Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив у Twitter, що провів телефонну розмову із державним секретарем США Ентоні Блінкеном щодо того, як "зупинити брутальну війну й агресію Росії проти України". "Секретар повідомив мені про нові санкції США проти Росії, так само як і про плани надати нове оборонне озброєння, щоб допомогти Україні захистити себе. Україна тримає оборону. Нам потрібно, щоб світ допоміг нам", - написав Кулеба.

Президент США Джо Байден заявив, що "Група семи" обмежить здатність Росії здійснювати операції із доларами, фунтами, євро, єнами та бути частиною глобальної економіки. "Сьогодні я запроваджую додаткові сильні санкції та нові обмеження щодо того, що можна експортувати до Росії. Це обернеться значними втратами для економіки Росії - і негайно, і з часом. Ми розробили ці санкції так, щоб зробити максимальним довготерміновий вплив на Росію та звести до мінімуму вплив на США та наших союзників", - підкреслив Байден у спеціальному зверненні щодо російської агресії в Україні.

Антоніу Гутерреш заявив, що вторгнення Росії до України суперечить Статуту ООН. “Застосування сили однією країною проти іншої є відмовою від принципів, які кожна країна зобов’язалася дотримуватися. Це стосується нинішнього військового наступу. Це неправильно. Це неприпустимо. Але це не є незворотнім”, - заявив він.

Щоб міжнародні санкції щодо Росії спрацювати, їх необхідно поєднувати з іншими обмежувальними заходами, - про це дискутують американські експерти.

Більше

XS
SM
MD
LG