Спеціальні потреби

"Кремль не здатний продовжувати війну без допомоги компаній Китаю" - США закликають союзників протидіяти партнерству Москви та Пекіна


США вказують, що Китай допомагає російському військово-промисловому комплексу. Фото від 19 травня 2024 року: українські поліціянти досліджують фрагменти ракети, після атаки Росії в Харкові.
США вказують, що Китай допомагає російському військово-промисловому комплексу. Фото від 19 травня 2024 року: українські поліціянти досліджують фрагменти ракети, після атаки Росії в Харкові.

Кремль вкладає всі ресурси у війну, однак він не здатний побудувати воєнну економіку без зовнішньої допомоги й знає, що може досягнути своїх військових цілей лише з допомогою Китаю. Такими оцінками поділився заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо у своїй промові в Берліні.

Звертаючись до європейців під час бізнес-форуму 31 травня, він сказав, що "сигнал тривоги світиться", хоча багато хто все ще вважає партнерство Китаю та Росії віддаленою загрозою. Посадовець нагадав, що залежність Європи від російського газу до повномасштабного вторгнення Росії до України багатьом здавалась віддаленою загрозою, але наслідки бездіяльності стали очевидними, коли Кремль почав використовувати енергетику як зброю.

"Не будемо закривати очі на те, що амбіції російського війська, що зростає за підтримки китайських компаній, будуть лише збільшуватись", - каже Адеємо.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель у своєму виступі на безпековому форумі "Шангрі-Ла" в Сингапурі на вихідних вказав, що партнерство Росії та Китаю, а також підтримка Північною Кореєю війни в Україні "мали прямий вплив на європейську безпеку, продовжуючи російську агресивну війну проти України". Він додав, що Європа запровадила санкції проти деяких китайських компаній за обхід режиму санкцій і "пильно ставиться" до цього питання.

Китай заперечує постачання зброї до Росії, але союзники неодноразово висловлювали занепокоєння тим, що Пекін постачає до Росії матеріали для військово-промислового виробництва.

Після того, як компанії країн "Групи семи" припинили постачати до Росії електроніку, двигуни та інші компоненти, Кремлю стало складніше виробляти танки й бомби, і Путін звернувся до Ірану, Північної Кореї та Китаю. За оцінками Міністерства фінансів США, Росія імпортувала товарів подвійного призначення у китайських постачальників на 5,2 млрд доларів, 40% зростання за рік.

Жодна інша країна не може постачати Росії ту кількість машинного обладнання, мікроелектроніки та інших товарів, яка необхідна Кремлю для виробництва зброї, заявив Адеємо.

Водночас Адеємо визнав важливість економічної співпраці з Китаєм для Європи.

Перекрити Росії доступ до мікроелектроніки повністю неможливо, бо мікрочипи дуже поширені у світі, каже Голосу Америки заступник міністра торгівлі США Метью Аксельрод. Також в Китаї нема закону, який забороняє продаж цих напівпровідників з Китаю до Росії. "Це заборонено американським законом, але якщо ви - китайська компанія і ви купуєте напівпровідники в американської компанії, чи компанії в Китаї й шлете їх в Росію, ви не порушуєте закон Китаю, ви порушуєте наш закон. У цьому виклик", - пояснює Аксельрод.

Адеємо заявляє - Китай має визначитись: "Ми маємо поставити перед Китаєм чіткий вибір: китайські компанії або ведуть бізнесову діяльність із нашими економіками, або надають російській воєнній машині товари подвійного призначення. Вони не можуть робити й те, і те", - заявив він.

Адеємо закликав європейців разом зі США співпрацювати з приватними компаніями, щоб забезпечити режим дотримання санкцій, вести перемовини з посадовцями Китаю і бути готовими до введення наступних санкцій проти Китаю.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG