Спеціальні потреби

Мінфін США вимагає від фінансових установ повідомити про російські активи до 2-го серпня. Йдеться про відшкодування українцям збитків Росії


Перехожі насолоджуються прогулянкою в центрі Москви, 23 липня 2024 року. (Фото Олександра НЕМЕНОВА / AFP)
Перехожі насолоджуються прогулянкою в центрі Москви, 23 липня 2024 року. (Фото Олександра НЕМЕНОВА / AFP)

Міністерство фінансів США зобов'язало установи, що володіють російськими державними активами, повідомити про них в рамках впровадження Закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців («Закон про РЕПО для українців»).

Як повідомило Міністерство фінансів на своєму сайті 23-го липня, Управління контролю за іноземними активами мінфіну США (OFAC) випустило нові вимоги до фінансової звітності, згідно з якими, "усі фінансові установи, в яких знаходяться російські суверенні активи, і які знають або повинні знати про такі активи, повинні повідомити про такі активи OFAC не пізніше 2 серпня 2024 року".

«Конгрес зробив важливий крок, ухваливши Закон про РЕПО для українців, щоб розблокувати вартість знерухомлених російських суверенних активів для підтримки подальшої стійкості та відновлення України», — сказав виконувач обов’язків генерального радника казначейства Аддар Леві.

Закон, ухвалений Конгресом у квітні 2024-го року, вимагає, щоб усі заморожені російські суверенні активи залишалися замороженими доти, доки війна Росії проти України не припиняться, і Росія не виплатить Україні повну компенсацію або не візьме участь у міжнародному механізмі, який це зробить.

Леві додав, що Сполучені Штати продовжуватимуть працювати з іноземними партнерами, включаючи G7, для надання підтримки Україні.

Як повідомляв Голос Америки, перший транш доходів від знерухомлених російських активів обсягом 1,4 мільярда євро буде спрямовано на оборону Україні вже на початку серпня.

Про це заявив 22 липня голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Брюсселі.

Гроші будуть використані на закупівлю пріоритетного військового обладнання та боєприпасів для українського війська, включно з засобами протиповітряної оборони. Частину грошей зокрема буде використано для закупівлі озброєнь, які виробляє українська оборонна індустрія.

Загалом західні партнери України заморозили приблизно 300 мільярдів доларів російських активів. Україна може отримати допомоги на близько 3 мільярди євро на рік коштом відсотків від цих активів. ЄС очікує, що загальний прибуток від них становитиме 15-20 мільярдів євро до 2027 року.

Згідно з планом Євросоюзу, гроші надходитимуть до фонду ЄС з допомоги Україні, й надалі будуть використані для фінансування потреб оборони та реконструкції країни.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG