Спеціальні потреби

Без дефолту. Що означає для України домовленість з кредиторами


"Відновлюємо боргову стійкість", - йдеться в соцмедійному дописі українського прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, щодо реструктуризації боргу
"Відновлюємо боргову стійкість", - йдеться в соцмедійному дописі українського прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, щодо реструктуризації боргу

Домовленість України щодо реструктуризації єврооблігацій зміцнює довіру інвесторів, вважає віцепрезидентка Київської школи економіки Наталія Шаповал.

Україна досягла принципової домовленості щодо реструктуризації боргу, повідомили в уряді та в комітеті кредиторів.

Йдеться про борг в понад 22 мільярди доларів. З початку повномасштабного вторгнення Україна не виплачує за цим боргом, але мораторій на виплати, узгоджений з кредиторами в 2022 році, завершується 1 серпня. Якщо б Україна платила за цим боргом, це була б друга стаття витрат за обсягом після оборони, підрахували оглядачі The Economist.

В умовах війни Україна не може виплачувати за цими боргами, і в разі зупинки платежів країні загрожував би дефолт. Єврокомісія, МВФ закликали якнайшвидше досягти домовленості. Фонд включив реструктуризацію боргу до умов своєї програми для забезпечення боргової стійкості України. Програма МВФ передбачає понад 15 мільярдів доларів допомоги для України на чотири роки.

Після того, як уряд та кредитори досягнули домовленості, Фонд підтвердив, що угода відповідає вимогам програми. "Відновлюємо боргову стійкість", - йдеться в соцмедійному дописі українського прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, щодо реструктуризації.

Домовленість не остаточна – її схвалили власники приблизно чверті цих облігацій. Необхідно дві третини. Домовленість буде досягнуто, переконаний Віктор Забо з Abdn, компанії, що володіє українськими єврооблігаціями. Про це він сказав в коментарі Bloomberg, зауваживши, що уряд України наблизився до початкової пропозиції інвесторів.

Загалом кредитори погодились списати понад третину боргу. Реструктуризація дозволить Україні заощадити Україні 11,4 мільярди доларів за три роки і звільнить кошти для оборонних та соціальних потреб, сказали в уряді.

"Це важливий етап процесу реструктуризації боргу, що дозволить зекономити 11,4 млрд дол. США на його обслуговуванні протягом наступних трьох років та 22,75 млрд — до 2033 року", - пише Шмигаль.

На декількох позитивних моментах наголосила і Шаповал.

"Це значне полегшення для державного бюджету, для Міністерства фінансів, яке постійно шукає в рік близько 40 мільярдів доларів на те, щоби підтримувати економіку, поки платники податків в Україні підтримують оборону".

Аналітикиня також наголошує: те, що Україна змогла досягнути домовленості і уникнути дефолту, полегшує залучення інвестицій і ймовірність залучення додаткового боргу в майбутньому на зовнішніх ринках.

"По-третє, я думаю, що це дуже гарний сигнал того, що кредитори України і бізнес загалом, враховують етику, враховують ситуацію, в якій знаходиться Україна, і вони таким чином допомагають Україні вести оборону", - каже Шаповал.

Аналітикиня погоджується: це не остання реструктуризація боргу Україною, вже через кілька років уряд може почати перемовини з державами-союзницями, які зараз надають пільгові кредити Україні.

Шаповал відзначає, що умови кредитів, які надають держави, легше виконати, ніж умови приватних кредиторів.

"Умови за державними кредитами все-таки набагато легші для виконання для України, і тому найближчим часом мені здається, що нам не дуже варто чекати саме такої реструктуризації, але і тут більше простору для змін домовленостей і полегшень додаткових пільг, ніж перед корпоративними такими кредиторами", - додає вона.

Зокрема йдеться про український план від Євросоюзу на 50 мільярдів та 16 мільярдів євро в 2024 році від Євросоюзу в рамках Ukraine Facility. "Там умови досить пільгові і є значний проміжок часу - десятки років - за який Україна має за ним сплачувати", - каже Шаповал.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG