Спеціальні потреби

Як уникнути прогнозу про поразку України у 2025 року – версії західних аналітиків


На фото - 25-річний боєць-доброволець із позивним "Діма" з Техасу, який служить у 23-му окремому стрілецькому батальйоні Збройних сил України, тримає прапор США на своїй позиції біля лінії фронту в Харківській області, Україна, субота, 26 жовтня 2024 р. AP Photo/Efrem Lukatsky
На фото - 25-річний боєць-доброволець із позивним "Діма" з Техасу, який служить у 23-му окремому стрілецькому батальйоні Збройних сил України, тримає прапор США на своїй позиції біля лінії фронту в Харківській області, Україна, субота, 26 жовтня 2024 р. AP Photo/Efrem Lukatsky

Якщо війна в Україні продовжуватиметься в тому ж дусі, що зараз, то у 2025 році на Київ чекатиме поразка, вважає низка провідних американських експертів. Вондночас вони кажуть, що так не обов'язково має статися і радять, що потрібно зробити для перемоги України.

Віцепрезидент Асоціації спеціальних операцій Америки, заступник командира загону спеціальних операцій Національної гвардії армії Північної Кароліни та колишній радник заступника міністра оборони США із розвідки та безпеки Даг Лівермор каже, що для уникнення поразки Києва Захід і український уряд повинні переглянути свій підхід до війни.

Пропозиції-2025

У публікації для Центру аналізу європейської політики (CEPA) Лівермор констатує, що Україна “напружена через невпинне просування Росії в кількох регіонах”.

“План перемоги”, базований на збільшенні військової допомоги та послабленні обмежень на удари по Росії досі не досяг своєї основної мети – забезпечити підтримку Заходу, нагадує експерт.

А основними проблемами України він називає бездонну здатність Росії кидати у війну потоки живої сили, власної чи партнерів, як то Північна Корея, сирійські найманці, люди з Південної Азії та інші. Таку підмогу експерт називає “веденням іноземних військ від імені Росії”.

Разом із дефіцитом зброї та з огляду на нинішню траєкторію війни, Захід і український уряд повинні ухвалити низку конкретних кроків. Зокрема, серед пропозицій Лівермора:

  • зниження мінімального віку і “більш агресивна” мобілізація: “ймовірно, з 25 до 22 або навіть 21 року”,
  • співпраця з європейськими імміграційними та правоохоронними органами, щоб поширити призов на військову службу для українських біженців за кордоном,
  • зняття обмежень щодо застосування західної зброї: “Якщо дозволити Україні завдавати ударів по критично важливих військових об’єктах на російській території – це порушить лінії постачання, аеродроми та російські командні центри, що змусить Москву перерозподілити свої сили в оборону та зменшити авіаудари по критичній українській інфраструктурі”,
  • посилення і розширення навчання збройних сил,
  • посилення виконання санкцій та економічний тиск, щоб гарантувати, що ці каральні заходи принесуть очікуваний ефект,
  • зміцнення східного флангу НАТО,
  • розгортання додаткових військ і обладнання НАТО у Східній Європі.

Без істотних змін у стратегічному підході перспективи для Києва стають дедалі похмурішими, наголошує автор цих рекомендацій. На його думку, цілеспрямовані коригування нинішньої тактики можуть допомогти Україні відновити ініціативу та наблизитися до досягнення сталого миру, змінити динаміку бойових дій на користь України та створити додатковий тиск на Кремль.

Лівермор також додав, що надання розвідданих у реальному часі, можливості ведення кібервійни та системи підтримки з повітря можуть дати Україні перевагу, яка їй потрібна, щоб протистояти просуванню Росії.

Дослідницький центр СEPA зазначає, що ці пропозиції не є офіційною позицією уряду США, міністерства оборони чи армії.

Brookings: пошуки альтернативи безпеки

Бачення змін, необхідних у 2025-му, озвучила і група авторів американського аналітичного центру Brookings Institution. Вони наголошують, що російські військові навмисно атакували населені пункти, цивільну інфраструктуру та енергетичні мережі, щоб “тероризувати та виснажувати українців, грубо порушуючи міжнародні закони війни та змушуючи мільйони українців залишати свої домівки”.

Кремлю сприяє і тривале партнерство з Китаєм, а також її поглиблення відносин з Іраном і Північною Кореєю.

З огляду на нинішній стан справ Brookings в очікуванні 2025 року закликає українців замислитися, “чи реально Україні прагнути звільнити всю територію, яку Росія вкрала з 2014 року?”

І якщо ні, то – чи розумніше для України шукати перемир’я, зберігаючи надію на повернення своїх земель у майбутньому за зміни політичного процесу.

“Звісно, будь-які подібні переговори могли б спрацювати лише за умови, що Росія також захоче змінити свої нинішні вимоги щодо надання їй не лише Криму, а й усієї української території в межах чотирьох областей: Херсонської, Донецької, Луганської та Запорізької”, – додають аналітики.

Стосовно архітектури безпеки аналітики закликають вирішити, чи пришвидшення членства України в НАТО “має бути незмінним елементом будь-якої мирної угоди, яку Київ і Москва можуть укласти в наступні роки, незалежно від уподобань Росії” або ж “чи існують інші архітектури безпеки чи гарантії, які можуть виявитися настільки ж корисними для безпеки України, а також більш придатними для переговорів з Москвою”.

Західна допомога Україні, припускають в аналітичному звіті, не зможе тривати нескінченно довго. Тож майбутня військова допомога може бути зосереджена на протиповітряній і протиракетній обороні та озброєнні, яке найбільше використовується для тактичних оборонних операцій (артилерія, безпілотні літальні апарати, технології боротьби з безпілотними літальними апаратами, системи електронної боротьби, зенітні та протитанкові ракети).

Є хороші шанси, що ситуація зміниться — і, можливо, навіть кардинально — у 2025 році
Brookings Institute

“Хоча війна в Україні наразі здебільшого у глухому куті, але є хороші шанси, що це зміниться — і, можливо, навіть кардинально — у 2025 році або навіть пізніше цього року. Війна була і залишається найбільшою загрозою європейській безпеці з 1945 року. Будь-якому американському президенту, а також новому Конгресу потрібно буде зосередитися на цьому важливому питанні”, – наголошують у Brookings Institute.

В Україні на 2025 рік покладають надії аж до завершення війни перемогою. Так, президент України Володимир Зеленський заявив, що реалізація розробленого Україною “плану перемоги” може призвести до закінчення війни вже у 2025 році.

З таким прогнозом погодилися окремі законодавці у ЗМІ.

Тим часом російський президент Володимир Путін 25 жовтня заявив, що Росія “не планує жодних поступок” щодо мирних переговорів з Україною.

Будь-яка мирна угода про припинення війни Росії з Україною, за його словами, має бути на користь Москви, цитує Путіна Bloomberg.

Американська журналістка та історикиня Енн Епплбаум у статті для The Atlantic заявила – є тільки один шлях закінчення війни в Україні:

“Росія має припинити війну”.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG