Спеціальні потреби

Моді й Туск на зустрічі у Варшаві обговорюють війну в Україні та торгівлю між Польщею та Індією


Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на зустрічі із прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском, Варшава, 22 серпня 2024. AP Photo/Czarek Sokolowski
Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді на зустрічі із прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском, Варшава, 22 серпня 2024. AP Photo/Czarek Sokolowski

Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді у четвер прибув до Польщі на зустріч із прем'єром Дональдом Туском перед подорожжю Моді до Києва для зустрічей на найвищому рівні.

Моді та Туск зустрілися для переговорів про безпеку, війну проти України, яку веде стратегічний партнер Індії - Росії, а також пожвавлення двосторонніх зв’язків. Також лідер Індії зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Напередодні візиту Моді сказав, що Польща є ключовим економічним партнером Індії в Центральній Європі.

Очікується, що лідери двох країн підпишуть двосторонні угоди про стратегічне співробітництво, які охоплюють кібербезпеку та оборонний сектор.

Київ розкритикував Моді за візит до Москви минулого місяця, під час якого він зустрівся з президентом Путіним у день, коли Росія здійснила ракетний обстріл дитячої лікарні "Охматдит". Моді уникає засудження Росії, наголошуючи на мирному врегулюванні війни в Україні.

Президент України Володимир Зеленський назвав зустріч "великим розчаруванням і нищівним ударом по мирних зусиллях". Він також дорікнув Моді за те, що він обійняв Путіна під час їхньої зустрічі.

Візит Моді до Польщі також відзначає 70-річчя офіційних двосторонніх відносин між Нью-Делі та Варшавою.

За даними посольства Індії, загальна вартість двосторонньої торгівлі зросла з 1,95 мільярда доларів США до 5,72 мільярда доларів США з 2013 по 2023 роки, причому більшу частину становив експорт Індії.

Тодішня президентка Індії Пратібха Патіл відвідала Польщу в 2009 році, а Туск під час свого першого терміну прем'єр-міністра відвідав Індію в 2010 році.

У п'ятницю Моді їде до Києва на зустріч із Зеленським.

Розсилка

Відео - найголовніше

Блінкен підсумував свій візит до України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG