Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Пентагон відправляє до Німеччини додатково 7000 американських військовослужбовців.

На тлі "неспровокованого" і "невиправданого" повномасштабного вторгнення Росії до України після відповідного наказу президента США Джо Байдена Пентагон відправляє до Німеччини додатково 7000 американських військовослужбовців.

Це має "посилити стримування" Росії й "запевнити країни НАТО" у готовності до колективної оборони Альянсу. У заяві Міноборони США йдеться, що зараз у Європі розміщено понад 90 тисяч службовців американської армії.

У Пентагоні підкреслили: "Російські сили продовжують атакувати Україну у найбільш густоноселених містах, столиці Києві та Харкові, на сході країни".

Прес-секретар міноборони Джон Кірбі також повідомив, що глава Пентагону Ллойд Остін поговорив зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим і підтвердив "непохитну" "підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України". Також Остін запевнив міністра оборони України, що Вашингтон "продовжить надавати оборонну допомогу Україні". Сторони також домовились "продовжувати тісну координацію під час цього конфлікту, який створила лише Росія".

Лідери ЄС заявили про запровадження "масштабних" санкцій проти Росії

Санкції заторкнуть фінансову сферу, енергетику, транспорт, експортний контроль та відзову політику, заявили в ЄС.

"Ми також вживаємо заходів проти російських еліт, обмежуючи їхні депозити", - додала вона. Заборона на експорт вдарить по нафтовій галузі, літакобудуванні а також обмежить доступ до критично важливих технологій.

Вона наголосила, що дипломати та бізнесмени РФ не матимуть привілейованих прав доступу до ЄС.

Напередодні США запровадили подібні санкції проти Росії. Під санкції потрапили два найбільші російські банки - Сбєрбанк та ВТБ. Разом на ці банки припадає більше половини активів банківської системи - більше 750 мільярдів доларів. Під санкції потрапили і три менші російські банки з активами більше 70 мільярдів доларів США. Про це під час брифінгу в Білому домі заявив заступник радника з нацбезпеки США Даліп Сінгх.

ЄС готуються заморозити рахунки президента Росії Володимира Путіна та міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Водночас, Путіну і Лаврову не заборонять в'їжджати до Євроcоюзу, що "підкреслює готовність ЄС символічно залишати відкритими дипломатичні канали".

Чехія повідомила, що відправляє до України паливо, запаси крові, а також виділяє 300 мільйонів крон (понад 13 мільйонів доларів) на допомогу біженцям з України, повідомив прем'єр країни Петр Фіала.

Польща запропонувала лідерам ЄС заборонити російський експорт вугілля як частина санкційного пакету проти Кремля через його повномасштабне вторгнення до України. Також Польща заборонила російським літакам входити у свій повітряний простір.

У п'ятницю в ООН повідомили, що повномасштабна російська агресія може змусити 5 мільйонів українців утікати за кордон.

Більше

XS
SM
MD
LG