Спеціальні потреби

Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд у Києві


Гроші в обмін на реформи – таку пропозицію Сполучені Штати озвучили українській владі. План виходу з політичної і економічної кризи помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд обговорила в Києві і з президентом Віктором Януковичем і лідерами опозиційних партій.

Гроші в обмін на реформи та мирне владнання громадянського конфлікту – таку пропозицію від імені Сполучених Штатів привезла до Києва помічник держсекретаря Вікторія Нуланд. Вона не називає точну цифру ймовірної допомоги, але називає її «суттєвою». Схоже саме цей план вона обговорювала в Києві як з представниками української влади, так і опозиції.

Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд сказала:

«Ми дуже багато обговорювали під час наших зустрічей підтримку, яку готове надати Україні міжнародне співтовариство, включно із Сполученими Штатами та Міжнародним валютним фондом. Україні, яка швидко рухатиметься шляхом поваги громадянських прав і людської гідності, деескалації протистояння, політичної реформи на чолі з національним технічним урядом. Але ніхто, ні США, ні МВФ чи Європа не даватиме економічної допомоги за відсутності реформ».

Нуланд також заперечила повідомлення російського урядовця про начебто підготовку на території посольства Сполучених Штатів в Києві бойовиків та фінансування Вашингтоном масових протестів в Україні:

«Це – абсолютна фантазія. Він міг би успішно писати наукову фантастику. Просто вигадка якась».

Урядовець відмовилася коментувати оприлюднену в Інтернеті начебто підслухану її телефонну розмову із послом в Україні, заявивши, що позиція її уряду не є секретом. Вашингтон в питанні врегулювання кризи і надалі консультуватиметься із Кремлем, визнає вона. Адже політична та економічна стабільність в Україні – в інтересах як Америки, так і Росії.

Експерти кажуть – без іноземної фінансової допомоги українська економіка опиниться на грані краху. Однак питання, чи погодиться в обмін на гроші президент Янукович поступитися владою? І чию підтримку він обере – Заходу чи Росії?

----------------

Тимчасом Американська асоціація юристів (ABA) оприлюднила заяву, в якій висловила глибоку стурбованість з приводу ситуації в Україні і достовірних повідомлень про надмірне застосування сили співробітниками правоохоронних органів проти демонстрантів, а також насильства з боку демонстрантів. ABA закликала покласти край насильству з усіх боків і поважати верховенство закону.

Американська асоціація юристів (ABA) закликала український уряд розглянути всі можливі реформи і конструктивні дії для підтримки верховенства закону і покладення краю поточній кризі.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG