Спеціальні потреби

Як SpaceX і НАСА знищуватимуть Міжнародну космічну станцію


Архівне фото. Міжнародна космічна станція після того, як там відбувся витік охолоджувача у пристикованій до МКС російської капсули "Союз", 15 грудня 2022. "Роскосмос"/AP
Архівне фото. Міжнародна космічна станція після того, як там відбувся витік охолоджувача у пристикованій до МКС російської капсули "Союз", 15 грудня 2022. "Роскосмос"/AP

У американській космічній агенції НАСА оприлюднили план того, як виводитимуть з експлуатації Міжнародну космічну станцію.

Процес забере понад рік, при цьому на станції протягом місяців залишатимуться екіпажі. За задумом, спершу МКС "здрейфує" зі своєї нормальної орбіти (400 км над Землею), а пізніше апарат SpaceX заштовхне Міжнародну космічну станцію (МКС) в атмосферу Землі, повідомляє Space.com.

У червні стало відомо, що компанія Ілона Маска виграла тендер Національної космічної агенції США на 843 мільйонів доларів за створення надвеликого апарата на основі корабля Dragon, що допоможе знищити МКС.

SpaceX планує оснастити наявний Cargo Dragon 46 двигунами Draco, що на 30 двигунів більше, ніж у звичайного Dragon.

У компанії розповіли, що найскладнішою частиною місії буде остаточний поштовх МКС на курс до падіння на Землю.

Пунктом призначення МКС, де станція буде знищена, стане віддалена частина океану, наприклад південна частина Тихого океану, але NASA ще не вибрало конкретне місце.

Як пише Science Alert, у NASA розглядали можливість виконання роботи з трьома російськими космічними кораблями "Прогрес", але навіть цього було недостатньо для розміру космічної станції.

NASA і "Роскосмос" планують продовжувати використовувати МКС до 2030 року, коли агентства мають намір перейти на нові космічні станції. NASA сподівається стати одним із багатьох клієнтів приватних космічних станцій у майбутньому.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG