Спеціальні потреби

Обійми МАГАТЕ з росіянами і ядерні загрози. Фахівці атомної галузі України чекають жвавішої реакції світу


Фото з особистого архіву Євгена Малого. Під час відвідин атомної станції.
Фото з особистого архіву Євгена Малого. Під час відвідин атомної станції.

Американське ядерне товариство (ANS) через спеціальний “Український гуманітарний фонд” підтримує працівників атомної галузі та ядерної спільноти в Україні. Тим часом, ядерні загрози в Україні не обмежуються окупованою росіянами Запорізькою АЕС, пояснив у коментарі Голосу Америки член науково-аналітичної секції Українського ядерного товариства Євген Малий.

Хоробрість українських атомників є натхненням для всього світу
Крейг Пірсі, Американське ядерне товариство

Українські ядерники продовжують безпечно експлуатувати атомні енергоблоки під час російського вторгнення. Щоб підтримати їх, колеги зі США створили окремий фонд та збирають пожертви. Виконавчий директор Американського ядерного товариства Крейг Пірсі зазначив: “ANS пишається тим, що підтримує українських атомників та їхні родини. Їхня хоробрість і відданість у воєнних умовах гарантувати безпечну роботу АЕС і давати світло Україні є натхненням для всього світу”.

Американські колеги закупили для українських ядерників медикаменти, спорядження, мобільні акумулятори, одяг, ліки та інше

Над ядерно-фізичними установками пролітають шахеди

Стосовно загроз експерт з ядерної енергетики Євген Малий каже: “У нинішніх реаліях українського життя загроза є скрізь, адже над ядерно-фізичними установками пролітають шахеди, ракети, поблизу них падають уламки”.

Фахівець констатує, що Росія перетворила ЗАЕС на військовий майданчик, де замість фахового персоналу “бігають озброєні люди”, а війна РФ не тільки унеможливила належну роботу станції, але й завдала величезної шкоди науково-технічному потенціалу України у ядерній сфері.

“Дуже багато співробітників наукових установ виїхали за кордон в пошуках безпечного місця, деякі наукові установи та вищі навчальні заклади або зруйновані, або дуже пошкоджені внаслідок постійних обстрілів, тобто біда всюди, куди от не покажи пальцем”, – каже Євген Малий.

Про загрозу потенційної катастрофи через окупацію ЗАЕС попереджають низка аналітиків і політиків.

З іншого боку, одночасно лунають запевнення, що “будь-які порівняння з Чорнобилем або Фукусімою є некоректними”, оскільки зупинені реактори “не виробляють достатньо тепла, щоб викликати радіаційний викид”.

Версій розвитку подій при аварії – десятки
Євген Малий

Євген Малий наголосив, що будь-які прогнози залишаються теоретичними припущеннями, а рівень реальної шкоди став би відомий тільки з настанням конкретного інциденту. Версій подальшого розвитку подій – десятки.

Про йодид калію, скуповувати який після окупації ЗАЕС поспішили українці, фахівець застерігає: “Запаси тримати можна, але ні в якому разі не вживати самостійно, з огляду на високий ризик для здоров’я”, насамперед для щитоподібної залози.

В Україні серед ядерників, каже Малий, є жарт “йод ще не пити”.

Таким висловом з гумором і гіркотою українські ядерники описують ситуацію у разі виникнення особливо гострих занепокоєнь. У разі небезпеки, каже Малий, варто стежити за оповіщенням від українських зв'язківців, які передадуть слова керівництва, коли варто приймати йод.

Але й там будуть окремі застереження. Наприклад, особам старше 40 років або людям з хронічними захворюваннями вживати йод не потрібно, та інше.

Обійми Рафаеля Гроссі з окупаційною адміністрацією ЗАЕС

Українські ядерники також занепокоєні “млявою реакцією” МАГАТЕ на поведінку російських окупантів Запорізької АЕС.

Днями станцію у Запоріжжі відвідав очільник агенції Рафаель Гроссі, де його команда відзняла “творчий” відео ролик, як розповідав Голос Америки.

Загалом генеральний директор організації Рафаель Гроссі за час російського вторгнення принаймні 5 разів відвідував Запорізьку атомну станцію.

Хотілось би, щоб реакція була більш жвава
Євген Малий

“Ми бачили, як вони [МАГАТЕ, – ред.] “обнімашкалися” із росіянами. Загалом дуже прикро, звісно, що у МАГАТЕ така квола реакція, – каже Малий.

"Їхнім завданням є убезпечувати людство від ядерних загроз і те, що вони присутні на ЗАЕС – це хоч якось забезпечує дистанцію від потенційної аварії та лихих вчинків, що можуть бути пов'язані з Росією. Але мені як українцю і патріоту своєї батьківщини хотілось би, щоб реакція була більш жвава”, - зазначив фахівець.

Кадри із обіймами Рафаеля Гроссі з окупаційною адміністрацією ЗАЕС, котрі згадує Малий, активно використала пропагандистська система Москви.

У вересні 2023 року учасники МАГАТЕ під час 67-ї сесії своєї Генеральної конференції підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. Документ закликає РФ негайно вивести із ЗАЕС весь військовий та інший неуповноважений персонал, та повернути станцію під повний контроль компетентних органів України, відповідно до ліцензії, виданої Державною інспекцією ядерного регулювання України. На ЗАЕС постійно присутні четверо представників МАГАТЕ, щоб не допустити ядерного інциденту.

Раніше, як повідомляли експерти Інституту дослідження війни, Кремль намагався використати візит Гроссі на Курську атомну електростанцію, щоб неправдиво представити Україну як загрозу радіаційного інциденту.

У МАГАТЕ є більше реальних важелів, вважає експерт, які можна було б застосувати у цій ситуації. Зокрема, українців обурює, що Росія досі перебуває у складі керівних органів МАГАТЕ.

Візити Гроссі до України на фоні небезпеки від постійних російських атак Малий називає “серйозним кроком”, за який українці вдячні. Водночас фахівець висловлює здивування ядерної спільноти України тим, що МАГАТЕ обмежується регулярною констатацією того факту, що основні стовпи ядерної безпеки Росія перманентно порушує та не виконує рекомендацій і вимог ООН.

“Тобто цей діалог фактично не допомагає”, – каже Малий.

На його думку, інспектори МАГАТЕ могли б, наприклад, наполягати на введенні санкцій проти “Росатому”, про причетність якого до окупації Чорнобильської та Запорізької АЕС відомо світовій спільноті.

Вони просто вказують пальцем і українська сторона, на відміну від росіян, одразу відкриває і показує все
Євген Малий

“Росія сама вирішує, по яких місцях водити інспекторів МАГАТЕ, куди їх допускати, куди ні. І тут же порівняймо, як вони себе поводять, коли до нас на ядерні об'єкти приїжджають. Вони просто вказують пальцем, і українська сторона, на відміну від росіян, одразу відкриває і показує все, що інспектори захочуть побачити”, - аналізує член науково-аналітичної секції Українського ядерного товариства Євген Малий.

Він вважає, що МАГАТЕ не має такого впливу на росіян через геополітичні причини.

“Хайпова тема” серед молоді у час війни

Щодо освітньої роботи ядерників в Україні, то однією з найбільших організацій, яка обʼєднує фахівців ядерної галузі, викладачів і науковців є Українське ядерне товариство (УкрЯТ), засноване у 1993 році. Товариство організовує круглі столи, конференції, міжнародні форуми, просвітницькі проєкти, конкурси.

Громадське об'єднання веде комунікацію зі школами та вишами, створена також жіноча секція товариства.

Фахівці УкрЯТ, серед іншого, надають допомогу вчителям з інформацією, оскільки школярі активно цікавляться ядерною енергетикою. Тут важливо зокрема розвінчувати міфи, каже Євген Малий.

В умовах постійної загрози в Україні продовжують працювати не лише над науковими дослідженнями, а й проводять конкурси для атомних інноваторів у ядерній галузі. У тому числі для молодих вчених.

А ще фахівці формують глосарій українських термінів ядерно-фізичної галузі, оскільки багато з них досі фігурують ще з радянських джерел.

Дітей і студентів турбує небезпека ядерної війни

Дітей і студентів в умовах нинішньої війни цікавить небезпека ядерної війни, механізм дії ядерної бомби та його подібність і відмінність від процесів на атомних станціях.

Україні, нагадує експерт, заборонено провадити дослідження стосовно ядерної зброї, згідно з меморандумом про роззброєння, але серед молоді ця тема стала “хайповою” під час війни, каже Євген Малий, нагадуючи, що “на цьому дуже часто люблять піаритися і недобросовісні політики”.

Малі модульні реактори як альтернатива простроченим ядерним потужностям

Молодь, каже експерт, надихається тим, наскільки потужна ядерна енергетика України. Саме вона забезпечує електроенергією країну у час, коли значна частина теплових електростанцій знищена російськими ударами.

Перспективою є добудова нових енергоблоків на АЕС, що була зупинена ще у 1985 році, а також тема малих модульних реакторів – зменшених варіантів ядерного реактора.

Ще у листопаді 2022 року Держдеп США повідомив про плани побудувати на території України такий малий модульний реактор. Наразі у світі побудовані реактори такого типу лише у Росії і в Китаї, будується також в Аргентині.

Такі реактори могли б замістити ті енергоблоки, термін експлуатації яких уже вийшов і наразі продовжений.

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG