний злочинець. Тут все різко змінилося – він почав говорити: "Я не військовозобов'язаний, я взагалі не військовий, вперше чую про якісь "Шахеди" і взагалі займаюся криптовалютою", тобто дав задню.

Особливість 924-го центру полягає в тому, що він єдиний у Росії, який ставить на озброєння армії Росії абсолютно всі безпілотники

К.Т.: Ви встановили особи чотирьох операторів дронів. Ви ставите собі завдання ідентифікувати всіх, хто керує дронами в Коломні?

Є.Ч.: Я б хотіла – і це була моя мрія – ідентифікувати всіх учасників російської команди, яка була на змаганнях “Соколиная охота”, але поки що вдалося лише чотирьох. За правилами цього конкурсу там тринадцять осіб беруть участь. Звичайно, я мрію, і це було б в ідеалі – оскільки ми маємо номери їхніх телефонів, ми могли б встановити, з ким вони спілкувалися, коли спілкувалися…

Особливість 924-го центру полягає в тому, що він єдиний у Росії, який ставить на озброєння армії Росії абсолютно всі безпілотники. На жаль, у нас поки що немає таких інструментів. Можливо, поширення інформації допоможе: хтось почує нас і допоможе провести це розслідування по телефонних розмовах.

Особливість 924-го центру полягає в тому, що він єдиний у Росії, який ставить на озброєння армії Росії абсолютно всі безпілотники

К.Т.: Вам відомо про інші такі центри, як у Коломні, звідки керують дронами?

Є.Ч.: Взагалі саму підготовку операторів дронів у Росії проводить низка військових установ Міноборони, які спеціалізуються саме на авіації.

Але особливість 924-го центру полягає в тому, що він єдиний у Росії, який ставить на озброєння армії Росії абсолютно всі безпілотники.

Тобто вони проводять тестування, доопрацювання. І це такий спільний центр — вони там і навчають операторів дронів, причому вчать для всіх військ, тобто вони не мають там конкретної спеціалізації, вони це все роблять.

До минулого року жодного разу фахівці цього центру не брали участі у “Соколиной охоте”. Чому? Тому що вони виступали у ролі суддів відбіркових етапів у Росії

І ще такий момент, який вказує на те, що змагання “Соколиная охота” могли бути дуже зручною ширмою для навчання саме російських операторів “Шахедів”. До минулого року – а “Соколиная охота” вже шість років проводиться щороку — жодного разу саме фахівці цього центру не брали участі у цих змаганнях. Чому? Тому що вони виступали у ролі суддів відбіркових етапів у Росії.

К.Т.: Ще таке питання: чи співпрацюєте ви з міжнародними інстанціями, організаціями і передаєте ли ви їм цю інформацію, яку ви знайшли? Я маю на увазі, що це може бути корисним для подальшого покарання за військові злочини?

Є.Ч.: Якщо хтось захоче, ми із задоволенням передамо всі "пруфи", абсолютно всі докази, які ми зібрали – без питань. Але поки що таких запитів не надходило від міжнародних організацій.

  • 16x9 Image

    Російська служба "Голосу Америки"

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG