Спеціальні потреби

Ізраїль: Атаки на Іран досягли цілей. США закликають країни тиснути на Іран для уникнення подальших атак


Ранок після нічних обстрілів у Тегерані, 26 жовтня 2024 року. ATTA KENARE/AFP
Ранок після нічних обстрілів у Тегерані, 26 жовтня 2024 року. ATTA KENARE/AFP

Ізраїль стверджує, що завершив масштабну атаку на Іран після більш ніж року бойових дій, що розпочалися з нападу іранського проксі-угруповання ХАМАС на єврейську державу та переросли в багатофронтовий конфлікт, до якого безпосередньо залучений Тегеран та інші його регіональні проксі.

У заяві, опублікованій суботу, 26 жовтня, Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що її військові літаки успішно повернулися додому після здійснення “точних і цілеспрямованих ударів по військових цілях у ряді районів Ірану”. Заява була опублікована приблизно через чотири години після появи перших повідомлень про вибухи в Ірані близько 2:30 ночі за тегеранським часом.

"На підставі даних розвідки, літаки ВПС Ізраїлю завдали ударів по заводах, де були вироблені ракети, які Іран випустив по Ізраїлю протягом минулого року, – заявили в ЦАХАЛ. – Ці ракети становили пряму та безпосередню загрозу для громадян Ізраїлю".

Одночасно Армія оборони Ізраїлю завдала ударів по ракетних системах класу “земля-повітря” та додаткових іранських повітряних можливостях, що мали на меті обмежити свободу повітряних операцій Ізраїлю в Ірані.

Речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив журналістам, що ізраїльські авіаудари досягли своїх цілей, але не відразу надав підтвердження.

Іранський державний інформаційний сайт IRNA цитує національну організацію ППО, яка повідомляє, що Ізраїль атакував військові центри в Тегерані та в західних провінціях Хузестан і Ілам. У ньому сказано, що іранські сили “успішно перехопили” більшу частину ударів, стверджуючи, що вони завдали лише “обмеженої шкоди”.

Перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Реза Ареф був єдиним високопосадовцем, який публічно прокоментував ізраїльські атаки рано в суботу. Він опублікував у мережі X прапор Ісламської Республіки і написав: “Сила Ірану принижує ворогів батьківщини”.

Іранська влада не надала доказів перехоплення ізраїльських авіаударів або пошкоджень. Але державні ЗМІ з посиланням на іранську армію заявили, що під час ізраїльської атаки загинули двоє солдатів.

Високопосадовець США повідомив журналістам, що Ізраїль завдав “точних авіаударів по численних військових цілях в Ірані та за межами населених пунктів”.

“Президент і його команда національної безпеки, звичайно, працювали з ізраїльтянами протягом останніх тижнів, щоб спонукати Ізраїль вжити цілеспрямованих і пропорційних заходів низького ризику заподіяння шкоди цивільному населенню. Схоже, це саме те, що сталося сьогодні ввечері”, – сказав представник адміністрації.

Посадовець додав, що якщо Іран “знову вирішить відповісти [Ізраїлю], ми будемо готові, і це матиме наслідки для Ірану”.

Президент Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс були поінформовані про операцію Ізраїлю, повідомив Білий дім напередодні. Обидвоє уважно стежили за розвитком подій і, згідно з повідомленнями ЗМІ, продовжуватимуть отримувати оновлення.

Представник Міноборони США сказав Голосу Америки: “Ми були попереджені про удари, але ми не були причетні”.

Міністр оборони США Ллойд Остін поспілкувався з міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галлантом у суботу та отримав нову інформацію про удари Армії оборони Ізраїлю по військових об’єктах в Ірані, розповів прессекретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер.

Остін у розмові підтвердив непохитну відданість Сполучених Штатів безпеці та праву Ізраїлю на самооборону. Держсекретар підкреслив здатність Сполучених Штатів захищати персонал США, Ізраїль та партнерів у всьому регіоні перед обличчям загроз з боку Ірану та підтримуваних Іраном терористичних організацій, а також рішучість США не дощволити використати напруженість або розширити конфлікт у регіоні.

Ізраїльські військові прокоментували, що завдали суботніх авіаударів по Ірану “у відповідь на напади іранського режиму на Ізраїль та його громадян в останні місяці”.

Іран випустив сотні крилатих ракет і безпілотників під час своєї першої прямої атаки на Ізраїль у квітні. Обстріл тривав у відповідь на ізраїльський авіаудар, у результаті якого загинули старші офіцери вищої військової сили Ірану, Корпусу вартових ісламської революції.

Корпус вартових Ісламської революції (КВІР) випустив близько 200 балістичних ракет під час своєї другої прямої атаки на Ізраїль 1-го жовтня, заявивши, що це була помста за ізраїльські удари, в результаті яких було вбито одного з командирів КВІР і лідерів його довірених груп Хезболла та ХАМАС у попередні дні та місяці.

США визнали КВІР, Хезболлу та ХАМАС терористичними організаціями.

“Ізраїль дав зрозуміти світові, що його відповідь завершена, – сказав представник адміністрації США. – Відповідно, ми закликаємо всі впливові країни тиснути на Іран, щоб він припинив ці атаки проти Ізраїлю”.

Іранське державне інформаційне агентство Tasnim посилається на “інформовані джерела” в дописі в мережі Telegram, в якому йдеться, що “немає сумнівів, що Ізраїль отримає пропорційну відповідь на будь-які дії”.

Представник ЦАХАЛу Хагарі сказав, що Ізраїль обере додаткові цілі в Ірані та завдасть їм удару, якщо буде потрібно.

"Це чітке повідомлення: той, хто загрожує Ізраїлю, заплатить високу ціну", — сказав він.

У коментарі Голосу Америки колишній речник ЦАХАЛу Джонатан Конрікус, старший науковий співробітник вашингтонського Фонду захисту демократій, сказав, що вважає, що це не останні ізраїльські авіаудари по Ірану.

"Ці ізраїльські удари є першим раундом нової стратегії притягнення іранського режиму до відповідальності за його дії", — сказав він.

Відео, опубліковані в соціальних мережах і перевірені Перською службою Голосу Америки, демонструють, як іранська ППО стріляла в нічне небо над Тегераном у суботу, а деякі іранці, прокинувшись від вибухів ізраїльських авіаударів, знімали ці сцени зі своїх дахів чи вікон.

Іранські користувачі соціальних мереж також опублікували відео, на яких видно довгі черги транспортних засобів на заправних станціях іранської столиці вранці в суботу, що є очевидною ознакою паніки автомобілістів.

Іран закрив свій повітряний простір під час ізраїльського нападу. Вебсайт відстеження Flightradar24 показав, що Іран знову відкрив свій повітряний простір після 9-ї години ранку за тегеранським часом.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу попередив Іран незабаром після атаки балістичною ракетою 1-го жовтня, що він "заплатить" за те, що він назвав "великою помилкою".

Під час обох повітряних нападів Ірану на Ізраїль ізраїльські військові за підтримки сил США перехопили більшість іранських ракет і безпілотників, запобігши значним збиткам або жертвам.

Усі додаткові сили США, які Пентагон направив на Близький Схід на початку цього місяця, прибули в регіон перед нападом Ізраїлю на Іран, повідомив Голосу Америки представник оборони США.

Раніше цього місяця американські ЗМІ повідомили, що адміністрація Байдена отримала запевнення Ізраїлю, що його війська не будуть завдавати шкоди іранським ядерним або нафтовим об’єктам у відповідь на погрози щодо Ірану. Повідомлень про будь-які ізраїльські удари по таких об'єктах не надходило.

Тривалий маломасштабний конфлікт між Ізраїлем, Іраном та його помічниками переріс у відкриту війну 7 жовтня 2023 року, коли підтримувані Іраном бойовики ХАМАСу вторглися на південь Ізраїлю з Гази, убивши близько 1200 людей і захопивши ще близько 250 у заручники. Кілька американців досі є серед 101 заручника, яких утримує ХАМАС.

Контрнаступ Ізраїлю в Газі забрав життя понад 42 000 палестинців, згідно з даними Міністерства охорони здоров'я Гази, керованого ХАМАСом.

Петсі Відакусвара, Джефф Селдін і Карла Бебб взяли участь у підготовці цієї статті у співпраці з Перською службою Голосу Америки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG