Спеціальні потреби

Мінфін США: Російська розвідка по всьому світу намагається зібрати компоненти для російського військового виробництва. Ми маємо діяти


Путін поставив економіку на воєнні рейки – це спустошливо для російського народу, але дає можливість Кремлю виробляти зброю, каже заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо
Путін поставив економіку на воєнні рейки – це спустошливо для російського народу, але дає можливість Кремлю виробляти зброю, каже заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо

Союзники мають діяти активно, щоб не дати зміцніти воєнній машині Кремля, переконаний відповідальний за санкції в американському уряді заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо.

Він зауважує, Кремль докладає значних зусиль, щоб забезпечити мікроелектроніку та мікрочипи для російських ракет та дронів, а російські розвідники по всьому світові шукають компоненти для військового виробництва. Багато з них Росії вдається знайти в Китаї.

Адеємо переконаний – США та Європа мають поставити головного партнера Росії, Китай, перед вибором: мати економічні відносини із західним світом, чи продавати товари подвійного призначення Росії.

Посадовець США, який щойно повернувся з візиту до України, в інтерв'ю журналістці Української Служби Голосу Америки Оксані Бедратенко, каже, що його вразила хоробрість українського народу та готовність захищати свою країну, він запевняє, що США і надалі надаватимуть Україні оборонну та фінансову допомогу.

При цьому він додає, що і союзники мають докласти зусиль, щоб зірвати плани президента Росії Володимира Путіна налагодити військове виробництво.

Інтерв'ю відредаговане для ясності та плинності.

Оксана Бедратенко, Голос Америки: Ви щойно повернулись із подорожі до України. які основні меседжі ви почули від українців?

Воллі Адеємо, заступник міністра фінансів США: Я почув від українців вдячність за підтримку надану Сполученими Штатами і я почув відданість продовжувати боротись за свою свободу, демократичні цінності, які ми всі поділяємо.

Це була гарна нагода для мене побачитись із партнерами, а також поспілкуватися зі звичайними українцями, сказати їм, що Сполучені Штати їх підтримують фінансово, ми продовжуємо надавати їм зброю, необхідну для захисту, і ми зробимо все, щоб переконатись, що вони переможуть у цій війні.

О.Б.: У своїй новій статті ви вказали, що Росія переставляє всю економіку на воєнні рейки. Що це означає для України та її союзників?

В.А.: Так в статті на FT та в промові в Німеччині я говорив про той факт, що Володимир Путін вирішив інвестувати в зброю, а не в їжу, інвестувати в розбудову війська, а не в росіян.

І хоча це з часом спустошить російський народ, зараз це означає, що він зможе виробляти зброю, якщо ми не вживатимемо дій. Треба не дозволити Росії отримувати товари для цієї війни.

Це означає застосовувати наші санкції та експортні обмеження, щоб переслідувати компанії та осіб, які надають російському військово-промисловому комплексу товари, щоб виробляти ракети, танки та іншу зброю. Але водночас треба давати Україні зброю потрібну для самозахисту.

Вибір Китаю: торгувати зі Заходом, чи постачати військово-промисловий комплекс Росії

О.Б.: Минулого тижня в Європі ви говорили про роль Китаю в підтримці Росії. Як ви вважаєте, європейські країни готові поставити Китай перед вибором – або працювати з їхніми економіками, або поставляти товари подвійного призначення Росії?

Компанії та особи в Китаї, які продають ці товари Росії, повинні зробити вибір: або вести бізнес із нашим союзом, який представляє 50% світової економіки, або вони можуть продовжувати вести бізнес з російським військовим комплексом. Не можна робити і те, і те

В.А.: Ми точно знаємо, що Росія здатна виробити зброю в необхідних їм масштабах для війни, розв’язаної нею в Україні, лише тому, що вона отримує компоненти з Китаю.

Зрештою Китай повинен припинити постачати цей перелік товарів Росії, і не йдеться про те, щоб розірвати торгівлю Росії та Китаю. Ми говоримо, що Китай має не надавати Росії двигуни для дронів або мікроелектроніку, яка використовується в їхніх ракетах та інших товарах, які є критично важливими для російської воєнної машини.

І я говорив з європейськими союзниками та партнерами про те, як це зробити.

Одне з найважливіших – це забезпечити, що Сполучені Штати, Європа і всі союзники України надсилають Китаю однаковий сигнал про те, що неприйнятно допомагати російській воєнній машині, і що компанії та особи в Китаї, які продають ці товари Росії, повинні зробити вибір: або вести бізнес із нашим союзом, який представляє 50% світової економіки, або вони можуть продовжувати вести бізнес з російським військовим комплексом.

Не можна робити і те, і те. І я переконаний, що союзники, включаючи європейців, мають бути готові вживати дій, якщо наші слова не переконують Китай змінити поведінку.

О.Б.: Як відреагували європейські країни? Чи вони сприйняли вашу позицію?

В.А.: Після України я поїхав до Німеччини і виступив перед німецькою бізнес спільнотою, щоб пояснити, що підхід, коли ми чітко і потужно говоримо Китаю про те, що треба припинити надавати Росії ці товари, відповідає не лише нашим безпековим інтересам, але і нашим економічним інтересам, бо останнє, що ми хочемо бачити, це відновлене російське військо, яке загрожує не лише Україні, але і НАТО і всій нашій національній безпеці.

Думаю, європейські союзники та партнери готові робити все можливе, щоб Росія не мала доступу до цих товарів і я очікую, що в наступні тижні та місяці ми зробимо спільні кроки, щоб надати Україні як потрібну зброю, так і потрібні гроші, щоб продовжувати себе захищати.

Але також забезпечимо, щоб у Росії було менше доступу до товарів, потрібних їм для війни в Україні.

О.Б.: Щодо заморожених російських активів. В червні буде саміт Групи семи. Чи погодяться країни на пропозицію США видати Україні кредит із використанням цих активів?

В.А.: Як ви сказали, лідери G7 зустрінуться через два тижні в Італії. Але лише кілька тижнів тому міністерка фінансів США Дженет Єллен та міністри фінансів G7 говорили саме про це – як зробити так, щоб російські заморожені активи працювали на користь українського народу. І вони обговорили низку варіантів, які б дозволили надати Україні доступ до коштів, щоб не лише інвестувати в економіку, але інвестувати в оборону.

І я очікую, що на зустрічі лідери схвалять якийсь із цих варіантів. Це дозволить Україні отримати необхідні кошти для самозахисту і Росія знатиме, що вона не зможе протриматись довше за нас, і що зрештою Україна матиме ресурси для захисту і ці ресурси мають надійти із російських суверенних активів.


О.Б.: Наскільки ви оптимістичні щодо того, що на саміті буде зроблено оголошення?

І наш меседж вам і меседж, який, як я очікую, наші керівники озвучать 13 червня, – це те, що ми продовжимо підтримувати вас до кінця російської агресії


В.А.: Рішення за нашими лідерами. Можу додати – в заяві від грудня минулого року лідери дали вказівку міністрам фінансів та іншим експертам продумати варіанти, і міністерка Єллен очолила ці зусилля колег.

Я вважаю, зараз ми маємо варіанти, що заслуговують на довіру і наші лідері можуть прийняти рішення. Але рішення – за ними. Я переконаний, що вони нададуть нам дороговказ, бо я знаю, що найважливіше – це надати Україні ресурси, необхідні для захисту, і зрештою, ми будемо підтримувати Україну до кінця російської агресії в Україні.

Мій візит до України нагадав мені про хоробрість і силу українського народу і причина, чому Україна залишається вільною країною зараз, – це тому, що ви всі піднялися і ми були разом з вами. І наш меседж вам і меседж, який, як я очікую, наші керівники озвучать 13 червня, – це те, що ми продовжимо підтримувати вас до кінця російської агресії.

О.Б.: США та союзники ввели багато санкцій та експортних обмежень проти Росії. Якими будуть наступні кроки? В яких сферах Захід та союзники можуть справді вплинути на здатність Росії вести війну в Україні?

Ми часто бачимо, що російська розвідка  скуповує американські та європейські товари по третіх країнах і ці товари потрапляють до Росії і використовуються у військово-промисловому комплексі


В.А.: Як я зазначив, Росія прийняла низку рішень в ході цієї війни. Вони обрали інвестувати у військо, замість того, щоб інвестувати в людей, і це означає, що Росія зараз – це воєнна економіка, і ми мусимо до неї так і ставитись.

І, як альянс, замість того, щоб думати про військово-промисловий комплекс Росії як окрему частину економіки, ми мусимо думати загалом про їхню економіку як економіку війни. Якщо це так, то ми повинні думати про розширення санкцій та експортних обмежень так, щоб перекрити всі шляхи, які Росія використовує для виробництва зброї, включно із тим, щоб забезпечити, що не лише компанії та особи в Китаї не надають товари Росії, але і що компанії в наших країнах на Заході мимоволі не надають товари, які опиняються у російському військовому обладнанні.

Ми часто бачимо, що російська розвідка скуповує американські та європейські товари по третіх країнах і ці товари потрапляють до Росії і використовуються у військово-промисловому комплексі.

Ми закликаємо наші компанії, які вже і так багато зробили, робити більше, щоб запобігати такому. Наша кінцева мета – зробити все, що в наших силах, щоб переконатись, що російська воєнна машина не має доступу до товарів, потрібних, щоб виробити зброю, яку вона бажає.

Читайте це інтерв'ю англійською тут. English

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG