Спеціальні потреби

Міністри оборони низки країн НАТО привітали “план перемоги” Зеленського та закликали прискорити приєднання України до Альянсу


Генеральний секретар НАТО Марк Рютте (другий ліворуч) розмовляє з міністром оборони Естонії Ханно Певкуром (ліворуч) і міністром оборони Фінляндії Антті Хакканеном (у центрі) у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 17 жовтня 2024 р. (Фото: AP Photo/Virginia Mayo)
Генеральний секретар НАТО Марк Рютте (другий ліворуч) розмовляє з міністром оборони Естонії Ханно Певкуром (ліворуч) і міністром оборони Фінляндії Антті Хакканеном (у центрі) у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 17 жовтня 2024 р. (Фото: AP Photo/Virginia Mayo)

Міністри оборони кількох країн-членів НАТО привітали “план перемоги” президента України Володимира Зеленського, спілкуючись з журналістами 17 жовтня перед зустріччю у Брюсселі.

Вони також закликали максимально посилити підтримку Києва й прискорити рух України до членства в Альянсі, виконавши зобовʼязання, які НАТО взяло на себе під час саміту у Вашингтоні в липні 2024 року.

“Ми підтримуємо “план перемоги”. Ми віримо, що Україна має перемогти країну-агресорку. Для всіх нас це важливо”, - заявив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс, додавши, що наразі необхідно обговорити деталі того, як Україна може найшвидше пройти свій “незворотній” шлях до членства в НАТО.

Україна має отримати запрошення до НАТО "зараз", вважає литовський міністр оборони Лаурінас Кашчунас.

“Я би надав (запрошення) - так, абсолютно”, - сказав він, відповідаючи на питання журналістів.

Кашчунас уточнив, що запрошення до членства в Альянсі не є тотожним членству, однак, робить процес вступу справді незворотнім.

“Запрошення є першим етапом, але це справжня незворотність, точка неповернення, - сказав Кашчунас. - Якщо хочете відштовхнути росіян від території НАТО, навіть від ідеї випробувати НАТО, найкращий спосіб зробити це — підтримувати Україну всіма засобами”.

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі заявив про необхідність посилити підтримку України найближчими місяцями.

“Ми повинні зробити все можливе, щоб посилити нашу підтримку України в наступні тижні та місяці, чинити сильніший тиск на Росію, щоб Україна змогла перемогти, тому що захист Європи починається в Україні”, – сказав Гілі перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі.

“Ми зобов’язані підтримувати їх стільки, скільки буде потрібно”, — додав він.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур зазначив, що Естонія сподівається на дії та наступні кроки стосовно шляху України до членства в НАТО.

"Естонія завжди говорила, що єдиною реальною гарантією безпеки для України є членство в НАТО", - сказав Певкур.

За словами міністра оборони Швеції Пола Йонсона, Стокгольм “вітає” “план перемоги” Зеленського й буде обговорювати його, однак наразі членство України в Альянсі не є можливим. Втім Швеція продовжить підтримувати Київ.

Тим часом генсек НАТО Марк Рютте знову наголосив на тому, що Україна у майбутньому приєднається до НАТО.

“Так, у майбутньому НАТО матиме 32-м чи 34-м членом - у нас буде Україна. Наразі здається, що це буде Україна як 33-й член, але, можливо, хтось інший вскочить перед ними. Але Україна в майбутньому буде членом НАТО. Так ми вирішили у Вашингтоні. Тому питання не в термінах”, - зазначив Рютте.

Рютте також повторив свою тезу про те, що Україна й президент Зеленський повинні мати можливість розпочати мирні переговори з Росією “з позиції сили”.

“Ми перебуваємо в цьому, якщо необхідно, на довгострокову перспективу. Очевидно, ми хочемо бути в ситуації, де Україна з позиції сили зможе почати переговори з Росією, але поки цей момент не настане, вона може розраховувати на продовження підтримки”, - сказав Рютте.

На додаток він закликав Білорусь зупинити підтримку Росії та президента Володимира Путіна у війні проти України, зазначивши, що це “шкодить країні”.

“Це має зупинитися”, - сказав лідер Альянсу.

Своєю чергою Володимир Зеленський прибув до Брюсселя 17 жовтня з метою представити “план перемоги” лідерам Європейського Союзу та міністрам оборони країн НАТО.

Візит Зеленського відбувається наступного дня після того, як президент представив свій план у Верховній Раді України.

Пізніше 17 жовтня запланована спільна пресконференція українського лідера з генсеком НАТО.

Водночас ключові країни альянсу, такі як Сполучені Штати та Німеччина, виступають проти надання Україні запрошення на приєднання зараз.

Так посолка США у НАТО Джуліан Сміт заявила 16 жовтня: “Ми зараз не на тому етапі, коли Альянс говорить про надання запрошення в короткостроковій перспективі”.

Як зазначає агентство AFP, інсайдери погоджуються, що одним з ключових невідомих є результат виборів у США, який може суттєво вплинути на подальшу траєкторію подій.

“Ми перебуваємо в режимі свого роду очікування”, — резюмував неназваний дипломат НАТО, слова якого наводить агентство.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG