Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

Німеччина: «Іншої відповіді на агресію Путіна бути не може»

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що внаслідок нападу Росії на Україну Берлін вимушений вдатися глибоких змін у питаннях оборони та міжнародних відносин.

На надзвичайному засіданні парламенту у неділю 27 лютого Шольц підтвердив, що Німеччина відступилася від свого давного принципу не надсилати зброю в місця конфлікту, вирішивши зараз надавати озброєння Україні.

«Іншої відповіді на агресію Путіна бути не може», - сказав канцлер.

Він також оголосив про збільшення видатків на оборону Німеччини.

Німецькі оглядачі кажуть, що Шольц фактично повністю змінив позицію його Соціал-демократичної партії, яку донедавна вважали приязною до Росії.

Якщо ви щойно зайшли на цю сторінку - коротко про події в середині дня 27.02.22

Триває четверта доба активних бойових дій внаслідок російського нападу на Україну.

Президент Зеленський зранку оприлюднив звернення, в якому заяв про героїзм українських військових, які «ламають плани ворога».

Зеленський сказав, що інші країни надають «зброю, ліки, продукти, дизель, гроші, бензин. Сформована потужна міжнародна коаліція на підтримку України».

Є повідомлення, що після запеклих боїв російські війська зайшли у Харків.

«Українські сили другу ніч поспіль вели бої з залишками російських регулярних військ в межах міста Києва, бойові дії були меншої інтенсивності, ніж минулого вечора», - вважає британська військова розвідка.

Президент Зеленський заявив, що Україна готова вести переговори про припинення російської війни негайно і будь-де, але відкинув озвучені Москвою пропозиції зустрічі у Мінську, звідки російська армія веде наступ на Київ.

Велика кількість біженців з України перетинають кордони Польщі, Молдови та інших країн.

Financial Times повідомляє, що мільярдер Михаїл Фрідман став першим великим російським олігархом, який відкрито виступив проти російської війни в Україні.

Кореспондент газети Генрі Фой переповідаєу Твіттері, що банкір назвав війну в Україні «трагедією», і закликав припинити «кровопролиття».

Британський економіст Тімоті Еш зауважує, що навіть у цьому випадку олігарх не наважився звернутися безпосередньо до Путіна і виживає дипломатичну лексику «майже натякаючи на провину обох сторін».

Але британський журналіст - фахівець з проблеми відмивання грошей Олівер Баллоу прокоментував це словами: «Велика справа, якщо він пішов першим».

Харків перебуває під контролем українських сил

Харків перебуває під контролем українських сил, Збройні сили, Нацполіція і тероборона проводять «повну зачистку міста» від російських військових, повідомив на своїй сторінці у телеграмі голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

«Російський ворог – абсолютно деморалізований. Безпосередньо у Харкові, кидаючи посеред дороги ворожу техніку, українським військам здаються цілі групи по 5-10 осіб. Як тільки бачать хоча б одного представника ЗСУ – здаються», – написав він.

За словами Синєгубова, в області станом на зараз: Чугуїв – повністю контрольований українськими військами, «українські прапори – на всіх адмінприміщеннях».

«Наступ російського агресора триває у Липецькому напрямку, Вовчанському та Бєлгородському. Фіксуємо окремі колони російської техніки. Збройні сили України на своїх позиціях ведуть активну боротьбу», – додав він.

Більше

XS
SM
MD
LG