Спеціальні потреби

Помічник Байдена заявив про можливість розгортання додаткових стратегічних ядерних озброєнь


Військовий помічник несе портфель із кодами запуску ядерної зброї у Вашингтоні, США, 24 липня 2018 року. REUTERS
Військовий помічник несе портфель із кодами запуску ядерної зброї у Вашингтоні, США, 24 липня 2018 року. REUTERS

Сполучені Штати найближчими роками можуть прийти до того, що їм доведеться збільшувати розгортання стратегічних ядерних озброєнь для стримування зростаючих загроз з боку противників, заявив високопосадовець Ради національної безпеки Білого дому.

Пранай Вадді наголосив при цьому, що США мають намір дотримуватися режиму контролю над озброєннями та режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Вадді заявив про це у п'ятницю, виступаючи на зборах Асоціації з контролю над озброєннями, де він виклав «конкурентніший підхід» до контролю над озброєннями з боку адміністрації Байдена.

Президент Росії Володимир Путін заявив у середу, що він може розмістити звичайні ракети на відстані удару від США та їхніх європейських союзників, якщо вони дозволять Україні завдавати ударів по території Росії західною зброєю далекого радіусу дії.

Проте у п'ятницю російський лідер, схоже, відступив від своїх заяв.

Вадді підкреслив, що США продовжать дотримуватись міжнародного режиму контролю над озброєннями та режиму нерозповсюдження, покликані обмежити поширення ядерної зброї.

Однак, за його словами, Росія відмовилася обговорювати договір, який міг би прийти на зміну договору СНО-3 2010 року, який обмежує розгортання стратегічних ядерних озброєнь, але закінчується у 2026 році. Китай відмовився вести переговори про свій ядерний арсенал, що розширюється.

"Найближчими роками ми можемо прийти до того, що потрібно буде збільшити кількість розгорнутих [ядерних озброєнь], – сказав Вадді. – Ми маємо бути повністю готовими до цього, якщо президент ухвалить таке рішення".

"Якщо цей день настане, то це буде результатом розуміння, що потрібні додаткові ядерні озброєння для стримування наших супротивників та захисту американського народу та наших союзників та партнерів", – додав він.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG