Спеціальні потреби

Зоровий імплант Neuralink названо "проривом", каже компанія


Ілюстрація з логотипом Neuralink на материнській платі комп’ютера, 15 травня 2024 року. REUTERS/Dado Ruvic
Ілюстрація з логотипом Neuralink на материнській платі комп’ютера, 15 травня 2024 року. REUTERS/Dado Ruvic

Компанія Neuralink Ілона Маска заявила, що експериментальний імплант, призначений для відновлення зору, був названий урядом США як "проривний пристрій".

Експериментальний пристрій Blindsight "дозволить бачити навіть тим, хто втратив обидва ока та зоровий нерв", — заявив Маск в мережі X.

"За умови цілості зорової кори це дозволить навіть тим, хто був сліпим від народження, побачити вперше. Щоб правильно визначити очікування, зір спочатку матиме низьку роздільну здатність, як графіка Atari, але згодом він може бути кращим, ніж природний зір, і дозволить вам бачити в інфрачервоному, ультрафіолетовому або навіть радіолокаційному діапазоні", — додав Маск.

Адміністрація з контролю за харчами та ліками США надає визначення "проривного" деяким медичним пристроям, які сприяють лікуванню або діагностиці небезпечних для життя хвороб. Воно має за мету прискорення розробки та регуляторного розгляду пристроїв, які поки перебувають у стані розробки.

На момент публікації статті Neuralink та адміністрація не відповіли на запити Reuters про те, коли компанія очікує розпочати випробування пристрою Blindsight на людях.

Заснована у 2016 році Маском і групою інженерів, компанія Neuralink створила мозковий чіп зі спеціальним інтерфейсом, який можна буде імплантувати у череп людини. Пристрій, за словами компанії, згодом може допомогти пацієнтам знову рухатися і спілкуватися, а також відновити зір.

Пристрій Neuralink має чіп, який обробляє та передає нейронні сигнали, які можуть бути передані на такі пристрої як комп’ютер або телефон.

Стартап окремо випробовує імплант, який може дати паралізованим пацієнтам можливість управляти цифровими пристроями лише силою думки, що може допомогти людям із травмами спинного мозку.

Очікується, що це випробування залучить трьох пацієнтів для оцінки пристрою протягом дослідження, на яке може піти кілька років.

Раніше цього року компанія Neuralink успішно імплантувала пристрій другому пацієнту, який використовує його, щоб грати у відеоігри, а також навчився створювати 3D-об’єкти.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG