Спеціальні потреби

Нетаньягу прагне заручитися двопартійною підтримкою у зверненні до Конгресу США


Капітолій США за парканом безпеки за день до візиту прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу на Капітолійський пагорб, 23 липня 2024 року у Вашингтоні.
Капітолій США за парканом безпеки за день до візиту прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу на Капітолійський пагорб, 23 липня 2024 року у Вашингтоні.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, як очікується, під час виступу в середу в Конгресі США спробує заручитись більшою підтримкою щодо війни Ізраїлю проти ХАМАСу, визнаного у США терористичним угрупованням.

Візит Нетаньягу відбувається на тлі внутрішнього тиску в Ізраїлі щодо звільнення заручників, які все ще утримуються ХАМАСом у секторі Газа, а також політичної невизначеності у головного союзника Ізраїлю – Сполучених Штатів – перед президентськими виборами в листопаді.

Сполучені Штати, Єгипет і Катар витратили місяці, намагаючись досягти припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАСом, яке включало б призупинення бойових дій, звільнення заручників і збільшення гуманітарної допомоги в Газу. Ці зусилля не привели до фінальної угоди, в Газі тривають бої, а загроза ширшого регіонального конфлікту зберігається через зіткнення вздовж ізраїльсько-ліванського кордону та дій єменських бойовиків хуситів, визнаних у США терористичною організацією, які атакують кораблі в Червоному морі.

Нетаньягу заявив, що він намагатиметься здобути двопартійну підтримку Ізраїлю. Його поява у Вашингтоні підживила розбіжності серед демократів і республіканців, і багато демократів заявили, що бойкотуватимуть виступ Нетаньягу.

Спікер Палати представників Майк Джонсон, який запросив Нетаньягу виступити, розкритикував заплановану відсутність на виступі віцепрезидентки Камали Гарріс.

Гарріс їде на передвиборчу подію через кілька днів після того, як президент Джо Байден зняв свою кандидатуру з перегонів.

Також звернення пропустить сенатор-республіканець Джей Ді Венс, напарник колишнього президента Дональда Трампа.

Сенатор-демократ Берні Сандерс заявив, що не буде присутній на виступі, і розкритикував політику Нетаньяху на Західному березі річки Йордан і в Газі.

Сенатор-демократ Дік Дурбан заявив, що, попри те, що він підтримує Ізраїль, "підтримуватиме його чинного прем’єр-міністра".

Критики звинувачували уряд Нетаньягу в його діях у Газі, зокрема стверджуючи, що Ізраїль не зробив достатньо, щоб захистити палестинських цивільних чи забезпечити потік гуманітарної допомоги.

Ізраїль відкинув критику та звинуватив бойовиків ХАМАСу в діях, які загрожують цивільному населенню.

Численні протести проти Нетаньягу заплановані на середу після демонстрацій у вівторок у будівлі Палати представників США та біля готелю, де зупинився Нетаньягу.

У вівторок також відбулася демонстрація в Національному молі у Вашингтоні, де сім’ї деяких заручників, які все ще утримуються в Газі, вимагали від Нетаньягу погодитися на угоду про припинення вогню, яка поверне заручників додому.

Війна почалася з нападу ХАМАС на Ізраїль на початку жовтня, внаслідок якого загинуло 1200 людей. За даними міністерства охорони здоров'я Гази, підконтрольному ХАМАСУ, у результаті кампанії наземних і повітряних атак Ізраїлю загинули понад 39 000 людей, включаючи цивільних.

У статті використано матеріали Reuters, AFP та AP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG