Спеціальні потреби

CNN: Росія заявляє, що зупинила "українське вторгнення" на Курськ, але докази свідчать про протилежне


Президент Росії Путін під час онлайн-зустрічі з губернатором Курської області Олексієм Смирновим, 8 серпня 2024. Gavriil GRIGOROV/POOL/AFP
Президент Росії Путін під час онлайн-зустрічі з губернатором Курської області Олексієм Смирновим, 8 серпня 2024. Gavriil GRIGOROV/POOL/AFP

За інформацію CNN, заяви Росії про "зупинення українського вторгнення" на території Курської області не відповідають дійсності, а останні дані розвідки свідчать про те, що бої на цій території тривають.

Україна офіційно не підтвердила проведення наземної операції своїх військ на території Росії, нагадує видання.

Натомість Росія скаржиться, що українські сили здійснюють "масовану атаку" та спробу прорвати російську оборону. Союзники України коментують ситуацію тільки повтореннями тверджень, що країна "має право захищатися".

"Масштаби атаки, включно з тим, чи захопили українські війська якісь населені пункти, чи завдали шкоди будь-яким стратегічним цілям, залишаються незрозумілими", – пише CNN.

Західні видання у контексті подій активно цитують президента України Володимира Зеленського, котрий сказав: "Усі бачать, що українська армія вміє дивувати. І вміє досягати результатів".

Водночас уточнюють, що Зеленський сказав це не про Курськ, а, як повідомляє його пресслужба, під час презентації застосунку "Армія+", що має на меті позбавити військовослужбовців паперової рутини.

"Українські військові, схоже, прийняли стратегію суворого мовчання щодо діяльності в Курській області Росії, де, за даними Москви, київські військові діють із вівторка", – додає Reuters.

“Це соромить російську політичну владу” - аналітик

Річард Вейтс, директор центру політичного і військового аналізу в Інституті Гудзона, у коментарі журналісту Української служби Голосу Америки Андрію Борису прокоментував: "Збройні сили як Росії, так і України вели диверсійні атаки, щоб розосередити війська та інші засоби постачання від більш загрозливого головного удару".

"Різниця в тому, що росіяни часто можуть використовувати той факт, що українцям бракує живої сили, - пояснює Вейтс. - Тож це для них більше навантаження. Українці мають ретельно та ефективно розраховувати сили, максимізувати свої можливості. Я думаю, що за допомогою останнього нападу українці сподіваються перевантажити російський фронт. Вони чисельно переважають, але все ж це може змусити російське командування відвести сили від інших цілей".

За словами Вейтса, це "дуже бентежить російське стратегічне командування”, а також "соромить російську політичну владу".

"Вже не вперше надходять скарги, що прикордонні території на західному кордоні Росії з Україною надто вразливі до атак з повітря та безпілотників. Тепер ще є й наземні дії", – додав аналітик.

Джерела катарського каналу Al Jazeera свідчать, що українські війська пройшли до 15 км вглиб Росії і бої тривають.

"Військові аналітики скептично ставляться до того, що це вторгнення вплине на хід війни, оскільки українські сили не мають засобів утримувати захоплену територію", – пише видання.

Натомість у соціальних мережах поширюють мем про те, що Україна стала єдиною наразі країною, котрій вдавалося захопити територію ядерної держави.

Напередодні представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано заявив, що Україна має законне право захищатися у війні з Росією, зокрема, завдаючи ударів по агресору на його території.

А речник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що Київ не повідомляв Вашингтон заздалегідь про плани провести операцію в Курській області, але в цьому "немає нічого незвичного". Він додав, що дії України в Курській області не суперечать політиці США, але наголосив, що позиція Вашингтона щодо ударів по території Росії американською зброєю не змінилась.

При цьому радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі українського телемарафону заявив, що реакція Держдепартаменту США і представника Євросоюзу на події в Курській області Росії, "чітко говорять про те, що наші партнери нарешті усвідомлюють, що все, що стосується дій України – це суверенне право України, і це про деескалацію, це про правильний вихід на фіналізацію цієї війни".

Видання The New York Times наводило думку військових експертів, які вважають, що у такий спосіб Україна намагається змусити росіян відвести частину підрозділів від лінії фронту й послабити тиск на українські війська. Втім аналітики також зазначають, що такий маневр може ще більше розтягнути українські сили, тоді як Росія має достатні резерви, які можуть бути залучені до цього регіону.

Брифінг. "Росія не контролює кордон". Західні ЗМІ про рейд на Курськ
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:57 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG