Спеціальні потреби

WSJ: розмови Маска і Путіна загрожують національній безпеці США


Спілкування Маска і Путіна газета WSJ назвала делікатною темою, враховуючи активну участь Маска у передвиборчій кампанії Дональда Трампа. На фото - виступ Маска на мітингу Трампа у Пенсильванії, США, 17 жовтня, 2024. REUTERS/Rachel Wisniewski
Спілкування Маска і Путіна газета WSJ назвала делікатною темою, враховуючи активну участь Маска у передвиборчій кампанії Дональда Трампа. На фото - виступ Маска на мітингу Трампа у Пенсильванії, США, 17 жовтня, 2024. REUTERS/Rachel Wisniewski

Розслідування газети The Wall Street Journal засвідчило регулярне таємне спілкування американського бізнесмена Ілона Маска з президентом Росії Владіміром Путіним та занепокоєння з цього приводу серед посадовців США.

"Регулярні контакти між найбагатшою людиною світу та головним антагоністом Америки викликають занепокоєння щодо національної безпеки… враховуючи роль Путіна як одного з головних супротивників Америки", – підсумовує видання коментарі з цього приводу, отримані від нинішніх та колишніх офіційних осіб США, Європи та Росії.

За інформацією газети, теми розмов Маска і Путіна включають геополітику, бізнес та особисті справи, а їхнє спілкування триває "з кінця 2022 року".

Джерела WSJ свідчать, що Путін також попросив мільярдера у послугу на користь китайського лідера – не активувати його супутниковий інтернет-сервіс Starlink на Тайвані.

З огляду на участь Маска у передвиборчій кампанії кандидата у президенти експрезидента-республіканця Дональда Трампа, видання припускає, що "діалог Маска може… посилити висловлене Трампом бажання укласти угоду щодо основних питань, таких як війна в Україні".

Крім того, у WSJ нагадують, що Маск має дозвіл на доступ до певної секретної інформації після того, як він налагодив глибокі ділові зв’язки з американськими військовими та розвідувальними службами.

Це дає йому унікальний доступ до деяких із найбільш чутливих космічних програм США. А SpaceX, яка керує сервісом Starlink, виграла контракт на 1,8 мільярда доларів у 2021 році та є основним ракетоносієм для Пентагону і NASA.

Кремль підтвердив, що Путін і Маск "обговорювали технологію віртуальної реальності та технологічні рішення на майбутнє" у розмові "до 2022 року".

Але статтю у The Wall Street Journal речник Путіна назвав фейком: "Путін спілкувався з Маском лише один раз, це було до 2022 року, коли вони провели телефонну розмову".

Відтоді між Маском і Путіним "не було ніяких контактів, і звинувачення щодо цього неправдиві", – додав Пєсков. Він також заявив, що стаття має стосунок до передвиборчих змагань у США.

WSJ у статті також згадують про президентські вибори у США, зазначаючи, що тема розмов Путіна з Маском "дуже делікатна, враховуючи дедалі активнішу участь Маска в кампанії Трампа та наближення президентських виборів".

Маск не відповів на запити газети про коментарі. Раніше він називав звинувачення у тому, що він став апологетом Путіна, "абсурдним", й також заявляв, що його компанії "зробили для підриву Росії більше, ніж будь-що", пише WSJ.

Джерела газети також стверджують, що у питанні Маска американський уряд "стоїть перед дилемою, оскільки він дуже залежить від технологій мільярдера" – SpaceX запускає на орбіту життєво важливі супутники національної безпеки, і NASA покладається на компанію для транспортування астронавтів на Міжнародну космічну станцію та з неї.

Сам Маск, нагадує WSJ, "давно захоплюється Росією та її космічною і ракетною програмами".

У виданні припускають, що розмови мільярдера з Путіним і кремлівськими чиновниками "підкреслюють його дедалі більшу схильність виходити за межі бізнесу і заглиблюватися в геополітику".

Контакти Маска і Трампа газеті підтвердили джерела у розвідці, які також засвідчили, що "Маск і Путін продовжували підтримувати контакти відтоді, коли Маск почав посилювати свою критику військової допомоги США Україні та взявся за участь у виборчій кампанії Трампа".

А Дональд Трамп заявив, що має намір зробити Маска головою "комісії з ефективності уряду".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG