Спеціальні потреби

США можуть змінити позицію щодо обстрілів Росії. Позиції Білого дому, Пентагона та Конгресу щодо обмежень для України


Київ просить дозволу у партнерів стріляти вглиб Росії по об'єктах, які становлять загрозу для України. Позиції між різними відомствами та гілками влади у Вашингтоні відрізняються, але дозволу поки немає.
Київ просить дозволу у партнерів стріляти вглиб Росії по об'єктах, які становлять загрозу для України. Позиції між різними відомствами та гілками влади у Вашингтоні відрізняються, але дозволу поки немає.

Державний департамент та Пентагон заявляють, що продовжуватимуть адаптувати свою політику відповідно до потреб України в питанні використання західної зброї. З Білого дому лунають заяви, що позиція США постійно змінюється, хоча деякі посадовці висловились, що змінити політику щодо атак вглиб Росії “нереально”.

Тим часом у Конгресі США не помітно одностайності в питанні дозволу Україні цілитись вглиб РФ американською зброєю, хоча законодавці від обох партій висловлюють підтримку Україні.

Президент України, перебуваючи у Вашингтоні на саміті НАТО, вкотре закликав американських та європейських союзників зняти обмеження на використання зброї великої дальності.

Білий дім: позиція незмінна

Президент Байден під час пресконференції з президентом Зеленським в рамках саміту НАТО, коментуючи питання можливості для українців стріляти вглиб Росії, сказав, що США вже дозволили Києву завдавати ударів в межах російських кордонів. Атакувати Москву, додав Байден, не мало б сенсу.

"Ми дозволили Зеленському використовувати американську зброю в наближених прикордонних регіонах Росії. Чи маємо ми його обмежувати? Наприклад, якби Зеленський, мав можливість проводити удари по Москві, по Кремлю, а такої можливості нема, чи мало б це сенс? Ні. Питання в тому, як найкраще використати зброю, яку він має, зброю, яку ми йому надаємо", – сказав Байден.

При цьому президент США додав, що рішення про перегляд американської політики ухвалюються на щоденній основі.

Після обстрілу лікарні “Охматдит” у рамках саміту НАТО кореспонденти Голосу Америки запитали посадовців Ради з нацбезпеки США, що при Адміністрації президента, чи обстріл дітей міг би змінити позицію США.

“У нас немає змін у політиці в питанні того, що ми надаємо Україні, щоб навіть не намагатися дістатися до материкової Росії”, – сказав спеціальний помічник президента, директор оборонної політики у Раді з нацбезпеки Джейсон Ізраель.

При цьому у коментарі Голосу Америки він додав, що “ми переглядаємо політику щодня, якщо є причина внести дуже невеликі коригування в політиці чи зробити який виняток у політиці з якоїсь конкретної причини, це може бути зроблено”.

Його колега в Раді нацбезпеки, старший директор із питань Європи Майкл Карпентер навпаки зауважив, що змінити політику так, аби Україна могла використовувати американську зброю для ударів по аеродромах по всій Росії "не реалістично".

В інтерв'ю з кореспонденткою Голосу Америки Юлею Ярмоленко на полях саміту НАТО Карпентер сказав: "Росія – величезна країна. Деякі з цих бомбардувальників запускаються з дуже далеких відстаней від України. Ми ніколи не зможемо повністю дати раду усім аеродромам у Росії, якщо не охоплювати всю Росію".

Натомість наголосив Карпентер, у Білому домі вважають, що найкраще застосування американських далекобійних ракет, наданих Києву – "це та кампанія, яку Україна дуже успішно веде в Криму та на окупованому Донбасі".

"І ми побачили, що деякі з цих ударів змусили забратися з Криму російську авіацію, і дали можливість Україні наблизитися до тих ліній фронту та захистити свої війська", – додав він.

Пентагон: керуємось здоровим глуздом

Міністерство оборони США продовжує на дуже регулярній основі розмовляти з нашими українськими партнерами щодо їхніх потреб, коли йдеться про захист суверенної території України та повернення окупованих територій”. Про це у розмові із кореспондентом Української служби Голосу Америки Остапом Яришем заявив речник Пентагону, генерал Пет Райдер.

“Ми крок за кроком працювали з українцями, щоб зрозуміти їхні потреби та спробувати розвинути підтримку, необхідну для захисту суверенної української території”, – сказав він.

Ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України
Пет Райдер

Райдер нагадав, що США напередодні дозволили Києву використовувати американські боєприпаси для обстрілів через українсько-російський кордон, щоб стріляти у відповідь та для завдання оборонних ударів.

“Якщо росіяни формують війська або стріляють з артилерії чи літаків через кордон, то ми визнали цей факт і дали дозвіл українцям”, – зазначив речник міноборони США.

“Але наша політика щодо ударів на великі відстані не змінилася. Думаю, тут важливо розуміти, що ми не хочемо бачити ненавмисних наслідків, ескалації, яка може перетворити цей конфлікт на ширший, який вийде за межі України. Гадаю, це те, на що нам усім потрібно зважати і ставитися до цього дуже серйозно”, – заявив речник Пентагону Пет Райдер.

Він пояснив, що США намагаються уникнути ситуації, коли під ударом в Росії може опинитись об’єкт, який “не обов'язково має стратегічний вплив”, що потенційно могло б призвести до ескалації у війні.

“США не перебувають у стані війни з Росією. – Наголосив Райдер. – Ми не прагнемо конфлікту з Росією, але ми повністю підтримуємо право України на самозахист, і ми будемо продовжувати працювати з Україною, щоб переконатися, що вона зможе це зробити”.

Речник Пентагону при цьому зазначив, що США продовжуватимуть працювати з Україною, “щоб вона мала все необхідне для захисту своєї суверенної території і свого народу”.

Уточнюючи, за яких умов США могли б змінити позицію в питанні обмежень на використання зброї, Пет Райдер сказав, що керуватимуться “здоровим глуздом”.

“Думаю, що в цьому випадку ми говоримо про здоровий глузд: якщо вас обстрілюють через кордон, або якщо росіяни формують війська для здійснення атак, скажімо, на Харків. Я думаю, що є сенс дати українцям можливість стріляти у відповідь”, – сказав посадовець міноборони США.

Держдеп США: не будемо афішувати наші дії росіянам

Я не хочу афішувати наші дії росіянам, але ми ретельно працюємо з Україною над цим критичним питанням
Крістофер Сміт

Про те, що США продовжують обговорювати це питання з Україною, Голосу Америки розповів заступник помічника держсекретаря США Крістофер Сміт.

“Ці розмови тривають. Я не хочу афішувати наші дії росіянам, але ми ретельно працюємо з Україною над цим критичним питанням, і будемо тісно співпрацювати й надалі”, – сказав дипломат у розмові з Остапом Яришем, журналістом Голосу Америки.

“Ми зробимо все, що в наших силах, щоб допомогти Україні протистояти цим загрозам, або в повітрі, або вдарити по них там, звідки вони виникають, тим чином, який відповідає нашій політиці. І ми ретельно та тісно співпрацюємо з нашими українськими колегами, щоб коригувати та адаптувати нашу безпекову допомогу та вказівки, які ми надаємо разом з цією допомогою, щоб протистояти цим загрозам”, – заявив Сміт.

Конгрес США: за гнучкість для України

Воля Конгресу полягає в тому, щоб надати їм (Україні – ред.) гнучкість у використанні зброї та допомоги, яку ми вже надіслали
Майк Джонсон

Спікер Палати представників Майк Джонсон у розмові з конгресовою кореспонденткою Голосу Америки Катериною Лісуновою заявив, що виступає за “гнучкість” для України, щоб використовувати зброю так, як Київ вважатиме за необхідне.

“Я пояснив, що воля Конгресу полягає в тому, щоб надати їм (Україні – ред.) гнучкість у використанні зброї та допомоги, яку ми вже надіслали. Щоб вони могли вести війну так, як вважають за потрібне. І я прихильник цього. Я вважаю, що це й був намір Конгресу”, – заявив лідер республіканської більшості, спікер Палати представників США Майк Джонсон.

Тоді як лідер меншості демократів у Палаті представників Гакім Джеффріс на питання Голосу Америки, чи він підтримує обмеження для України на використання зброї, ухилився від відповіді.

"Це була дуже позитивна розмова з президентом Зеленським. І ми чітко дали зрозуміти: ми рішуче підтримуємо народ України в його сміливій та мужній боротьбі проти російської агресії", – так відповів на питання про цілі вглиб РФ лідер демократів у Палаті представників Джеффріс.

Наступного дня Джеффріса знову запитали про обмеження для України. “Ми чітко дали зрозуміти президенту Зеленському, що будемо з ним на кожному кроці, поки російська агресія не буде подолана”, – знову повтори лідер демократів у Палаті представників.

Зеленський: Ми на це розраховуємо

Коли кореспондентка Української служби Голосу Америки Катерина Лісунова запитала президента України Зеленського, чи він очікує від союзників НАТО зняття обмежень на використання західної зброї, він відповів: “Ми на це розраховуємо”.

Президент Зеленський на саміті НАТО у Вашингтоні звернувся до союзників з проханням зняти обмеження з західної зброї, яку надають Україні, щоб Київ міг атакувати цілі вглиб Росії.

"Якщо ми хочемо перемогти, досягти успіху, врятувати нашу країну, нам потрібно зняти всі обмеження. Я говорив про це сьогодні зі своїми партнерами, британським прем'єр-міністром, президентом США, генеральним секретарем (НАТО), з усіма. Я порушував це питання і аргументував його дуже конкретними фактами”, – сказав Зеленський під час пресконференції із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Кремль: розмови про використання систем далекобійного озброєння є «небезпечною ескалацію»

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що заяви членів НАТО цього тижня щодо можливого використання систем далекобійного озброєння вглиб території Росії є «небезпечною ескалацією».

Розмовляючи з журналістами під час телефонного брифінгу в п'ятницю, Пєсков сказав, що Росія уважно стежила за обговоренням цього "дуже провокаційного" питання на саміті НАТО у Вашингтоні, і зауважив, що в альянсі немає спільної думки щодо цього.

«Ми бачимо заяви представників деяких столиць, Лондона і так далі, які не бачать жодних обмежень у цьому плані, — сказав Пєсков. – І ми бачимо країни, які намагаються зберегти якийсь баланс і кажуть, що вони проти такого пом’якшення умов використання ракет великої дальності».

Пєсков заявив, що ракети великої дальності вже використовуються у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях, які Росія вважає своїми територіями.

«Щодо збільшення цієї дальності стрільби, – сказав він, – це чистої води провокація, нова, дуже небезпечна ескалація напруги».

Дивіться також:

Брифінг. З чим Україна повертається після саміту НАТО: основне
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG