Спеціальні потреби

Китай роздратується через залучення солдатів з Північної Кореї до російської війни – аналітики


На архівному фото - лідер Північної Кореї Кім Чен Ин (ліворуч) і президент Китаю Сі Цзіньпін (справа) відвідують масову гімнастичну виставу на стадіоні в Пхеньяні, Північна Корея, у 2019 році. Yan Yan/Xinhua via AP
На архівному фото - лідер Північної Кореї Кім Чен Ин (ліворуч) і президент Китаю Сі Цзіньпін (справа) відвідують масову гімнастичну виставу на стадіоні в Пхеньяні, Північна Корея, у 2019 році. Yan Yan/Xinhua via AP

Китаю не сподобається та “змусить роздратуватися” участь у російській війні північнокорейських військових, що вже цими вихідними, за прогнозом українського президента, будуть застосовані Росією у бойових діях проти України.

Такі прогнози від різних аналітиків отримали американські журналісти низки видань.

Так The New York Times пише, що рішення Північної Кореї “може поставити дружній до Росії Китай у скрутне дипломатично становище” та змусить його “роздратуватися”.

А газета Financial Times, цитуючи експертів, припускає, що “Китаю це зовсім не сподобається” та додає, що Пекін “неспокійний через північнокорейські війська в Росії”.

Крім того, FT пише, що поглиблення зв'язків між Москвою та Пхеньяном може “підбадьорити очолювані США альянси в регіоні”.

Китай в останньому листі до Північної Кореї опустив традиційне посилання на неї як на “дружню сусідню країну”, нагадує FT.

А відправлення до Росії понад 12 000 військових, замаскованих під представників етнічних меншин із Сибіру, на думку аналітиків, “лише посилить занепокоєння Пекіна” щодо військових зв’язків між його сусідами.

“Розгортання північнокорейських військ є драматичним кроком, і це не сподобається Китаю”, – сказав Андрій Ланков, експерт з Північної Кореї в Університеті Кукмін у Сеулі.

“Північнокорейці роблять це заради грошей, військових технологій і бойового досвіду, а не через почуття солідарності з Росією”, – додає при цьому експерт.

Пекін зі свого боку прагне уникнути повторення ранніх років Холодної війни, коли Радянський Союз, Північна Корея та Китай утворили “північний трикутник”, що протистояв Південній Кореї, Японії та США. Так ситуацію пояснюють китайські фахівці, зокрема, Чжу Фен, виконавчий декан Школи міжнародних досліджень Нанкінського університету.

Міністерство закордонних справ Китаю стверджує, що Пекін “не знає про відповідну ситуацію”, відповідаючи на питання про рішення Пхеньяна направити війська на поміч Росії.

Шанхайський професор міжнародних відносин Шон Дінглі аналізує, що Китай непокоїться про ситуацію, коли участь північнокорейських військ у боротьбі проти України зробить КНДР, військового партнера Пекіна, законною мішенню для Києва.

Якщо Північна Корея зазнає нападу, Китай юридично зобов’язаний надіслати свої війська та використати всі засоби для її захисту
Шон Дінглі

“Китай має договірні зобов’язання захищати Північну Корею”, – нагадав Дінглі.

Тож якщо Північна Корея зазнає нападу, Китай юридично зобов’язаний надіслати свої війська та використати всі засоби для її захисту.

Китай також може бути стурбований тим, що Росія допомагає Північній Кореї покращити свій ядерний потенціал, цитує Financial Times Чень Ці з Інституту міжнародних відносин Університету Цінхуа в Пекіні.

NYT додає, що Китай і раніше був розчарований нестабільністю, яку Пхеньян сіє в Північній Азії своєю програмою ядерної зброї та періодичними погрозами знищити Південну Корею. А зараз – втручанням Північної Кореї у війну на території Європи.

“Китай намагався представити себе як силу миру та протиставити себе Сполученим Штатам, які він звинувачує у спробі розв’язати нову холодну війну. Перспектива того, що солдати єдиного договірного союзника Китаю будуть воювати проти підтримуваних Заходом сил від імені одного з найближчих партнерів Пекіна, підриває цей наратив”, – підсумовує NYT.

Брифінг. Війська КНДР, далекобійні удари, уроки війни. Підсумки тижня
please wait

No media source currently available

0:00 0:30:18 0:00
  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Кредит для України на $50 млрд узгодили союзники. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG