Спеціальні потреби

Зеленський: ЗСУ очікували російський контрнаступ у Курській області


Російський танк у Курській області, знімок з відео Міноборони РФ, оприлюдненого 8 вересня 2024. Russian Defense Ministry Press Service photo/AP
Російський танк у Курській області, знімок з відео Міноборони РФ, оприлюдненого 8 вересня 2024. Russian Defense Ministry Press Service photo/AP

Росія розпочала відчутний контрнаступ на контрольованих українськими силами частинах Курської області. У четвер Міноборони Росії заявило про відбиття 10 населених пунктів у Курській прикордонній області, пише AFP. Раніше повідомлялось, що 10 і 11 вересня сили РФ захопили кілька населених пунктів на північний схід і південь від Коренево.

Все іде за нашим українським планом
Володимир Зеленський

Нині президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ очікували російський контрнаступ у Курській області. "Росіяни почали контрнаступальні дії. Все іде за нашим українським планом", - сказав президент України Володимир Зеленський під час пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою.

"Контрнаступ росіян був прогнозованим"

Як відзначає аналітичний центр Інститут дослідження війни (ISW), станом на момент опублікування звіту ввечері 11 вересня, розмір, масштаб і потенційні перспективи російських контратак у Курській області не були зрозумілі, а висновки робити передчасно. Участь у діях беруть російських 51-го і 56-го полків ВДВ і 155-ї бригади морської піхоти.

Російська влада може також планувати перекинути додаткові, боєздатніші російські підрозділи з України для протидії українському вторгненню в Курську область
ISW

Оглядачі ISW відзначають, що поки російські війська проводять контратаки вздовж західного краю українського виступу в Курській області. "Можливо, російські війська намагаються зайняти більш тактично вигідні позиції під час цих початкових контратак, перш ніж розпочати ширшу контрнаступальну операцію проти українських сил, що діють на північний схід від Кореневого і поблизу Суджі", - додано у щоденному звіті організації.

Незрозуміло, чи російська влада вважає, що залучені сили здатні успішно витіснити українські війська з цього району. "Російська влада може також планувати перекинути додаткові, боєздатніші російські підрозділи з України для протидії українському вторгненню в Курську область", - зазначили аналітики.

В міру того, як ворог буде підтягувати нові резерви, тиск на наші позиції буде зростати
Telegram-канал бійців неназваного українського спецпідрозділу

Як пише Telegram-канал бійців неназваного українського спецпідрозділу, "контрнаступ росіян був прогнозованим". Бійці додають, що хоча спершу українські сили майже не відчували опору й могли швидко просуватись на Курщині, "це було лише питання часу, якщо точніше, часу підтягування резервів". "Після підходу резервів ворога лінія фронту практично скрізь стабілізувалась, ворог підтягнув достатньо БК і техніки та на окремих ділянках потіснив наші сили. В міру того, як ворог буде підтягувати нові резерви, тиск на наші позиції буде зростати", - додано там.

Успіхи Курської операції свідчать, що Україна може виснажувати російські сили

У своїй колонці для Modern War Institute американської військової академії West Point чинний військовик армії США Роберт Роуз зазначає, що "з 2023 року Україні довелося прийняти виснажливий контекст війни, який зіграв на користь Росії". Він пише, що хоча, можливо, Україна зменшила кількість сил в обороні Покровська для наступу на Курськ, "але, як німці навчилися під час Першої світової війни, розміщення сил попереду для оборони проти ворога з переважною артилерійською перевагою, лише ризикує збільшити втрати".

Україні не варто надто прив’язуватися до захопленої нею землі
Роберт Роуз, Modern War Institute

"З наступом на Курську Україна... може продовжувати використовувати вразливі місця на кордоні з Росією. [Головнокомандувач ЗСУ Олександр] Сирський стверджував, що Росія перекинула до Курська тридцять тисяч солдатів. Маючи вдвічі більший фронт для захисту, Росія не може досягти такої ж щільності сил в Україні без масової, політично непопулярної мобілізації. Відчайдушно потребуючи новобранців, вона вже платить солдатам у три рази більше ніж середня зарплата. Росія не може ефективно захищатися всюди", - додає Роуз.

"Якщо Росія таки встановить таку щільність сил у Курську, яка виключатиме маневр, Україні не варто надто прив’язуватися до захопленої нею землі, - зауважує американський військовик для Modern War Institute. - Україна повинна зберігати гнучкість своїх військ, щоб проводити оперативні рейди в інших місцях. Такий підхід зіграє на користь і в поєднанні з атаками України на російську нафтову інфраструктуру та військово-промислову базу підтримуватиме загальну стратегію виснаження".

Постійно завдаючи ударів по росіянах... українці мають шанс виснажити російські сили
Роберт Роуз, Modern War Institute

Автор статті підсумовує, що в нинішній ситуації Україна не зможе окремим маневром досягти вирішальної перемоги над Росією, але може використати маневр, "щоб використати вразливі місця, змусити Росію розширитися, створити хаос, оточити російські сили та захопити російську техніку", що "не дозволить Росії диктувати темп війни". "Постійно завдаючи ударів по росіянах так швидко, як вони можуть, якомога сильніше, там, де це найбільше боляче для Росії, і коли Росія не дивиться, українці мають шанс виснажити російські сили. Успіхи Курської операції це ясно свідчать", - зазначив майор Роуз.

Ніколо Фасола, експерт з російської військової стратегії та представник Болонського університету, сказав Newsweek, що, хоча українське вторгнення в Курськ підкреслює чергову невдачу російської військової розвідки, було малоймовірно, що Київ досягне там якогось серйозного прориву: "Після початкового поштовху Росія направила резерви, скоординувала контрзаходи на вищому рівні та ефективно стримувала просування України".

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад 1200 кілометрами російської території. Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну. Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG