Спеціальні потреби

G7 попередить китайські банки щодо співпраці з Росією - Reuters


Президент Росії Путін на російсько-китайському торговельному експо, Харбін, 17 травня, 2024.
Президент Росії Путін на російсько-китайському торговельному експо, Харбін, 17 травня, 2024.

США очікують, що наступного тижня країни "Групи семи" надішлють нове жорстке попередження невеликим китайським банкам щоб ті припинили допомагати Росії обходити західні санкції. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела, обізнані із ситуацією.

Очікується, що лідери, які збираються на саміт 13-15 червня в Італії, під час своїх приватних зустрічей зосередять увагу на тому, як протистояти зростанню китайсько-російської торгівлі, яка загрожує боротьбі України проти російської агресії.

Результатом цих зустрічей, за словами офіційного представника США, який брав участь у плануванні заходу, будуть публічні заяви щодо проблем, пов’язаних з діяльністю китайських банків.

Очікується, що Сполучені Штати та їхні партнери по G7 – Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія та Японія – не вживатимуть жодних негайних каральних заходів проти будь-яких банків під час саміту, таких як обмеження їхнього доступу до системи обміну повідомленнями SWIFT або припинення доступу до долара. Джерела також повідомляють, що учасники дискусій зосередяться на невеликих установах, а не на найбільших китайських банках.

Білий дім на запит Reuters про коментар не відповів. Міністерство фінансів США не дало жодних коментарів, але офіційні особи Мінфіну неодноразово попереджали фінансові установи в Європі, Китаї та інших країнах, що їм загрожують санкції за допомогу Росії в обході санкцій Заходу.

Дейліп Сінгх, заступник радника з питань національної безпеки з міжнародної економіки, цього тижня сказав на події організованій Центром нової американської безпеки, що він очікує, що лідери G7 адресують питання підтримки Китаєм російської економіки.

"Наше занепокоєння полягає в тому, що Китай все більше стає фабрикою російської військової машини. Ви можете назвати це арсеналом автократії, якщо врахувати, що військові амбіції Росії, очевидно, загрожують існуванню України, але все більше європейській безпеці, НАТО та трансатлантичній безпеці", - сказав він.

Сінгх та інші високопосадовці адміністрації Байдена кажуть, що Вашингтон і його партнери готові застосувати санкції та жорсткіші експортні обмеження проти банків та інших фінансових установ, щоб зменшити здатність Росії обходити санкції Заходу, включно з вторинними санкціями.

Вашингтон готовий наступного тижня оголосити нові значні санкції щодо фінансових і нефінансових цілей, повідомляє Reuters з посиланням на джерело, знайоме з планами.

Західні офіційні особи стурбовані тим, що деякі китайські фінансові установи все ще сприяють торгівлі товарами з подвійним цивільним і військовим застосуванням.

Пекін звинуватив Вашингтон у безпідставних твердженнях про те, що він називає нормальним торговим обміном з Москвою.

У грудні президент США Джо Байден підписав указ, який передбачає введення санкцій проти фінансових установ, які допомагають Москві обходити санкції Заходу.

У минулому США накладали санкції на невеликі китайські банки, такі як Bank of Kunlun, через різні проблеми, зокрема співпрацю з іранськими установами.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG