Спеціальні потреби

Три шляхи продовження Курської операції – експерти


Фото: український історик тримає прикордонний дорожній знак у Суджі, AP
Фото: український історик тримає прикордонний дорожній знак у Суджі, AP

Наступальна операція українських сил у Курську може розвиватись за трьома можливими сценаріями, говорить британський генерал у відставці та колишній заступник керівника штабу оборони Великої Британії Саймон Мейолл у коментарі виданню Sky News.

Мейолл коментував хід операції на фоні новин від представників української влади про те, що українські сили продовжують просуватись в Курській області і взяли під контроль 1294 кв.км території РФ і 100 населених пунктів там.

“Наступ у Курську може розвиватись за трьома сценаріями”, – говорить експерт. “Вони можуть розширити її. Вони можуть продовжувати наступ, що справді б порушило російську оборону, включно з матеріально-технічною підтримкою їхніх військ в Україні”, – описує британський генерал у відставці перший сценарій.

Вони можуть розширити її. Вони можуть продовжувати наступ, що справді б порушило російську оборону, включно з матеріально-технічною підтримкою їхніх військ в Україні
Саймон Мейолл

Другий потенційний сценарій, на думку експерта – “спробувати сидіти там [на цій території – ГА] і відволікти людей [російські сили – ГА] від лінії фронту”.

“Звичайно, це може призвести і до негативних наслідків для українців, тому що вони залучили досить багато іноземного обладнання та можуть сидіти там під контролем росіян, без реального впливу на те, що відбувається на Донбасі”, – говорить Мейолл про третій сценарій, негативний для українських сил.

На думку Саймона Мейолла, операція у Курську – “важлива демонстрація” Заходу, що Україна не сидітиме, склавши ріки у війні на виснаження, яку вони б програли: “Вони збираються маневрувати, вони збираються йти в наступ та здивувати росіян”. Він наголошує, що в планах України використовувати надане їм Заходом обладнання, щоб продовжувати змінювати динаміку та бачення війни.

За повідомленнями Інституту вивчення війни (ISW), Росія, ймовірно, перекидає війська з менш пріоритетних напрямків в Україні до Курщини. “ISW спостерігав за частинами 810-ї бригади морської піхоти, 155-ї бригади ВМС та 11-ї бригади Повітряно-десантних військ, які воюють у Курській області, і виявив докази того, що російське військове командування нещодавно передислокувало частини 56-го полку ПДВ із району Роботиного на заході Запорізької області до Курської області”, – йдеться у звіті ISW за 25 серпня.

27 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Курська операція відволікла значну кількість російських сил. На цей момент, за даними української сторони, йдеться про 30 тисяч військових, яких вже перекинули на Курщину, ця цифра зростає. Водночас відзначає він, на “Покровському напрямку противник навпаки – збільшує свої зусилля”. За словами Сирського, саме на Покровському напрямку сконцентровані найбільш дієздатні російські частини.

“Ігноруючи українське вторгнення в Курськ [регіон – ГА], російські підрозділи фокусуються на головній цілі – Покровську”, – пише видання Forbes. У матеріалі Forbes йдеться, що операція у Курській області попри очікування не відтягнула найкращі російські полки та підрозділи зі сходу України, що могло послабити тиск на українські війська у найбільш вразливих секторах фронту.

“По суті, Росія міняє Курськ на частину східної України. Україна міняє частину сходу на Курськ. Чи вартий цей обмін того – політичне питання, яке не має легкої відповіді для обох сторін”, – пише Forbes. Видання підкреслює високі ризики просування російських сил у напрямку на Покровськ: “Якщо це призведе до ширшого розвалу української оборони на сході, командири у Києві можуть пошкодувати про розгортання великих сил, ймовірно дюжини фронтових батальйонів до 400 солдатів у кожному на напрямку Курська замість посилення Покровська".

Австралійський генерал у відставці Мік Раян в соцмережі X проаналізував значущість операції в Курську на третій тиждень від її початку: “Українці здивували своїх прихильників на Заході. Частково тому, що багато західних країн не можуть собі уявити такої зухвалості в сучасному світі”. Інший фактор, який, на думку Раяна, здивував Захід – те, як Україна навмисно приховувала подробиці операції, щоб уникнути ефекту контрнаступу 2023 року. Водночас як і видання Forbes, Мік Раян підкреслює ризики операції, зокрема загроза українським позиціям на сході України.

“Україна знала, що вона єдина хто може змінити статус кво у війні. Як результат — раптова атака на Курськ, разом із політичними, стратегічними та військовими цілями”, – пише Мік Раян. Він підсумовує, що західним політикам та посадовцям є багато чого повчитись від зухвалості, яку Україна продемонструвала останніми тижнями.

Дивіться також: Politico: Україна презентує Білому дому список можливих цілей углиб Росії, Вашингтон поки не змінює позицію

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG