Спеціальні потреби

Єврокомісія надає Україні 40 мільйонів євро на енергетику, ремонти, опалення та житло


Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що інтеграція України в Європейський Союз має бути “серцем мирних зусиль”. Photo by Nicolas TUCAT/AFP
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що інтеграція України в Європейський Союз має бути “серцем мирних зусиль”. Photo by Nicolas TUCAT/AFP

Європейська Комісія оголосила про надання Україні 40 мільйонів євро з огляду на наближення холодної пори року.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн нагадала, що Росія безжально атакує енергетичну інфраструктуру України, а з наближенням осені та зими українці потребуватимуть посилення гуманітарної допомоги.

Новий пакет стосуватиметься потреб у ремонтних роботах, електроенергії, опаленні та у житлі, написала посадовиця у мережі Х (колишній Twitter).

Раніше єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон застерігала, що взимку “деякі місця України можуть стати непридатними для життя”.

Нестача потужностей енергогенерації та спекотна погода призвели до відключень струму та збільшення імпорту електроенергії з ЄС влітку в Україні, а взимку ситуація може тільки погіршитись, наголосила вона.

Щоб не допустити гуманітарної катастрофи союзники мають активізувати допомогу Україні, заявляла Сімсон. За її словами, особи похилого віку, діти та вразливі верстви населення постраждають найбільше.

Цього тижня група провідних аналітиків також виступила з закликом до Європи пришвидшити втілення рішень про використання заморожених російських активів для фінансової підтримки України. Йдеться про плани, оголошені керівниками країн Групи 7 (G7) на саміті в Італії у червні, про надання Україні позик на $50 мільярдів, які погашалися б з надходжень від заморожених російських державних активів.

Як повідомляв Голос Америки, цього літа Європейський парламент переобрав Урсулу фон дер Ляєн на другий п'ятирічний термін президенткою Європейської комісії, виконавчого органу ЄС.

У своїй першій промові вона заявила, що “мир ніколи не може означати капітуляції” та розкритикувала політиків, які звинувачують у війні “не прагнення Путіна до влади, а жагу України до свободи”.

“Мир ніколи не може означати капітуляції, а суверенітет ніколи не може означати окупацію”, – цитує Урсулу фон дер Ляєн Euronews.

На безпековому форумі GLOBSEC у Празі вона заявила:

“Чи звинуватили б ви коли-небудь угорців у радянському вторгненні 1956 року? Чи звинуватили б ви коли-небудь чехів у радянських репресіях у 1968 році? І відповідь на це запитання дуже чітка: поведінка Кремля була незаконною та жорстокою. І поведінка Кремля сьогодні незаконна і жорстока”.

Фон дер Ляєн заявила: “Моя позиція полягає в тому, що мир – це не просто відсутність війни. Мир – це врегулювання, яке робить війну неможливою і непотрібною”.

Вона також зазначила, що інтеграція України в Європейський Союз має бути “серцем наших мирних зусиль”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG