Спеціальні потреби

Приголомшливий маневр, який застав кремлівські сили зненацька – світові ЗМІ про події в Курській області


Супутниковий знімок прикордонного пункту Суджа в Курській області, Planet Labs Inc/Handout via REUTERS
Супутниковий знімок прикордонного пункту Суджа в Курській області, Planet Labs Inc/Handout via REUTERS

Український наступ на територію Росії, що розпочався 6 серпня, “пробирається все глибше та завдає значної шкоди московським військам”, свідчить CNN. Видання посилається на зображення десятка згорілих вантажівок разом з тілами російських військових на узбіччі дороги в селі Октябрьське, приблизно за 8 кілометрів на схід від міста Рильськ.

Кілька інших вантажівок, як свідчать зображення з російського боку, неушкоджені, але також містять тіла військовослужбовців.

Ситуація в Курській області, нагадує CNN, спонукала Кремль оголосити надзвичайний стан федерального масштабу.

На фото, оприлюдненому владою Курської області Росії, сім'ї відправляють дітей на відпочинок до Московської області Росії. Фото: Телеграм-канал губернатора Курської області /AP
На фото, оприлюдненому владою Курської області Росії, сім'ї відправляють дітей на відпочинок до Московської області Росії. Фото: Телеграм-канал губернатора Курської області /AP

Невдачі або приниження на полі бою, пише CNN, спонукають Росію атакувати цивільні об'єкти в Україні. За інформацією видання, офіційні особи США та України сподіваються, що така атака відверне російські сили від атак на інші частини східного фронту, а також, щоб завдати шкоди і деморалізувати російські сили. Американські офіційні особи не вважають, що Україна має намір довго утримувати територію Росії.

Операцію у Курській області Росії агенція Associated Press називає “раптовим нападом української армії на Росію” та “приголомшливим маневром, який застав кремлівські сили зненацька”.

“Стратегічна мета найбільшого транскордонного вторгнення України за майже 900 днів війни залишається незрозумілою, але вона протидіє невпинним зусиллям Росії в останні місяці пробити українську оборону в окремих точках уздовж лінії фронту на сході України”, – пише АР.

Пентагон не вважає, що операція в Курській області є ескалацією. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Ангеліка Еванс, аналітикиня вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) у коментарі журналісту Голосу Америки Андрію Борису розповіла, що аналітики Інституту спостерігають та перевіряють низку повідомлень про те, що українці атакують по двох напрямках у Курській області – у бік населених пунктів Суджа і Коренева.

“Ми спостерігали кадри, як українці діють на українській бронетехніці за 10 кілометрів від кордону в сторону Коренева”, – каже представниця ISW.

Російські військові блогери, нагадує вона, намагаються дискредитувати рейд – припускали, що це була просто якась інформаційна операція та тимчасові рейди на населені пункти.

“Але вчора та сьогодні ми бачили, як російські посадовці високого рівня, як і сам Путін, проводили зустрічі з цього приводу, зокрема з губернатором Курської області, намагаючись показати, що вони працюють над цим питанням, щоб приборкати страх російського народу”, – додала Еванс.

Аналітикиня каже, що за непідтвердженою інформацією, до Курська рухаються російські резерви, а також фронтові сили, прикордонники, ресурси ФСБ, а також ветерани Групи Вагнера та чеченські сили.

“Ми бачили, як російська влада багато говорила протягом останнього року, особливо після збройного повстання Вагнера, про спроби зміцнити російський кордон. Це ставить під сумнів те, як реалізувалися ці заходи та наскільки вони насправді намагалися це зробити”, – додала Еванс.

Напередодні, як повідомляв Голос Америки, Міноборони США заявили, що операція України в Курській області не призводить до ескалації у війні з Росією, а також не порушує політику США щодо застосування наданого Києву озброєння. Про це на брифінгу в четвер, 8 серпня, заявила заступниця речника Міноборони США Сабріна Сінгх.

Час-Time. $125 млн військової допомоги. Реакція на операцію в РФ
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG