Спеціальні потреби

Норвегія виділить мільярд крон на ППО для України, а Данія може передати Києву усі власні засоби ППО


Фото з архіву: Німецькі системи протиповітряної оборони Patriot видно в аеропорту Вільнюса напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, 10 липня 2023 року. REUTERS/Ints Kalnins
Фото з архіву: Німецькі системи протиповітряної оборони Patriot видно в аеропорту Вільнюса напередодні саміту НАТО у Вільнюсі, 10 липня 2023 року. REUTERS/Ints Kalnins

Норвегія оголосила про виділення 1 мільярда крон (близько 93 мільйонів доларів) на зміцнення протиповітряної оборони України. Про це повідомив прем’єр-міністр країни Йонас Ґар Стьоре під час саміту НАТО у Вашингтоні.

"Українцям потрібно більше протиповітряної оборони, щоб захистити своє населення від російських бомб і ракет, – сказав глава норвезького уряду. – Жорстокі атаки, які ми бачили протягом цього тижня, показують, чому для українців так важливо мати більший захист від російських повітряних нападів".

Це оголошення пролунало через день після того, як Норвегія заявила, що надасть Україні 6 винищувачів F-16, нагадує агентство Reuters.

На додаток Норвегія разом з Німеччиною зобов’язалася передати Україні повну батарею протиповітряної оборони IRIS-T цієї осені, додав Стьоре.

Норвезький уряд заявив, що мільярд крон буде спрямовано на ініціативу Німеччини під назвою "Негайні дії щодо протиповітряної оборони", яку Берлін започаткував раніше цього року, звернувшись до ЄС, НАТО та країн за їхніми межами з проханням допомогти посилити протиповітряну оборону України якнайшвидше.

Загалом Норвегія виділила 4 мільярди крон на фінансування заходів протиповітряної оборони України до кінця 2024 року, повідомили в норвезькому уряді.

Тим часом прем'єрка Данії Метте Фредеріксен закликала віддати усі засоби ППО своєї держави Україні.

"Ми вирішили багато місяців тому віддати всю нашу артилерію Україні. Чому? Тому що в Україні її застосують краще, ніж у Данії. І зараз ми повинні зробити те саме із протиповітряною обороною", – сказала Фредеріксен під час саміту НАТО у Вашингтоні.

Її слова навела у дописі в мережі Х Марі-Доха Безансено, помічниця генерального секретаря з громадської дипломатії НАТО.

У своїх ремарках для преси президент Фінляндії Александр Стубб торкнувся питання дозволу Україні уражати цілі на території Росії західною зброєю.

"Це традиційна кінетична війна, де агресором є Росія. Тож для нас намагатися зайняти якусь високу моральну позицію і сказати, що вони не можуть використовувати зброю "а", "б" чи "в", буде просто неправильно. Подивіться, що робить Росія. Росія використовує, наприклад, плануючі бомби, які є надзвичайно смертоносними та які дуже важко виявити. Росія бомбить лікарні, дитячі лікарні, школи, житлові будинки, театри. Вони не мають абсолютно ніяких обмежень щодо типу війни, яку вони ведуть", - зазначив Стубб.

"Тому для нас застосувати будь-які гальма на те, що Україна може і повинна використовувати, було б просто неправильно. Тому я кажу – вперед", – додав він.

Стубб також відкинув будь-які спекуляції щодо розколу в НАТО з огляду на нещодавні візити прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Росії та Китаю, вкотре наголосивши, що Орбан не має жодних повноважень вести переговори від імені ЄС чи НАТО.

"Мене не турбує розкол, тому що Віктор у такій явній меншості. Але я принципово не згоден з його підходом. Я скажу це відкрито. Я не думаю, що є сенс вести розмови з авторитарними режимами, які порушують міжнародне право, – зазначив Стубб. – Орбану нема про що домовлятися".

За даними Financial Times, юридична служба Євросоюзу повідомила державам-членам, що переговори, які угорський прем’єр Віктор Орбан провів у Москві з лідером РФ Владіміром Путіним, порушили договори в межах ЄС.

Нагадаємо, що держсекретар США Ентоні Блінкен заявив 10 липня, що перші літаки F-16 перебувають в дорозі з Данії та Нідерландів до України.

Своєю чергою міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом підтвердив в інтерв’ю Українській службі Голосу Америки готовність Швеції надати Україні винищувачі Gripen у майбутньому, а також пояснив, чому процес їхньої передачі був призупинений.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Польща підтримує Україну в ударах вглиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG