Спеціальні потреби

Європейський парламент 1 березня 2022 р.
Європейський парламент 1 березня 2022 р.

Війна Росії проти України. Живий Блог.

Київ та інші міста України під ударами російських військ. Проти Росії збільшуються небувалі міжнародні санкції. Багато країн надають Україні зброю та іншу допомогу.

  • Харків після кривавих ракетно-артилерійських обстрілів, перебуває під контролем українських сил, каже влада у місті.
  • Великий вибух стався на Площі Свободи у центрі Харкова, спустошивши урядові будівлі.
  • Український президент у зверненні в ніч 28 лютого назвав російські обстріли умисним злочином Росії проти людяності і закликав світ «економічно знищити озброєне ракетами зло».
  • Оприлюднені супутникові фото показують велику колону російської військової техніки на півночі від Києва.

ЮНІСЕФ просить створити безпечний коридор, щоб вивезти дітей із зони бойових дій в Україні

Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ просить всі сторони війни в Україні призупинити військові дії, щоб вивезти дітей з-під зони вогню.

Відповідну заяву оприлюднила виконавча директорка фонду Кетрін Рассел у понеділок, 28 лютого.

Найближчі тижні кількість біженців з України може зрости до 4 млн - верховний комісар ООН у справах біженців

Гуманітарні організації ООН разом з партнерами продовжують свою роботу в Україні. Про це під час засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого гуманітарній ситуації в Україні, заявив Філіппо Гранді, верховний комісар ООН у справах біженців.

520 тис. тисяч українців вже шукають порятунку від війни в інших країнах. За його даними, більше 280 тис. українців виїхали до Польщі, 94 тис. – до Угорщини, 40 тис. – Молдови, 34 тис. – Румунії, 30 тис. – Словаччини. Решта – в інших європейських країнах.

За його оцінками, через складну ситуацію потік біженців з України продовжиться. «Ми зараз прогнозуємо ще до чотирьох мільйонів біженців в найближчі дні та тижні», - розповів комісар.

Зеленський закликає світ «екномічно знищити озброєне ракетами зло»

Український президент у зверненні, оприлюдненому в ніч 28 лютого, назвав російський обстріл житлових масивів Харкова умисним злочином.

Він підкреслив, що у враженому районі не було українських військових об’єктів і заявив, що той обстріл не був випадковістю.

«Зло, озброєне ракетами, бомбами й артилерією, треба зупинити негайно. Знищити економічно. Показати, що людяність уміє себе захищати», - заявив Володимир Зеленський.

«Я вважаю, що треба розглядати повне закриття неба для російських ракет, літаків, гвинтокрилів», - додав він, вказавши, що за п’ять днів вторгнення по Україні завдали «вже 56 ракетних ударів, випущено 113 крилатих ракет».

«Російський наступ на Київ за 24 години просунувся мало», оцінка британської розвідки

Міністерство оборони Великої Британії у короткій оцінці стану російської війни проти України зранку 1 березня каже:

  • Російський наступ на Київ за останні 24 години просунувся мало, напевне внаслідок проблем з логістикою.
  • Російські війська збільшили застосування артилерії на півночі від Києва, а також довкола Харкова і Чернігова. Використання артилерії у густонаселених міських районах значно збільшує ризик цивільних жертв.
  • Росія не змогла взяти під свій контроль повітряний простір над Україною і намагається діяти уночі, щоб зменшити свої втрати.

Більше

XS
SM
MD
LG