Спеціальні потреби

Якщо Зеленський реалізує свій план, є надія на завершення війни у 2025 – сенатор Грем після зустрічей українського президента в Конгресі


Президент України Володимир Зеленський у супроводі лідерів демократів та республіканців у Сенаті Чака Шумера та Мітча Макконнелла 26 вересня 2024 року. Фото: AP/J. Scott Applewhite
Президент України Володимир Зеленський у супроводі лідерів демократів та республіканців у Сенаті Чака Шумера та Мітча Макконнелла 26 вересня 2024 року. Фото: AP/J. Scott Applewhite

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав президента США Джо Байдена дозволити Україні стріляти вглиб Росії західною зброєю, щоб змусити Путіна сісти за стіл переговорів.

Про це Грем заявив після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Сенаті у четвер, 26 вересня.

Єдиний спосіб посадити Росію за стіл, це вдарити їх сильніше, ніж ми вдаряємо по них сьогодні
Сенатор-республіканець Ліндсі Грем

“Президент Зеленський заявляє, що він хоче закінчити цю війну через переговори. Єдиний спосіб посадити Росію за стіл, це вдарити їх сильніше, ніж ми вдаряємо по них сьогодні", – сказав сенатор Грем журналістам після зустрічі з Зеленським.

Грем додав, що мати дозвіл на використання ракет великої дальності, щоб вдаряти по військових цілях є головним запитом українського президента.

"Він вірить, що якщо розбити ці російські бази (ракетні та військово-повітряних сил), з яких відбуваються атаки на його країну, це дасть йому важіль впливу, щоб змусити Путіна сісти за стіл. Я також в це вірю”, – каже Герм.

За словами законодавця, жодні гроші не допоможуть, якщо не посилити здатність України більш ефективно вести боротьбу з Росією.

“Тому, президенте Байден, якщо ви не дозволите цього зараз, Росія з часом знесилить Україну, виробництво зброї в Росії зростає, то ж в довгостроковій перспективі відсутність змін у військовій стратегії піде на користь Росії", – наголосив Грем.

Він наголосив, що ким би не був наступний президент США, "чи це буде він, чи вона", якщо Байден дозволить Україні почати вражати законні військові цілі, щоб чинити тиск на Путіна, він зробить цим наступному президенту "велику послугу".

"Чи це Трамп, чи Гарріс, вони матимуть певні важелі для припинення цієї війни”, – наголосив сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Якщо Україна почне реалізацію свого плану і зможе стріляти вглиб Росії, війна наступного року може завершитись перемогою України, переконаний сенатор.

"Отже, пане президенте Байден, я знаю, ви хочете, щоб Україна перемогла. Ви маєте дозволити президенту Зеленському реалізувати цей план. У нього є план. У нього є конкретні військові цілі. Якщо він зможе почати виконувати цей план, це дає нам найкращу надію на завершення цієї війни у 2025 році”, – зазначив законодавець.

Якщо ви дозволите Путіну формувати політику, ми програємо
Ліндсі ГРем

На питання журналістів, чи може Путін вдатися до ескалації в цій війні у випадку обстрілів вглиб Росії західною зброєю, сенатор відповів, що не варто дозволять президенту Росії впливати на політику щодо цієї війни.

“Щоразу, коли ми даємо їм [українцям] більше обладнання, Путін погрожує. Якщо ви дозволите Путіну формувати політику, ми програємо. Не дозволяйте йому робити політику. Зміна політики, якої я хочу, полягає в тому, щоб вразити законні військові цілі, які використовує Росія, щоб вбивати невинних цивільних осіб і тероризувати український народ”, – відповів він.

Він наголосив, що мова йде лише обстріли виключно військових об’єктів в Росії, “ми не говоримо про вторгнення в Москву”.

“Якщо ви продовжуватимете політику стримування України, тому що ви стурбовані ескалацією, ви приречете їх на програш", - сказав Грем.

“Я сподіваюся, що Україна продемонструє здатність завдати удару по Росії таким чином, щоб покласти край цій війні шляхом дипломатичного врегулювання, і наступний президент [США] матиме певні важелі впливу, коли прийде час покласти край цій війні”, - підсумував сенатор-республіканець.

Грем висловив сподівання, що візит Зеленського до США завершиться створенням нової стратегії, як завершити війну в Україні.

“Я сподіваюся, що цього тижня чи на початку наступного тижня, він поїде не лише, маючи двопартійну підтримку, щоб продовжувати боротися за Україну, але й поїде з новою стратегією, яка зробить завершення війни на вигідних умовах більш імовірним. Якщо ж він поїде і не буде жодних змін у військовій стратегії щодо тиску на Путіна, я думаю, що це буде найбільша помилка президента Байдена”, – зазначив сенатор-республіканець.

Цього ж дня речниця Білого Дому Карін Жан-П'єр на брифінгу підтвердила, що президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден обговорять у четвер питання далекобійних ударів вглиб Росії.

При цьому вона наголосила, що “очікувати нових оголошень із цього питання не варто”.

Більшість законодавців від обох партій сказали Зеленському, що “ми повинні виграти цю війну”

Сенатор-демократ Стені Гоєр після зустрічі із Зеленським розповів журналістам, що під час обговорення обговорювали питання, що необхідні Україні для досягнення своїх цілей.

“Я вважаю, що Сполучені Штати, НАТО і вільний світ є і повинні бути відданими Україні, цілісності її кордонів, на що, звичайно, і Росія погодилася 20 років тому, коли отримала від України ядерну зброю. Згідно з угодою, Росія має дотримуватись кордонів України. Звичайно, Росія цього не зробила і в 2014 році вкрала, порушуючи міжнародне право, Крим”, – нагадав сенатор.

На уточнювальне питання журналістів, чи Гоєр підтримує надання Україні дозволу використовувати західну зброю для обстрілів вглиб Росії, він відповів “Так”.

“На мою думку, якщо Росії дозволити робити те, що вона робить з 2014 року, і продовжує це робити, світ стане значно небезпечнішим місцем, міжнародне право буде порушуватися все більшою кількістю диктаторів і деспотів”, – зазначив сенатор-демократ.

Він також розповів, що на зустрічі з Зеленським більшість законодавців від обох партій озвучили послання до президента України, що “ми повинні виграти цю війну”. Стені Гоєр також сказав, що від Зеленського “конкретних запитів не було, але обговорювалися конкретні потреби”.

Як повідомляв Голос Америки, у четвер, 26 вересня, крім зустрічей у Конгресі, президент України Володимир Зеленський проводить також окремі зустрічі із президентом Джо Байденом та віцепрезиденткою США Камалою Гарріс. Спікер Палати представників Майк Джонсон сказав, що "не планує" зустрічатися із президентом України Володимиром Зеленським у четвер у Вашингтоні.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG