Спеціальні потреби

"Військові КНДР будуть справедливою ціллю для українців" – радник Білого дому Джон Кірбі


Джон Кірбі, радник Білого дому з питань комунікацій під час брифінгу в Білому Домі
Джон Кірбі, радник Білого дому з питань комунікацій під час брифінгу в Білому Домі

США підтвердили, що Північна Корея перекинула своїх солдатів до Росії для допомоги Москві у її агресії проти України, що, на думку західних союзників, може означати серйозну ескалацію війни.

"Ймовірність того, що будуть мертві та поранені північнокорейські солдати в наслідок війни в Україні, є абсолютно реальною"
Джон Кірбі, радник Білого дому з питань комунікацій

За даними американської розвідки, протягом жовтня цього року Північна Корея перекинула щонайменше 3000 солдатів на схід Росії. Вони прибули кораблем з району Вонсан у Північній Кореї до російського Владивостока.

Найманці вирушили на військові полігони на сході Росії, де зараз проходять навчання. Про це заявив радник Білого дому з питань комунікацій Джон Кірбі, у середу 23-го жовтня.

"Ми поки що не знаємо, чи будуть ці солдати воювати разом з російськими військовими, але це дуже тривожна ймовірність. Після завершення підготовки ці солдати можуть виїхати на захід Росії та взяти участь у бойових діях проти українських військових", – сказав Кірбі під час брифінгу для журналістів.

Якщо військові КНДР зрештою долучаться до прямих бойових дій зі сторони РФ в її агресії проти України, то вони стануть легітимною ціллю для українських військових, наголошує Кірбі.

"Якщо вони (військові КНДР, – ред.) все-таки відправляться воювати проти України, то це справедлива ціль. Вони будуть легітимною ціллю, і українські військові захищатимуться від північнокорейських солдатів так само, як вони захищаються від російських солдатів. Тому ймовірність того, що будуть мертві та поранені північнокорейські солдати наслідок війни в Україні, є абсолютно реальною", – підкреслив посадовець.

За словами Кірбі, американська сторона активно консультується як з Україною, так й іншими партнерами, зокрема щодо того, якою може бути відповідь на цей крок зближення КНДР та РФ.

"Ми поінформували український уряд про наше розуміння цієї ситуації. І ми, тісно консультуємося з іншими союзниками, партнерами та країнами в регіоні щодо наслідків такого драматичного кроку, а також того, як ми можемо відповісти", – каже Кірбі.

Посадовець не дав стверджувальної відповіді на численні запитання журналістів, чи готові США зняти усі обмеження з українських військових на використання американського озброєння на території РФ, у відповідь на втручання КНДР. Однак, Кірбі додав, що Вашингтон планує продовжувати надавати Києву безпекову допомогу.

"Заглядаючи вперед, Сполучені Штати готові надати Україні сотні додаткових перехоплювачів протиповітряної оборони, десятки тактичних систем протиповітряної оборони, додаткову артилерію, значну кількість боєприпасів, сотні бронетранспортерів і бойових машин піхоти та тисячі додаткових броньованих машин. Усе це допоможе зберегти ефективність України на полі бою", - зауважив радник із питань комунікацій Білого Дому.

Ніколи раніше багатостороння коаліція не заморожувала активи країни-агресора, а потім не використовувала відсотки від цих активів для захисту постраждалої сторони, поважаючи при цьому верховенство права та зберігаючи солідарність
Джон Кірбі

Також, за словами Кірбі "найближчими днями Сполучені Штати оголосять про новий, значний пакет санкцій, націлений на тих, хто сприяє російській війні в Україні та знаходиться за межами Росії".

Він нагадав і про фінансову допомогу Києву. Зокрема про те, що Президент Байден оголосив у середу, що з 50-ти мільярдів доларів, які Група Семи зобов’язалася надати Україні у вигляді позики, США виділять 20 мільярдів доларів. Інші 30 мільярдів доларів кредитів надійдуть від інших партнерів по G7, включаючи Європейський Союз, Сполучене Королівство, Канаду та Японію.

"Це унікально. Ніколи раніше багатостороння коаліція не заморожувала активи країни-агресора, а потім не використовувала відсотки від цих активів для захисту постраждалої сторони, поважаючи при цьому верховенство права та зберігаючи солідарність. Ці позики підтримають народ України, який захищає та відбудовує свою країну. І це іще один приклад того, як загарбницька війна Путіна лише об’єднала та зміцнила рішучість країн G7 та наших партнерів захищати спільні цінності",– підсумував Кірбі.

Дивіться також: Щорічний збір МВФ: чого чекати Україні.

Щорічний збір МВФ: чого чекати Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG