Спеціальні потреби

Уряди США, Великої Британії та Канади звинуватили Росію у втручанні у вибори та підриві демократичних інституцій Молдови


Президентка Молдови Мая Санду та державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції за підсумками їхніх переговорів у Кишиневі, Молдова, 29 травня 2024 р. (Фото: REUTERS/Владислав Куліомза)
Президентка Молдови Мая Санду та державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції за підсумками їхніх переговорів у Кишиневі, Молдова, 29 травня 2024 р. (Фото: REUTERS/Владислав Куліомза)

Уряди Сполучених Штатів, Великої Британії та Канади звинуватили Росію у спробах втрутитися у вибори президента Молдови, призначені на жовтень 2024 року, й вплинути на їх результат.

У спільній заяві, опублікованій на вебсайті Державного департаменту США 13 червня, США, Велика Британія і Канада засудили “використання Кремлем злочинних груп для фінансування політичної діяльності та підриву демократичних інститутів Молдови” напередодні жовтневих президентських виборів і референдуму щодо членства Молдови в ЄС.

Росія прагне загострити суспільну напругу в країні та сприяти негативному сприйняттю країн Заходу й чинної президентки Молдови Маї Санду та її команди, використовуючи дезінформацію та онлайн-пропаганду, серед інших інструментів, йдеться в заяві.

“Частина цих операцій включає поширення брехні про характер і наміри чинної президентки, а також про ймовірні порушення на виборах. Якщо втручання Росії у вибори в Молдові виявиться невдалим, є підстави вважати, що Москва працюватиме на розпалювання протестів”, - зазначено у повідомленні.

Санду, яка обіймає посаду президента з 2020 року, відома своїми ліберальними, проєвропейськими та прозахідними поглядами. Президентські вибори та референдум щодо вступу до ЄС призначені на 20 жовтня 2024 року. Санду планує змагатися за другий термін на посаді.

Молдова неодноразово звинувачувала Москву у втручанні у внутрішні справи країни. Відвідуючи Кишинів минулого місяця, держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про надання країні 135 мільйонів доларів американської допомоги, спрямованої на підтримку енергетичної безпеки та протидії російської дезінформації, повідомило свого часу агентство AP.

“Кремль покладається на брехню, обман, корупцію та дезінформацію, щоб підірвати суверенітет і демократію”, - йдеться у теперішньому повідомленні на сайті Держдепу. “Ми вдаємося до цього кроку, щоб попередити наших демократичних партнерів і союзників про те, що російські актори готують змову, щоб вплинути на результати президентських виборів у Молдові восени 2024 року”.

У заяві також згадано, що уряди Канади, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів Америки, “єдині у протистоянні агресії та підривній діяльності Росії проти демократичних суспільств”.

“Ми продовжуємо підтримувати Україну, яка захищає свою свободу та незалежність від незаконного та невиправданого повномасштабного вторгнення Росії. Ми також рішуче виступаємо проти постійних спроб Кремля використовувати дезінформацію, злочинну та таємну діяльність і корупцію для підриву суверенітету та демократичних процесів”.

Заява з’явилася на тлі початку в Італії зустрічі країн “Групи семи”, а також за кілька днів до початку саміту щодо миру в Україні, який відбудеться у Швейцарії цими вихідними. Питання підтримки України західними країнами є ключовим на порядку денному цих та інших подій тижня.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Камала Гарріс та Зеленський — підсумки зустрічі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG