Спеціальні потреби

Ключові супротивники США "заплутують сліди", відточуючи операції впливу на вибори


Ілюстративне фото: виборець залишає виборчу дільницю після того, як проголосував на позачергових виборах у Марієтті, штат Джорджія, у вівторок, 18 квітня 2017 р. (Фото: AP Photo/David Goldman)
Ілюстративне фото: виборець залишає виборчу дільницю після того, як проголосував на позачергових виборах у Марієтті, штат Джорджія, у вівторок, 18 квітня 2017 р. (Фото: AP Photo/David Goldman)

Росія, Китай та Іран, ймовірно, намагатимуться використати замах на вбивство колишнього президента США Дональда Трампа та рішення нинішнього президента США Джо Байдена не балотуватися на переобрання в рамках своїх поточних інформаційних операцій з метою впливу на майбутні президентські вибори у США.

Про це йдеться в останній доповіді розвідки США, оприлюдненій у понеділок, 30 липня, менше ніж за 100 днів до президентських виборців у США 5 листопада, коли усі три ключові супротивники Америки вже проводять кампанію, намагаючись вплинути на виборців і підірвати довіру до демократичного процесу.

"Ці актори уважно стежать за політичними подіями у США, особливо за подіями, які відбулися цього місяця щодо президентських перегонів", — сказав журналістам представник американської розвідки на умовах анонімності, обговорюючи конфіденційні висновки доповіді.

"Ми очікуємо, що ці актори пристосуються до цих подій і включать їх у свої наративи впливу", — додав посадовець.

Співробітники американської розвідки заявили, що ще занадто рано вказувати на конкретні приклади того, як три супротивники США використовують спробу вбивства або рішення Байдена вийти з президентських перегонів та підтримати віцепрезидентку Камалу Гарріс.

Але вони зазначили, що хоча очікується, що конкретна тактика, яку використовують противники США, зміниться, загальні стратегії та інтереси залишаються незмінними.

Оцінка розвідки США, оприлюднена на початку цього місяця, показала, що, як і у 2016 і 2020 роках, зусилля Росії щодо впливу були зосереджені на підтримці кандидатури Трампа.

Оцінка розвідки, опублікована в понеділок, підтвердила ці висновки.

"Основний інтерес Росії на цих виборах полягає в тому, щоб протистояти кандидатам, які хочуть запропонувати допомогу Києву, — сказав представник розвідки. — Ми очікуємо, що Росія продовжить зосереджуватися на цьому".

Офіційні особи заявили, подібно до своєї попередньої оцінки, що Китай залишається обережним, не бачачи користі від обрання будь-кого з кандидатів від основних партій.

Іран тим часом вибрав свою сторону, використовуючи власну кампанію впливу, щоб завдати шкоди кампанії Трампа.

"Вибір Ірану по суті є відображенням його бажання не посилювати напруженість у відносинах зі Сполученими Штатами, — сказав журналістам представник розвідки. — Іран виступає проти кандидата, який, на думку лідерів Тегерана, посилить цю напруженість".

Кампанія Трампа раніше відкидала твердження розвідки США про те, що Москва прагне підвищити шанси колишнього президента на виборах, посилаючись на публічні коментарі президента Росії Володимира Путіна, у яких він хвалив Байдена.

"Коли президент Трамп був в Овальному кабінеті, це стримувало Росію та всіх противників Америки, адже вони боялися, як Сполучені Штати відреагують", — заявила Голосу Америки в електронному листі загальнонаціональна речниця кампанії Трампа Керолайн Левітт.

Росія та Іран також заперечують минулі звинувачення у втручанні у вибори, тоді як офіційні особи Китаю заявили, що Пекін "не має наміру" втручатися.

Але представники розвідки США в понеділок спростували заперечення Росії, Ірану та Китаю.

Кількість випадків спроби впливу або загрози втручання, виокремлених для подальшого розгляду, "наразі зросла більш ніж удвічі порівняно з попередніми [виборчими] циклами", — сказав другий представник розвідки США.

Посадовець наголосив, що одна з причин полягає в тому, що президентські вибори зазвичай привертають більше уваги, ніж так звані проміжні вибори. Але попри це очікується, що в найближчі тижні та місяці кількість спроб впливу, які викликають занепокоєння, ще зросте.

"Ми також очікуємо, що ми, ймовірно, побачимо ще більшу увагу з боку наших супротивників у міру наближення до виборів", – зазначив посадовець.

Посадовці США також висловили стурбованість тим, що Росія, Китай та Іран докладають більше зусиль, щоб приховати свої операції впливу та "краще заплутати сліди".

Росія та Китай, зокрема, звертаються до маркетингових компаній та компаній зі зв’язків з громадськістю, щоб вдосконалити та поширити свої наративи серед американців, які можуть подумати, що повідомлення надходять від інших, справжніх виборців у США.

"Ці фірми, по суті, пропонують вплив на вибори, готовий до використання, — сказав перший співробітник розвідки. — Крім того, вони спритніші та мають менше бюрократичних перепон".

Співробітники розвідки заявили, що Росія схильна використовувати російські компанії, тоді як Китай покладається переважно на вітчизняні китайські фірми. Але вони відзначили, що зростає кількість приватних компаній, які пропонують такі послуги, включаючи структури на Близькому Сході та в Латинській Америці.

"Це те, що викликає у нас дедалі більше занепокоєння, враховуючи, наскільки вони активні як у Сполучених Штатах, так і за кордоном в інших виборах та в інших демократичних країнах", — сказав представник розвідки.

Однак використання сторонніх компаній все ще становить лише невелику частку загальних операцій впливу, деякими з яких керують розвідувальні служби Росії та Ірану, які також прагнуть використовувати американців більш безпосередньо.

Згідно з оцінкою, оприлюдненою в понеділок, "іноземні актори продовжують покладатися на свідомих й несвідомих американців задля вкидання, просування та надання правдоподібності наративам, які служать інтересам іноземних акторів".

Для Москви ця тактика не є новою, хоча офіційні особи зазначили, що існують ознаки активізації зусиль Кремля.

Так само зростає занепокоєння з приводу звернень Ірану до американців, враховуючи постійні контакти Тегерана з американськими громадянами, які протестують проти підтримки Сполученими Штатами Ізраїля у війні проти терористичного угруповання ХАМАС.

Росія, Китай та Іран не єдині у своїх зусиллях вплинути на майбутні президентські вибори в США.

У понеділок посадовці заявили, що Куба розпочала те, що вони назвали "локалізованими операціями впливу", спрямованими на підрив політичних кандидатів, які виступають проти комуністичного уряду Куби.

Офіційні особи заявили, що інші країни також проводять операції впливу, спрямовані на вибори, і що, попри те, що їх обсяг і масштаби відрізняються, усі вони бліднуть у порівнянні з поточними кампаніями Росії, Китаю та Ірану.

  • 16x9 Image

    Джефф Селдин

    Кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки. Висвітлює такі теми, як розвідка, боротьба з тероризмом, кібербезпека. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG