Спеціальні потреби

Через атаки РФ у червні загинули принаймні 146 цивільних, кажуть в ООН


Зруйновані житлові будинки та дитячий садок внаслідок ракетного удару РФ, Київ, 10 липня 2024. Photo by Anatolii STEPANOV / AFP
Зруйновані житлові будинки та дитячий садок внаслідок ракетного удару РФ, Київ, 10 липня 2024. Photo by Anatolii STEPANOV / AFP

У червні в Україні загинули щонайменше 146 мирних жителів, 672 отримали поранення. Хоча загальна кількість жертв нижча, ніж у травні, загальна кількість жертв є другою за величиною у 2024 році. Кількість жертв серед дітей у червні є найвищою у 2024 році: 8 дітей загинуло та 57 поранено. Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини.

72% втрат серед цивільного населення в червні сталися внаслідок артилерійських обстрілів, реактивних систем залпового вогню і повітряних бомбардувань, тоді як 26% були спричинені ударами ракетами та боєприпасами. Найбільше жертв серед цивільного населення припало на Донецьку та Харківську області, зазначено у повідомленні місії ООН.

Місія також задокументувала 33 атаки на енергетичну інфраструктуру (23 атаки на підконтрольній уряду України території та 10 на території, окупованій РФ), що зруйнували або пошкодили електростанції, тимчасово перервавши доступ до електроенергії та водопостачання.

Нагадаємо, 25 червня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт проти ексміністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова. Їх звинувачують у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об'єктів.

У березні 2024 МКС видав ордери на арешт двох російських командувачів, генерал-лейтенанта збройних сил Росії Сергія Кобилаша та адмірала ВМФ Росії Віктора Соколова, яких звинувачують у причетності до воєнних злочинів - ракетних атак проти української енергетичної інфраструктури з жовтня 2022 року по березень 2023 року.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Ордери, видані судом в Гаазі, звинувачують Путіна у воєнному злочині примусової депортації населення - дітей з окупованих територій України до Російської Федерації.

Попри численні свідчення та докази, Кремль заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики та водозабезпечення.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG