Спеціальні потреби

Внаслідок операції Ізраїлю на Західному березі загинули щонайменше 9 людей


Ізраїльська військова машина під час рейду в північному місті Тулкарм на Західному березі, 28 серпня 2024.
Ізраїльська військова машина під час рейду в північному місті Тулкарм на Західному березі, 28 серпня 2024.

Ізраїльські сили здійснили рейди та авіаудари в середу на окупованому Західному березі річки Йордан, у результаті яких загинули щонайменше дев'ять осіб.

Збройні сили Ізраїлю повідомили про проведення антитерористичних операцій у Дженіні, Тулькармі та районі табору для біженців Аль-Фара, в результаті чого загалом було вбито дев'ять бойовиків.

Товариство Червоного Півмісяця Палестини повідомило, що транспортувало тіла дев’яти людей із цих районів, а також ще 13 осіб, які постраждали під час ізраїльських атак.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац заявив у мережі X у середу, що Ізраїль повинен боротися із загрозою тероризму на Західному березі річки Йордан, так само як і в секторі Газа, і звинуватив Іран у фінансуванні та озброєнні бойовиків на Західному березі.

Протягом усієї війни Ізраїлю проти підтримуваного Іраном ХАМАСу, визнаного у США терористичною організацією, в Газі ізраїльські війська неодноразово проводили рейди на Західному березі.

Ізраїльські війська та поселенці вбили понад 640 палестинців з початку війни в Газі в жовтні 2023 року, тоді як напади палестинців забрали життя щонайменше 19 ізраїльтян.

Ліванський фронт

Рада Безпеки ООН планує в середу проголосувати за резолюцію про розширення миротворчих сил ООН на півдні Лівану та вимогу про припинення бойових дій між ізраїльськими силами та бойовиками Хезболли, визнаної у США терористичною організацією.

Зіткнення вздовж ізраїльсько-ліванського кордону були частими протягом війни в Газі, викликаючи побоювання щодо ширшого регіонального конфлікту.

Резолюція, розроблена Францією, закликає до «негайних заходів щодо деескалації, у тому числі з метою відновлення спокою, стриманості та стабільності через "блакитну лінію".

Мирні переговори в Газі

Головний радник Білого дому з питань Близького Сходу Бретт Макгерк зустрівся з високопоставленими лідерами Катару у вівторок у Досі в рамках поточних спроб досягти припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС, яке, на думку офіційних осіб США, є ключовим для заспокоєння загальної напруженості в регіоні.

Макгерк зустрівся з прем'єр-міністром і міністром закордонних справ шейхом Мухаммедом бін Абдулрахманом Аль Тані, який у понеділок провів власні переговори з президентом Ірану Масудом Пезешкіаном.

Посадовці Сполучених Штатів, Катару та Єгипту очолили зусилля з досягнення перемир’я, яке включало б припинення бойових дій, звільнення заручників, яких все ще утримує ХАМАС у Газі, повернення палестинських в’язнів з Ізраїлю та збільшення гуманітарної допомоги для цивільних осіб у Газі.

Після того, як офіційні особи завершили раунд переговорів у неділю в Каїрі, робочі групи нижчого рівня цього тижня продовжили зусилля, щоб з’ясувати, як вирішити розбіжності.

Бойовики ХАМАСу взяли в заручники близько 250 осіб під час нападу на південь Ізраїлю в жовтні 2023 року, під час якого вони також вбили 1200 людей.

У вівторок Ізраїль заявив, що врятував ще одного із заручників, 52-річного Каїда Фархана Алькаді, з тунелю під час "складної операції на півдні сектора Газа".

Алькаді був ідентифікований як представник арабської бедуїнської меншини Ізраїлю, яка працювала охоронцем на пакувальній фабриці в кібуці Маген, одному з кількох фермерських поселень, які зазнали нападу. Він має двох дружин і є батьком 11 дітей.

Ізраїльський канал 12 показав, як члени сім'ї Алькаді біжать через лікарню, куди його привезли після того, як вони отримали звістку про те, що його врятували.

Представник Ради національної безпеки Білого дому заявив, що він вітає звільнення Алькаді та "залишає рішучість побачити всіх заручників, яких утримує ХАМАС, включаючи американських громадян, звільненими та возз’єднатися зі своїми родинами".

"Ми продовжуватимемо невтомно працювати, щоб завершити угоду про припинення вогню та звільнення заручників у ході переговорів, що тривають у Каїрі та Досі", — сказав речник у заяві, надісланій Голосу Америки.

За даними відомства з охорони здоров'я Гази, контрольованого ХАМАСом, у відповідь Ізраїлю загинуло понад 40 тисяч палестинців, переважно жінок і дітей. Збройні сили Ізраїлю стверджують, що кількість загиблих включає кілька тисяч бойовиків ХАМАС.

Ізраїль каже, що ХАМАС все ще утримує близько 110 заручників, приблизно третина з яких вважається мертвими. Інші були звільнені в обмін на палестинців, ув'язнених Ізраїлем під час тижневого припинення вогню в листопаді минулого року.

Ізраїль врятував вісьмох заручників, у тому числі під час двох операцій, під час яких загинули десятки палестинців. ХАМАС каже, що кілька заручників були вбиті під час ізраїльських авіаударів і невдалих спроб порятунку.

До написання матеріалу долучилась Петсі Відакусквара. У статті використано матеріали Associated Press, Agence France-Presse і Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG