Спеціальні потреби

США запровадили санкції щодо осіб, які намагались розблокувати заморожені активи Дерипаски на 1,5 млрд доларів


Російський мільярдер Олег Дерипаска під час Міжнародного економічного форуму у Санкт-Петербурзі 17 червня 2022 року. Фото: Reuters/Maxim Shemetov
Російський мільярдер Олег Дерипаска під час Міжнародного економічного форуму у Санкт-Петербурзі 17 червня 2022 року. Фото: Reuters/Maxim Shemetov

Міністерство фінансів США у вівторок, 14 травня, запровадило санкції щодо громадянина Росії та трьох російських компаній.

За даними відомства, ці юридичні та фізична особи намагалися обійти американські санкції через схему, яка могла розморозити понад 1,5 мільярда доларів, що належать російському металургійному магнату Олегу Дерипасці.

Дерипаска потрапив під санкції США ще у квітні 2018 року. Він почав займатися торгівлею металами під час розпаду Радянського Союзу, заробляючи статки на скупці акцій алюмінієвих заводів. Forbes оцінив його статки у 2,8 мільярда доларів станом на цей рік.

За даними міністерства фінансів США, у червні 2023 року Дерипаска домовився з громадянином Росії Дмитром Бєлоглазовим, власником російської компанії з надання фінансових послуг ООО "Титул" про планову операцію з продажу заморожених акцій Дерипаски в одній з європейських компаній.

Через кілька тижнів після цього була створена російська фірма фінансових послуг АТ "Іліадіс" як дочірня компанія фірми Бєлоглазова Titul.

На початку 2024 року "Іліадіс" придбала базовану в Росії інвестиційну холдингову компанію Rasperia, де Дерипаска має свої заморожені акції.

Міністерство фінансів США повідомило, що нові санкції 14 травня запровадили щодо Бєлоглазова і компаній "Титул" та "Іліадіс", у зв'язку з їх діяльністю у російському секторі фінансових послуг.

Санкції щодо компанії "Rasperia" запроваджені, бо вона належала чи контролювалася компанією "Іліадіс", або діяла від імені цієї компанії.

Читайте також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG