Спеціальні потреби

Країни Північної Європи, Балтії та Німеччина поглиблюють співпрацю на тлі загроз з боку Росії


Очільники Данії, Німеччини, Швеції взяли участь у зустрічі прем'єр-міністрів країн Північної Європи, 13 травня 2024 року: Фото: в рамках зустрічі прем'єр-міністрів лідери відвідали концерн Ericsson
Очільники Данії, Німеччини, Швеції взяли участь у зустрічі прем'єр-міністрів країн Північної Європи, 13 травня 2024 року: Фото: в рамках зустрічі прем'єр-міністрів лідери відвідали концерн Ericsson

КОПЕНГАГЕН, Данія (AP) — Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив у понеділок, що співпраця країн Північної Європи та Балтії зараз "глибша, ніж будь-коли в сучасності" на тлі росту загрози безпеці з боку Росії після її вторгнення в Україну.

Крістерссон у Стокгольмі провів зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцом і прем’єр-міністрами країн Північної Європи. Також у понеділок троє прем’єр-міністрів країн Балтії на зустрічі у столиці Литви, Вільнюсі, заявили, що залякування Москви не змусить їх відмовитись від підтримки України.

"Протягом десятиліть ми жили дуже мирно і без дуже великих загроз для Європи. Особисто я вважаю, що ці часи минули, – заявила прем’єр-міністрка Данії Метте Фредеріксен, повідомляє датська телекомпанія DR. - Через те, що ми бачимо з боку Росії, ми на початку нової ери. Було б неправильно, якби ми як уряд сказали, що це не стосується повсякденного життя".

Крістерссон сказала, що політика безпеки та майбутній саміт НАТО в липні у Вашингтоні будуть головними темами порядку денного переговорів із Шольцом і прем’єр-міністрами Данії, Норвегії, Фінляндії та Ісландії.

"Ми давно цінуємо наших сусідів, але недооцінювали важливість конкретної оперативної співпраці, — написала Крістерссон у коментарі для шведської ділової газети Dagens Industri. — Щоб добре співпрацювати, потрібно зустрітися, познайомитися один з одним і шукати ширших спільних союзів — як в НАТО, так і в ЄС".

Швеція приєдналася до військового альянсу в березні, а Фінляндія — у квітні 2023 року. Розширення НАТО стало серйозним ударом для російського президента Путіна. Історичну зміну безпекового середовища Європи спровокувало вторгнення Москви в Україну.

Балтійське море майже оточене країнами НАТО, зміцнюючи альянс у стратегічно важливому регіоні.

Глава шведського уряду зазначив, що за останні тижні він провів низку зустрічей зі своїми колегами в регіоні та "обговорив питання, важливі як для них, так і для Швеції: оборона, лісове господарство, клімат, міграція, злочинність і загрози безпеці з боку Росії".

У Вільнюсі прем’єр-міністрка Литви Інґріда Шимоніте прийняла прем’єр-міністрку Естонії Каю Каллас та прем’єр-міністрку Латвії Евіку Сіліню на засідання Ради міністрів Балтії.

Каллас сказала, що "Росія також посилила тіньову війну проти всіх європейських країн. Вона хоче справді налякати і залякати вільний світ, щоб відлякати нас від допомоги Україні".

"Ми не повинні боятися", – додала вона. Три країни Балтії активно підтримують Україну".

"Росія повинна програти війну заради України, європейської безпеки та світового порядку, — заявила Сіліня з Латвії. - Ми маємо пам’ятати, що ми живемо у воєнний час у Європі. Це війна хвилює суспільства в Європі. І ця війна розростається тут, просто по сусідству".

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG