Спеціальні потреби

Раян: Захід має менше вірити "байкам" авторитарних режимів, як-то Росія та Китай


На фото пресслужби 24-ї окремої механізованої бригади українські військовослужбовці вдосконалюють тактичні навички на смузі перешкод на полігоні в Донецькій області, 14 жовтня 2024. Олег Петрасюк/24-та окрема механізована бригада/AP
На фото пресслужби 24-ї окремої механізованої бригади українські військовослужбовці вдосконалюють тактичні навички на смузі перешкод на полігоні в Донецькій області, 14 жовтня 2024. Олег Петрасюк/24-та окрема механізована бригада/AP

Україна змушена боротися за виживання через те, що Захід досі вірить пропагандистським наративам Росії. Зокрема про те, що Україна нібито є частиною Росії.

Таку думку висловив Мік Раян, генерал-майор австралійської армії у відставці та дослідник Центру стратегічних і міжнародних досліджень. 15 жовтня він презентував свою книгу "Війна за Україну: стратегія та адаптація під вогнем".

Раян наголосив, що у сучасному світі потрібно перемагати не лише на полі бою, а й в інформаційному просторі. "І (президент РФ) Путін, а також президент Сі в Китаї дуже зосереджені на тому, щоб виграти (у розповіді) наративу, вони докладають багато зусиль, як відкрито, так і у залаштункових операціях впливу в демократичних країнах, а також й у сусідніх країнах, щоб виграти, (розповідаючи) історію про те, якими є їхні країни, якою є траєкторія їхньої країни у 21 столітті, а також чому демократії не повинні і не можуть стояти на їхньому шляху".

Раян вважає, що недостатня освіченість та вразливість до таких операцій впливу у західних суспільствах призвела до ситуації, коли такі країни як Україна - й меншою мірою Тайвань - вимушені боротися за виживання.

Авторитарні режими навчилися набагато краще розповідати свої наративи у порівнянні з демократичними країнами Заходу. Тим часом, на його думку, "західні політики втратили мистецтво вести складну розмову зі своєю громадськістю", говорячи широкому загалу речі, які люди хочуть почути, замість того, що потрібно почути.

Відтак, одним з уроків війни в Україні, який можуть винести для себе такі авторитарні країни, як Китай, може стати віра у занепад Заходу, як моральний, так і промисловий, та піднесення Сходу, як протилежної системи.

"Якщо є один головний урок, який, я думаю, Сі Цзіньпін і його невеликі та дедалі менші кола радників засвоюють із цього, це те, що вони дізналися, як ми приймаємо політичні та стратегічні рішення на Заході, - додав Раян. - Вони розуміють, що ми стали дуже стратегічно боязкими і легко лякаємося брязкання ядерною зброєю, й у нас не повинно бути сумнівів, що вони використовуватимуть це у наступні роки".

У США та в країнах Західної Європи агресію РФ проти України часто сприймають як "внутрішню війну у Росії", що нібито не стосується інших західних держав, зазначили ведучі розмови з австралійським ексгенералом. Натомість країни, що межують із Росією та Україною (Польща, країни Балтії, Фінляндія) та деякі країни Азії з історичних причин (як-то Тайвань та Японія), серйозніше ставляться до конфлікту й налаштовані рішучіше.

"Чому хтось на іншому кінці світу має перейматися війною в Україні? Коротка відповідь: Україна важлива для всіх нас, - зазначив Раян. - Це не просто регіональна "пожежа". Це не просто "сварка між сусідами". Це війна, яка має глибокі наслідки для того, як демократії бачать себе та бачать свою співпрацю у 21 столітті. Йдеться не лише про військову справу та знання про війну у 21 столітті, це багато більше занепокоєння. Це про війну та конфлікт між авторитарними та демократичними країнами".

Водночас, вважає Раян, перебіг війни в Україні та реакція на неї США та Заходу загалом стали свідченням спроможності західних країн будувати коаліції перед обличчям спільної загрози.

"Я думаю, що це свідчить про тривалу економічну могутність Сполучених Штатів, тривалу міжнародну могутність Сполучених Штатів, що стосується НАТО та їхніх відносин в Азії", - сказав Раян.

Він додав: "Тож я вважаю, що Сполучені Штати можуть багато чого зробити, щоб підтримати Україну, і зробити це швидше, а також стримати війну в Тихому океані. Питання справді в тому, чи готова наступна адміністрація робити ці речі, маючи ту владу, яку вона досі зберігає".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG