Спеціальні потреби

У Білому домі прокоментували здатність України вразити російські аеродроми з ATACMS


Ілюстративне фото. Запуск тактичної балістичної ракети ATACMS. (John Hamilton/U.S. Army via AP, File)
Ілюстративне фото. Запуск тактичної балістичної ракети ATACMS. (John Hamilton/U.S. Army via AP, File)

Твердження про те, що Україна за допомогою ATACMS зможе вразити більшість військової авіації, з якої Росія завдає ударів по українській території, є помилковим. Про це заявив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки США Джон Кірбі під час брифінгу в середу, 4 вересня.

Відповідаючи на запитання кореспондентки Української служби Голосу Америки Юлії Ярмоленко про те, чи можлива зміна політики США щодо далекобійних ударів углиб Росії з огляду на чергові атаки РФ, зокрема, по Полтаві і Львову, де загинули цивільні, Кірбі зазначив, що наразі "немає оголошень про жодні зміни".

При цьому він додав, Росія вже перебазувала свої літаки дал вглиб країни, і українські військові не змогли б їх вразити навіть з далекобійної зброї.

"В нашій політиці щодо ударів вглиб Росії та по території Росії нічого не змінилося. Я також вважаю важливим зазначити, якщо можна, що 90% літаків, які Росія використовує для керованих авіабомб та ракетних ударів дальньої дії, ми підрахували це, – 90% з них розташовані за межами 300 кілометрів від українського кордону, глибоко всередині Росії. Тож твердження, мовляв, ми просто дамо їм (українцям - ред.) АTACMS і скажемо - "гаразд!" І вони зможуть вразити більшість російських літаків на авіабазах, звідки ведуться удари по Україні, – є неправдою. Це помилковий аргумент", – заявив Кірбі.

Водночас радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки США зазначив, що США продовжують працювати над посиленням української ППО:

"Те, що робить Путін, – він завдає ударів по цивільній інфраструктурі, намагається, особливо напередодні зими, вивести з ладу енергетичні мережі. Це огидно. На жаль, це його метод. Це не щось нове, чого він не робив раніше. Нічого не змінилося в нашій позиції, що Україна повинна мати можливість використовувати наявні інструменти, аби захистити себе. І саме тому протиповітряна оборона продовжує залишатися важливою темою в цих безпекових пакетах, які ми надаємо, щоб вони могли допомогти захиститися від цих атак на їхню енергетичну інфраструктуру".

Як писав Голос Америки, міжнародні оглядачі засудили атаки РФ на Львів, де загинули семеро людей, включно з дитиною, а також на інші українські міста.

Зокрема, Майкл Макфол, професор Стенфордського університету, експосол США у Росії написав у мережі Х: "Просто тероризм. Лідери у вільному світі повинні зробити більше, щоб дозволити українцям захистити себе".

Слів недостатньо – так російські удари прокоментував міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс. Він закликав усіх лідерів "повністю дозволити українцям захистити себе від цих жахливих нападів, гідно та суверенно, будь-якими законними засобами". "Ми винні народу України більше", – заявив Ландсбергіс.

Дивіться також:

Час-Time. США про удари вглиб Росії після ракетного удару
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG