Спеціальні потреби

Від крадіжок даних уряду до слідкування за військовими на сайтах знайомств. Протистояти кіберзагрозам разом вчаться українці та американці


Російські атаки значною мірою стосуються кіберпростору та намагання поцупити електронні дані українських військових. Image Credit: Terran Orbital
Російські атаки значною мірою стосуються кіберпростору та намагання поцупити електронні дані українських військових. Image Credit: Terran Orbital

Ініціативу USA-Ukraine Cyber Bridge представили у Вашингтоні за участі американських та українських експертів із кібербезпеки. Йдеться про систему навчання із протидії кіберзагрозам. Воно здійснюватиметься шляхом практичних тренувань із реакції на імітовані атаки, сценарії яких максимально наближені до реальних.

У ході війни Росія знищує дані як фізично, наприклад, розбомбивши сервери українського уряду, так і численними кібератаками, рахунок яких пішов на тисячі.

У випадку розбомблених серверів, електронні дані уряду України вдалося врятувати завдяки допомозі американської сторони, яка сприяла їхньому перенесенню на “хмарні” носії буквально за кілька днів до фатального прильоту ракет, наголошує звіт американського Wilson Center. Утім, з того часу вже і американці мають нагоду вчитися від українських колег та опублікували ряд висновків із нинішньої кібервійни.

Російські хакери націлені не лише на урядові установи та, наприклад, банки чи операторів мобільного зв’язку, але й активно “полюють” за військовослужбовцями через їхні смартфони та інші засоби зв'язку.

Наприклад, через месенджери чи зокрема сайти знайомств.

Як інформує Команда реагування на надзвичайні ситуації пов'язані з комп’ютерами в Україні (CERT-UA), протягом 2024 року особливо активним стало угрупування UAC-0184, яке намагається отримати доступ до гаджетів представників Сил оборони України.

Хакери надсилають повідомлення через месенджери, зокрема Signal чи Telegram, а також запити через платформи знайомств

Вони надсилають повідомлення через популярні месенджери, зокрема Signal чи Telegram, а також запити через платформи знайомств.

Потім у “листуванні” з військовослужбовцем надсилають файл із зловмисним програмним забезпеченням. При цьому, згідно з даними, увагу кіберзлочинців можуть привернути насамперед користувачі сайтів знайомств, які розмістили там власне фото у військовій формі.

Ці методи, наголошують фахівці, будуть вдосконалюватися, тому напоготові повинні бути як фахівці кібербезпеки, так і кожен солдат чи цивільний.

У США до відповідних навчань із протистояння кіберзагрозам планують залучати шкільну молодь по всій країні. Частині з них запропонують згодом долучитися до “армії кіберфахівців”, розповіли учасники конференції з безпеки систем управління Hack-the-Capitol, що тривала у Вашингтоні за участі української делегації.

Домовлено – експертні спільноти США та України тренуватимуть фахівців у сфері кібербезпеки, відпрацьовуючи сценарії імітації загроз.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG