Спеціальні потреби

Курська операція – це репетиція звільнення Криму. Наріман Джелял закликає готуватися до деокупації півострова


Наріман Джелял радить мешканцям Криму бути морально та фізично готовими убезпечити себе на момент здійснення воєнних дій зі звільнення Криму. RFE/RL
Наріман Джелял радить мешканцям Криму бути морально та фізично готовими убезпечити себе на момент здійснення воєнних дій зі звільнення Криму. RFE/RL

Бої в Курській області, як й усі інші дії ЗСУ, спрямовані на досягнення єдиної мети – відновлення територіальної цілісності української держави, зокрема, звільнення окупованих територій, у тому числі й деокупацію Криму. Про це в інтерв'ю журналістці Голосу Америки Ксенії Турковій заявив Наріман Джелял, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу.

“Я думаю, що українське керівництво – військове та політичне – ухвалило рішення здійснити такий досить несподіваний та нестандартний хід, як вторгнення безпосередньо на територію Російської Федерації, – каже Джелял. – І це у наслідку продемонструвало неспроможність і неготовність російського керівництва до такого розвитку подій".

На думку Джеляла, йдеться про конкретні кроки у напрямку до деокупації Криму:

Мешканці Криму мають бути готові готові убезпечити себе на момент здійснення деокупації

“Розвиток подій, можна сказати, підтверджує озвучене мною раніше попередження мешканцям Криму, насамперед громадянам України – щоб вони не були необачними, щоб не прислухалися до мантри окупаційної влади “все порядку, нічого не бійтеся”. Я робив це не для того, щоб когось налякати, а просто щоб люди були морально та фізично готові убезпечити себе на момент здійснення деокупації, тобто ведення воєнних дій зі звільнення Криму”.

Репетиція звільнення Криму

Стосовно значення курської операції для ЗСУ Джелял каже:

“У кожній воєнній операції збройні сили напрацьовують певний бойовий досвід, відпрацьовують стратегії та, природно, операція, яка зараз здійснюється в Курській області, є саме перевіркою певних, я думаю, тактик і стратегій – як воєнних, так і політичних”.

Зокрема, додає Наріман Джелял, відпрацьовується і підготовка до переговорного процесу, і врегулювання цілого комплексу питань на місцях, у тому числі й робота з місцевим населенням та організація управління звільненими територіями.

Курська операція є сигналом Кремлю про те, що всі запобіжники просто перестають діяти і світ вже просто втрачає терпіння

Крім того, окрім значення для України та міжнародної спільноти, курська операція є “дуже серйозним сигналом до Кремля про те, що всі запобіжники просто перестають діяти, і світ вже просто втрачає терпіння та готовий діяти значно серйозніше і гостріше, щоб примусити Росію дотримуватись міжнародного права”.

Джелял розповів, що у Криму на такі події реагують “по-різному”:

“Залежить від того, якої позиції дотримується сьогодні той чи інший мешканець Криму. Не беру до уваги тих, хто приїхав після 2014 року, які не є громадянами України, а скажу тільки про виключно моїх співгромадян. Ті, хто продовжує чекати та висловлювати надію на швидке визволення Криму – а їх дуже багато – звичайно, дуже позитивно ставляться до ситуації в Курській області. Єдине питання до українського керівництва – чому це досі не Крим?”

Єдине питання до українського керівництва – чому це досі не Крим?

Інші, кого Джелял називає зрадниками держави та Конституції України (хто підтримує окупаційну владу свідомо, а не вимушено) відчувають, за його словами, тривогу і страх – розуміють, що сценарій реальний і для Криму.

Стосовно впливу останніх подій на перспективи звільнення українських полонених з Росії Джелял каже: “Враховуючи позицію Кремля, його небажання домовлятися… звільнення політичних заручників напряму пов'язане з успіхом збройних сил на фронті. І чим більше цей успіх розвиватиметься, тим більше шансів в українських громадян повернутися додому до своїх родин”.

Лише остаточна перемога та звільнення українських територій, каже він, призведе до ситуації, коли поповнення лав політв'язнів у Росії припиниться.

“Наразі, на жаль, Путін має можливість у відповідь на кожного відпущеного політв'язня набирати нові та нові десятки заручників для можливих переговорів чи обміну на своїх людей, які перебувають у руках чи західних країн, чи України”, - зазначив Наріман Джелял.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG