Спеціальні потреби

Politico: Україна застерігає учасників ГА ООН, що Китай працює над зміцненням підтримки для свого "мирного плану"


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (ліворуч) позує для фотографії з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї на полях зустрічі міністрів закордонних справ Групи 20 у штаб-квартирі ООН, 25 вересня. 2024. (Фото: пресслужба МЗС РФ через AP)
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров (ліворуч) позує для фотографії з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї на полях зустрічі міністрів закордонних справ Групи 20 у штаб-квартирі ООН, 25 вересня. 2024. (Фото: пресслужба МЗС РФ через AP)

Китай працює за лаштунками під час щорічної сесії Генеральної Асамблеї ООН з метою здобути міжнародну підтримку для свого плану щодо досягнення миру в Україні на умовах, які Київ вважає неприйнятними.

Про це повідомляє видання Politico з посиланням на документ українського уряду, який українські дипломати поширили серед представників інших країн на ГА ООН, і з яким ознайомилося видання.

Згідно з документом, Китай намагається переконати інші країни – у першу чергу держави Латинської Америки, Азії й Африки – підтримати мирні переговори, які “врахують інтереси безпеки кожної країни” з метою “запобігти програшу Росії” у війні, цитує Politico.

План ґрунтується на спільній китайсько-бразильській пропозиції з 6 пунктів, оприлюдненій у травні 2024 року, яка, зокрема закликає до “відмови від розширення поля бою, відмови від загострення бойових дії та відмови від провокацій будь-якою зі сторін”. Пропозиція також передбачає проведення “міжнародній мирній конференції... визнаної як Росією, так і Україною”, додає Politico.

“Це дозволило б Росії продовжувати бойові дії з їхньою нинішньою інтенсивністю, а також [продовжувати] окупацію території України”, - пояснює видання.

Згідно з документом, Китай має намір отримати підтримку приблизно 20 країн, які б сформували певну “основну” групу, що могла б швидко розширитися шляхом долучення інших країн у майбутньому. Залучення достатньої кількості країн може дозволити Пекіну стверджувати, що “світова більшість” підтримує китайський план мирних переговорів між Україною та Росією.

Китайсько-бразильський план мирного врегулювання війни в Україні буде офіційно оприлюднено 22-24 жовтня в російській Казані на зустрічі групи БРІКС, до якої, зокрема, входять Бразилія, Індія, Росія, Китай та Південна Африка, додано у документі, який не вказує звідки українським посадовцям відомо про плани Пекіна.

Під час своєї промови на Генеральній Асамблеї 24 вересня, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва виступив з підтримкою китайсько-бразильської ініціативи.

Американські посадовці з Державного департаменту, які побажали залишитися анонімними, не прокоментували виданню Politico китайські спроби забезпечити підтримку своїй пропозиції, але висловили стурбованість самою китайсько-бразильською пропозицією, адже вона ігнорує агресію Росії, що триває, та нехтує захистом суверенітету України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив 24 вересня під час виступу на засідання Ради безпеки ООН: “Справедливий і тривалий мир вимагає повної участі та згоди України... [тим часом] як Росія платитиме за виправлення заподіяної нею шкоди”.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський розкритикував китайсько-бразильську пропозицію, схарактеризувавши її як “половинчасту”, як повідомляв раніше Голос Америки.

“Коли китайсько-бразильський дует переростає у хор голосів - із кимось в Європі, кимось в Африці - і вони пропонують щось альтернативне справедливому миру, то постає питання: яким є їхній справжній інтерес?” - заявив Зеленський, звертаючись до світових лідерів, які зібрались в Нью-Йорку на засідання Генеральної Асамблеї ООН в середу.

“Кожен має розуміти: ви не зміцните свою силу коштом України”, - додав він. “Коли хтось пропонує альтернативні, половинчасті плани врегулювання, так звані набори принципів, це не лише ігнорує інтереси та страждання українців, ігнорує реальність, але також дає Путіну політичний простір продовжувати війну”.

Тим часом міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив очільнику українського МЗС Андрію Сибізі 25 вересня про готовність Пекіна підтримувати стабільний розвиток двосторонніх відносин з Україною, а також запропонувати додаткову допомогу з урахуванням потреб України.

Китай також готовий підтримувати зв'язок з усіма сторонами, включаючи Україну, у зусиллях щодо досягнення миру, повідомило агентство Reuters з посиланням на китайського мовника Сіньхуа.

Ван Ї зробив подібні заяви й на зустрічі з очільником європейської дипломатії Жозепом Боррелем. За його словами, Китай налаштований на деескалацію ситуації в Україні та не відмовиться від зусиль, спрямованих на досягнення миру.

Водночас українські та західні посадовці давно висловлюють сумніви у нейтральності Китаю щодо війни в Україні, зокрема, звинувачуючи Китай у постачанні Росії компонентів, необхідних для виробництва зброї.

Так у коментарях 24 вересня в Брюсселі радник президента України Владислав Власюк заявив, що близько 60% іноземних компонентів, виявлених у російській зброї в Україні, надходять через Китай.

“Якщо взяти всі звичайні типи зброї та порахувати компоненти іноземного виробництва – близько 60% буде надходити з Китаю. У нас були тривалі переговори з деякими виробниками щодо цього”, – сказав Власюк.

“КНР є найбільшою проблемою, я б сказав”, - додав він.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG