Спеціальні потреби

Шольц закликав Китай використати свій вплив на Росію, щоб зупинити війну в Україні


Канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр-міністр Китаю Лі Цянь, Берлін, 20 червня 2023. AP Photo/Markus Schreiber
Канцлер Німеччини Олаф Шольц і прем'єр-міністр Китаю Лі Цянь, Берлін, 20 червня 2023. AP Photo/Markus Schreiber

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що закликав Пекін використати свій вплив на Росію, щоб зупинити повномасштабне вторгнення Москви в Україну.

"Зараз важливо уникнути замороженого конфлікту, - сказав Шольц під час прес-конференції з прем'єр-міністром Китаю Лі Цяном у Берліні. - Важливо, щоб Китай продовжував не постачати зброю агресору (Росії)".

Також Шольц заявив, що зараз для Берліна важливіше, ніж будь-коли, вести прямі переговори з Пекіном, з огляду на низку глобальних криз, але Німеччина продовжуватиме прагнути до диверсифікації торгівлі від Китаю.

Переговори відбулися тоді, коли виконавча влада Європейського Союзу намагається переконати 27 держав-членів блоку посилити контроль над експортом і відтоком технологій, які можуть бути використані у військових цілях конкурентами, такими як Китай.

Внутрішнє розвідувальне агентство Німеччини також попередило у своєму щорічному звіті у вівторок про кампанію Китаю з отримання німецьких технологій для зміцнення своєї армії та ризик дедалі складніших операцій з кібершпигунства.

Напередодні Голос Америки повідомляв, що держсекретар США Ентоні Блінкен під час брифінгу в Пекіні заявив, що Китай запевнив, що "не надає і не буде надавати" зброю Росії, США цінують такий підхід і не бачать свідчень, які б суперечили цим заявам.

"Щодо постачань смертоносної зброї Росії для застосування в Україні. Ми та інші країни отримали запевнення від Китаю, що він не надає і не буде надавати летальну допомогу Росії для застосування в Україні. Ми цінуємо це і не бачили свідчень, які б цьому суперечили", - заявив головний дипломат США.

У статті використано матеріали Reuters

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Що хвилює виборців Лас-Вегаса на виборах 2024 року. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG