Спеціальні потреби

Щодо ударів американською зброєю вглиб РФ буде прогрес, сподівається Ігор Жовква


Вже кілька тижнів, як Україні дозволили використовувати зброю, надану США, для обмежених ударів по території Росії.
Вже кілька тижнів, як Україні дозволили використовувати зброю, надану США, для обмежених ударів по території Росії.

Українська делегація під час саміту НАТО у Вашингтоні намагалась переконати партнерів скасувати заборону на використання американської зброї для ударів вглиб території РФ для того, щоб вражати військові аеродроми та бази росіян, з яких вони обстрілюють українців.

Але навіть після масової атаки 8 липня, коли російська ракета вразила лікарню Охматдит у Києві, в адміністрації президента США заявили, що не готові змінювати політику щодо ударів вглиб території РФ.

Президент США Джо Байден відповідаючи на запитання журналіста під час пресконференції 12 липня заявив, що він щодня консультується з очільниками військового та безпекового відомств США щодо таких ударів і що військові США поки не бачать доцільності в цьому.

"Ми дозволили Зеленському використовувати американську зброю в наближених прикордонних регіонах Росії. Чи маємо ми його обмежувати? Наприклад, якби Зеленський, а такого нема, мав можливість проводити удари по Москві, по Кремлю? Чи мало б це сенс? Ні. Питання в тому, як найкраще використати зброю, яку він має, зброю, яку ми йому надаємо", – сказав Байден.

“Президент кілька тижнів тому дав вказівки Україні, що вони можуть використовувати надану нами зброю для завдавання ударів по цілях безпосередньо за кордоном. Це все ще так і залишається”, — підтвердив і радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого Дому Джон Кірбі.

Незважаючи на це, українська сторона продовжує працювати з американськими партнерами і сподівається, що відповідне рішення ухвалять найближчим часом. Про це в інтервʼю Голосу Америки розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква.

“Всі знають, звідки йде небезпека: ракети запускають з конкретних місць. Всі важливі рішення, які США ухвалювали раніше, робилися дуже тихо, і цього разу буде так само”, — каже Жовква.

Не вдаючись в подробиці перемовин, посадовець розповів, що між лідерами США та Україною є розуміння щодо того, чому Україні потрібен цей дозвіл.

Відповідаючи на питання Голосу Америки, чи це одна з тих ситуацій, коли США говорять ні, доки не скажуть так, Жовква відповів, що прогрес в цьому питанні однозначно буде.

“Так само, як це було в минулому з інших питань, які ми обговорювали з адміністрацією”, — додав посадовець.

Повне інтерв'ю з Ігорем Жовквою читайте тут.

Державний департамент США та Пентагон заявляють, що продовжуватимуть адаптувати свою політику відповідно до потреб України в питанні використання західної зброї.

Раніше Голос Америки аналізував позиції Білого дому, Пентагону та Конгресу щодо обмежень для України та писав, що США можуть змінити позицію щодо обстрілів Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG