Спеціальні потреби

Reuters: США близькі до надання Україні крилатих ракет великої дальності JASSM. Що може ця зброя?


Ілюстративне фото. Американська ракета класу "повітря-земля" Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM). Авіабаза у Познані, Польща, 11 грудня 2014. AP Photo/Alik Keplicz
Ілюстративне фото. Американська ракета класу "повітря-земля" Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM). Авіабаза у Познані, Польща, 11 грудня 2014. AP Photo/Alik Keplicz

США схиляються до надання Україні крилатих ракет великої дальності, які могли б досягти цілей углибині Росії, але на їхнє отримання Києву доведеться чекати кілька місяців. Про це повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела в уряді США.

Очікується, що включення спільних ракет класу "повітря-земля" (Joint Air-to-Surface Standoff Missile — JASSM) до пакету озброєнь буде оголошено цієї осені, повідомили три джерела, хоча остаточне рішення ще не прийнято.

Вплив на поле бою

Відправлення JASSM в Україну може суттєво змінити стратегічну ситуацію на полі бою, сказали американські посадовці. А військові аналітики припустили, що надання JASSM, які є малопомітними і можуть вражати далі, ніж більшість інших ракет у поточному арсеналі ЗСУ, могло б відсунути російські плацдарми та склади постачання на сотні кілометрів.

Серед перших можливих цілей для цих ракет агенція називає російські воєнні об'єкти у прикордонних російських областях — Воронезькій та Брянській, а також у незаконно окупованому РФ Криму.

Надання Україні JASSM також додасть тиску на Вашингтон для зняття обмежень на те, як Україна використовує американську зброю. Адже якщо JASSM надаватимуть Києву, але США обмежать радіус дозволеного використання цих ракет, то ефект від цієї зброї буде обмеженим, розповів працівник Конгресу, який працює над цим питанням.

Днями під час візиту до Вашингтона міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що адміністрація Байдена все ще розглядає запит Києва щодо зняття обмежень щодо використання Україною зброї великої дальності для ударів вглиб Росії. Він підтвердив, що представив список можливих цілей ЗСУ.

Попри неодноразові прохання президента України Володимира Зеленського, наразі США не послаблюють обмежень на використання Україною армійських тактичних ракетних систем великої дальності (ATACMS). При цьому Україна має обмежену кількість наданих США ракет великої дальності, й американська сторона дала зрозуміти, що Києву не слід очікувати подальших постачань ATACMS через обмежену кількість американських запасів та тривалий час виробництва зброї.

Україна раніше отримала далекобійні ракети Storm Shadow/SCALP від Великої Британії та Франції, однак їхнє застосування для Києва також обмежене міжнародно визнаною територією України. Днями британський прем'єр Кір Стармер і німецький канцлер Олаф Шольц заявили, що з боку жодної з їхніх країн також "немає нових рішень" щодо використання зброї, наданої Україні обома країнами.

Технічні характеристики JASSM

JASSM досі застосовували лише на американських літаках, зокрема на F-15, B-1B, B-2, B-52H, F-35, а також на F-16, які уже стали на озброєння Повітряних сил ЗСУ.

Одне з джерел Reuters каже, що ракета також придатна для використання з винищувачами незахідних країн, які є на арсеналі України, про що раніше не повідомлялося. ПС України мають парк радянських реактивних літаків МіГ-29, Су-24 і Су-27.

Старіші моделі JASSM, виготовлені компанією Lockheed Martin, мають радіус дії приблизно 370 км. Ракети довжиною близько 4 метри розроблені як непомітні на радарах. Вони також можуть літати близько до землі та можуть бути запрограмовані на обхідні маршрути, уникаючи ППО.

Існує також ракета JASSM більшої дальності, яка може пролетіти понад 800 кілометрів. Reuters не зміг одразу визначити, який із двох типів розглядає Вашингтон, але припускає, що в американських запасах більше цих ракет меншої дальності.

Кожна JASSM має велику боєголовку вагою близько 450 кілограмів, але, на відміну від ракет Storm Shadow/SCALP, вони не призначені для пробивання захищених бункерів. Найновіші версії коштують близько 1 мільйона доларів кожна. У виробництві ця зброя із 2001 року, на озброєнні ВПС США із 2009 року, а у 2018 році 19 ракет JASSM було використано під час сирійської громадянської війни. Виробник Lockheed Martin повідомляє, що загалом випущено було вже понад 3500 таких ракет.

Сигнали глобальної системи позиціювання (GPS) та інерціальна навігаційна система забезпечують орієнтування ракети. Коли вона наближається до своєї цілі, інфрачервоний датчик може допомогти скерувати її до точки ураження з точністю близько 3 метрів.

Хоча старіші моделі можуть бути менш стійкими до засобів радіоелектронної боротьби, ніж нова модифікація JASSM, інфрачервоний привід допоможе знайти ціль навіть за сильних перешкод, сказав Джордж Вільям Герберт з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері.

"Вони досить непомітні, але не повністю розроблені для максимальної непомітності, — сказав Герберт. — Кілька років тому після інцидентів із застосуванням хімічної зброї по Сирії було випущено багато (цих ракет), і російські системи протиповітряної оборони в країні не змогли збити багато з них, можливо, жодну".

"Я очікую, що ретельно сплановані траєкторії польоту ракет дозволять JASSM бути ефективним майже в будь-якій зоні війни", — додав він.

У статті використано матеріали Reuters

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG