Спеціальні потреби

Літо-2024: концентрація найбільших людських страждань і жертв – посолка ЄС


Посолка ЄС в Україні Катаріна Матернова на форумі регіональної безпеки GLOBSEC у Празі 30 серпня 2024 р. Michal Cizek/AFP
Посолка ЄС в Україні Катаріна Матернова на форумі регіональної безпеки GLOBSEC у Празі 30 серпня 2024 р. Michal Cizek/AFP

Концентрацією найбільших людських страждань і жертв з початку повномасштабної війни назвала три місяці цього літа у Києві посолка ЄС у Києві Катаріна Матернова.

“Це не те, що ми на третьому році війни і війна якось виснажилася, ні. Атаки потужні, цього понеділка була найбільша атака на всю Україну з початку повномасштабного вторгнення”, – сказала Матернова під час форуму GLOBSEC у Празі.

Вона також закликала світ “не оніміти” від скоєних воєнних злочинів і не переставати помічати “лише тому, що їх так багато”.

Матернова поділилася, що її дорога з Києва до Праги зайняла 28 годин, а у чеському готелі напередодні форуму дипломатка змогла виспатися нарешті, без повітряних тривог. Про життя в Україні вона розповіла присутнім, навівши приклад з українського повсякдення, зокрема, про те, що електрики може не бути по 16-20 годин на добу.

“Росія знищила від 70 до 80% потужностей виробництва енергії в Україні”, – додала посолка.

Вона також наголосила, що захоплення Курщини попри критику, яка лунає на Заході, мало украй важливий ефект для українців, зокрема, для морального духу людей, особливо на порозі “темної і холодної” зими, коли ремонтувати атаковані Росією енергооб’єкти буде ще важче.

Крім того, це було важливо для демонстрації слабкості режиму Путіна, вважає Матернова.

“Це змінило наратив і дало Україні важливі важелі впливу”, – переконана дипломатка.

Щорічний безпековий форум Globsec, вперше цього року приймає столиця Чехії, Прага.

Упродовж попередніх 18 років форум відбувався у Братиславі і був головною центральноєвропейською зустріччю з питань безпеки. Форум триває з 30 серпня по 1 вересня і збирає політичних лідерів, експертів і політиків з регіону та пози ним.

Цьогорічними учасниками зустрічі є, серед інших, нещодавно обраний президент Фінляндії Александр Стубб, прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, які обговорюватимуть критичні питання глобальної безпеки, такі як поточні конфлікти в Україні та Газі, а також розширення ЄС і НАТО.

Енергонезалежні через війну — історія підприємців із Харкова.Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:28 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG