Спеціальні потреби

Тисячі мігрантів з Лівії прибувають на італійський острів Лампедуза


Тисячі мігрантів з Лівії прибувають на італійський острів Лампедуза
Тисячі мігрантів з Лівії прибувають на італійський острів Лампедуза

На крихітний острівець Лампедуза на півдні Італії з початку року прибули більше 30 000 мігрантів з північної Африки. Більшість з них – втікачі з Тунісу та Лівії – дістаються Італії на хитких риболовецьких човнах. Під час небезпечної подорожі гинуть тисячі біженців. Втім, незважаючи на небезпеки, збройне протистояння у Лівії примушує всі більше і більше людей шукати порятунку на Європейських берегах.

Біженці з човна, який наскочив на скелю поблизу італійського берега, стрибають в холодну воду, щоб врятуватись. Італійські рятувальники та місцеві рибалки – утворюють живий ланцюг щоб допомогти цім людям дістатися берега.

Серед пасажирів човна вагітні жінки та діти – яких буквально викидають за борт у руки рятувальників.

«На човні нас було близько 600-от. Коли компас зламався, ми заблукали. На щастя нас врятували італійські військові моряки. Наш човен напоровся на скелю і ми попадали в воду. Зрештою ми вижили. Я не вмію плавати тож коли потрапив у воду просто робив все що міг», - розповідає один з пасажирів човна, ганієціь Пітер Дррі.

Пітер розказує, чому зважився на таку ризиковану подорож:

«Спитайте мого молодшого брата. На нас напали просто в нашому будинку. На ньому живого місця не лишили. Він провів у шпиталі 2 місяці. Ми забрали його і втекли сюди».

Пожитки емігрантів з розбитого човна лежать на скелях. Тут – ліки, Коран, паспорт громадянина Нігерії. Італійські чиновники кажуть, що до втікачів з Лівії, приєднуються мігранти з інших країн. Вони зумисне позбавляються документів, бо хочуть просити притулку в Європі як біженці із зони конфлікту.

Острів Лампедуза знаходиться лише за 200 кілометрів від берега Тунісу . Цього року сюди прибули вже 30 тисяч мігрантів. Їх човни лишились в гавані – деякі підтоплені і лише засмічують порт. Деякі – лежать на березі.

Донедавна більшість втікачів були з Тунісу. Через недостатню кількість Морських патрулів, їм вдавалось дістатись Берегів Італії, а потім їхати далі у Європу. Тепер більшість біженців – з Лівії.

Зростання кількості біженців примусило прикордонну службу ЄС, Фронтекс збільшити кількість рятувальних човнів та літаків стеження.

Антоніо Морана – командир берегової варти Лампедузи. Він каже, що починаючи з січня став свідком більше 300 рятувальних операцій.

«Ці операції дуже небезпечні та складні. Кожен човен має від 20 до 25 метрів в довжину. Кожен може перевозити не більше 50 чоловік. Натомість маємо до 800 на кожному», - розповідає Антоніо.

Через два дні після того, як човен пристав до берега. Команда водолазів знайшло під ним 3 мертвих тіла.

Втім, не зважаючи на небезпеку подорожі, італійська влада очікує прибуття ще більшої кількості мігрантів протягом наступних місяців.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

XS
SM
MD
LG